ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισοπεδώθηκε το αεροδρόμιο της Οδησσού – Νέα ένταση Ρωσίας-Σουηδίας

Ισοπεδώθηκε το αεροδρόμιο της Οδησσού – Νέα ένταση Ρωσίας-Σουηδίας

Νέα πυραυλική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Οδησσό, πόλη-κλειδί στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς συνορεύει με την Υπερδνειστερία, τον ρωσικό θύλακα στην Μολβαδία. Ρωσικός πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο της Οδησσού και κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης, «ο οποίος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί», όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Να σημειωθεί πως σε ενδεχόμενη ρωσική κατάληψη του λιμανιού της Οδησσού, η Ουκρανία θα μετατραπεί σε περίκλειστη χώρα, αποκλεισμένη ολοκληρωτικά από τη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που εκτιμάται ότι στους στόχους του Ρώσου προέδρου. Πάντως η εντύπωση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά πλέον στο ανατολικό μέτωπο για τον έλεγχο του Ντονμπάς διαψεύδεται στην πράξη, καθώς μετά την κατάληψη της Μαριούπολης παρατηρούνται μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε για λίγο τον σουηδικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας. «Ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής», έγραψε σε ανακοίνωσή του το σουηδικό υπουργείο Άμυνας. «Φυσικά θα ενεργήσουμε ενάντια σε αυτό», ανέφερε

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist καταδίκασε το περιστατικό, το οποίο συνέβη στο πλαίσιο της αναμενόμενης αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην οποία η Ρωσία είναι σθεναρά αντίθετη. Η γειτονική Φινλανδία αναμένεται επίσης να υποβάλει αίτηση, γεγονός στο οποία αντιδρά η Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες θα μεταβάλλουν μία πολιτική ουδετερότητας δεκαετιών.

Κίεβο: «Κολοσσιαίες» απώλειες έχουν οι Ρώσοι

Βόμβες έπληξαν προηγουμένως το Κίεβο την στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέπτονταν την ουκρανική πρωτεύουσα. Όπως αναφέρθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στα νότια της χώρας, το Μικολάιφ χτυπήθηκε από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch τη νύχτα, ενώ πλήγματα είχε δεχθεί και η Οδησσός. Τα χτυπήματα αυτά ήρθαν μετά τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην Χερσώνα και τον βομβαρδισμό γέφυρας η οποία συνέδεε τη Μελιτόπολη με την Κριμαία και χρησιμοποιούνταν από τις δυνάμεις εισβολής για την τροφοδοσία των στρατευμάτων.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεκσέι Αρέστοβιτς, είπε ότι η Ουκρανία έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, αλλά οι ρωσικές απώλειες ήταν «κολοσσιαίες». Η νέα προσπάθεια  των ουκρανικών αρχών για απομάκρυνση αμάχων και τραυματιών στρατιωτών από το βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal, στη Μαριούπολη, την Παρασκευή ματαιώθηκε, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις αξιωματικού του τάγματος Αζόφ στο CNN. Ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τις δύο τελευταίες ημέρες το εργοστάσιο βομβαρδίζεται από κάθε κατεύθυνση και είναι αδύνατη οποιαδήποτε απόπειρα εξόδου.

Ο αξιωματικός του τάγματος Αζόφ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποχώρησης όλων των μαχητών και απάντησε: «Δεν σκεφτόμαστε κανένα σενάριο εγκατάλειψης. Το βλέπουμε μόνο δυνατό μέσω εγγύησης τρίτων πολιτικών, ηγετών, πιθανώς των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, του Ισραήλ ή της Τουρκίας. Μια εγγύηση που θα επέτρεπε σε κάθε στρατιώτη να φύγει με ασφάλεια». Την Πέμπτη, βομβαρδίστηκε και το πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί στο Azovstal με αποτέλεσμα, όπως είπε ο Παλαμάρ, να είναι αδύνατη η περίθαλψη των τραυματιών.

Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ενώ η πίεση στο Ντονμπάς γίνεται όλο και πιο έντονη με τις ουκρανικές δυνάμεις να περιμένουν τη δυτική βοήθεια για να οργανώσουν την άμυνά τους, γίνεται μετά τις πολύ ακραίες προειδοποιήσεις της Μόσχας προς τη Δύση ότι θα χτυπηθούν στρατιωτικές βάσεις χωρών που στέλνουν όπλα στο Κίεβο. Μεταξύ αυτών των προειδοποιήσεων ήταν και η έμμεση πλην σαφής απειλή που διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν για χρήση μέχρι και πυρηνικών όπλων.

Την Πέμπτη έγινε πάντως γνωστό ότι ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 33 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 20 αφορούν σε στρατιωτικό υλικό, κυρίως βαρέα όπλα. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μετέχει στον πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να μείνει παθητικός παρατηρητής στην επίθεση που δέχεται η Ουκρανία. Χαρακτήρισε δε «ανεύθυνες» τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί 3ου Παγκοσμίου Πολέμου και περί της ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Λαβρόφ: Οι προϋποθέσεις για ειρήνευση

Όρους και προϋποθέσεις για να “τρέξουν” οι ειρηνευτικές συνομιλίες και να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, θέτει στο τραπέζι η Ρωσία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισημαίνει ότι η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σημείωσε επίσης στη συνέντευξη του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι οι συνομιλίες είναι «δύσκολες», αλλά συνεχίζονται καθημερινά.

Πάντως το Κίεβο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως η  Ουκρανία θα εξαλείψει σύντομα τις ελλείψεις στα καύσιμα, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει έναν αριθμό τερματικών σταθμών αποθήκευσης πετρελαίου.

«Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο Xinhua, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση και το ΝΑΤΟ ειδικότερα ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας», δήλωσε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε πως «είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες». Πάντως, ο Ζελένσκι επιμένει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας πρέπει να αυστηροποιηθούν κι ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες από τα τέλη Μαρτίου. Το δε κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε θηριωδίες, κατά την απόσυρσή του από περιοχές κοντά στο Κίεβο. Όπως είναι γνωστό, η Μόσχα έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Κίνα κατά Νατο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει αναστατώσει την Ευρώπη και πυροδοτεί παράλληλα συγκρούσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η δήλωση έγινε ως απάντηση στη δήλωση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, Λίζα Τρας, ότι η Κίνα πρέπει να «παίξει με τους κανόνες». Σύμφωνα με την Τράς «οι χώρες πρέπει να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες και έτσι πρέπει να παίξει και η Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε τα σχόλια της Τρας και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι απαιτεί από τις άλλες χώρες να τηρούν κανόνες, ενώ το ίδιο «διεξήγαγε πολέμους και βομβάρδισε κυρίαρχα κράτη, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας αθώους πολίτες». Ο εκπρόσωπος Γουάνγκ έκανε έμμεση αναφορά και στη συμφωνία AUKUS: «Το ΝΑΤΟ, ένας στρατιωτικός οργανισμός για τον Βόρειο Ατλαντικό, έχει έρθει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να προκαλέσει συγκρούσεις».

Στο μεταξύ ο Ζελένσκι επεσήμανε πως η Ουκρανία θα εξαλείψει σύντομα τις ελλείψεις στα καύσιμα, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει έναν αριθμό τερματικών σταθμών αποθήκευσης πετρελαίου. Μέσα στην εβδομάδα, η Ρωσία έπληξε το διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ, που είναι ο κύριος παραγωγός καυσίμων στην Ουκρανία, όπως επίσης και αρκετούς άλλους τερματικούς σταθμούς καυσίμων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι