Την χαριστική βολή στον Μέτα έδωσε ο Ράμα
09/06/2021Ως «αντισυνταγματική και γελοία απόφαση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα την αποπομπή του που αποφάσισε σήμερα η αλβανική Βουλή, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία, καθώς 104 βουλευτές υπερψήφισαν την σχετική πρόταση. Η διαδικασία αποπομπής του Μέτα ξεκίνησε αμέσως μετά την μεγάλη εκλογική νίκη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορεί τον Μέτα για παραβίαση του συντάγματος, εστιάζοντας στις παρεμβάσεις του Αλβανού προέδρου κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπου κατηγορούσε τον νυν πρωθυπουργό ότι σχεδίαζε «πραξικόπημα» στην χώρα, ενώ αμφισβήτησε και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, στο οποίο ο Ράμα (διαψεύδοντας τα exip poll) κατάφερε να κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Η “βεντέτα” Ράμα και Μέτα έχει βέβαια μεγάλη προϊστορία στην Αλβανία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε αποπειραθεί και παλαιότερα να ξεκινήσει την διαδικασία αποπομπής του Μέτα, απόφαση την οποία υποχρεώθηκε να αναστείλει λόγω εσωτερικών και διεθνών αντιδράσεων. Σήμερα όμως το timing είναι διαφορετικό και όχι μόνο λόγω της μεγάλης εκλογικής του νίκης Ράμα, παρόλο που και πάλι δεν έλειψαν οι κατηγορίες για νοθεία και για εξαγορά ψήφων.
Το κόμμα του προέδρου της Αλβανίας, το Κίνημα της Σοσιαλιστικής Ένταξης ήταν ο μεγάλος χαμένος των βουλευτικών εκλογών, καθώς απώλεσε τα δύο τρίτα της εκλογικής του δύναμης, εκλέγοντας μόλις τέσσερεις βουλευτές. Το αποτέλεσμα κατέστησε τον Μέτα “καμένο χαρτί” του πολιτικού σκηνικού στην γείτονα και όχι ρυθμιστή, όπως ο ίδιος επεδίωκε. Μάλιστα οι 104 ψήφοι υπέρ της αποπομπής του (το κυβερνών κόμμα διαθέτει 74 έδρες) δείχνουν πως και ένα μέρος της αλβανικής αντιπολίτευσης επιθυμεί τον εξοβελισμό του Μέτα, παρόλο που ο Ράμα είναι μία πολωτική φιγούρα στην Αλβανία, ακριβώς όπως ο “αδελφός” του, ο πρόεδρος Ερντογάν στην Τουρκία.
Η Δύση “ψηφίζει” Ράμα
Ο Αλβανός πρωθυπουργός νιώθει πως είναι έτοιμος να ξεφορτωθεί έναν από τους κύριους πολιτικούς του αντιπάλους, αισθανόμενος πως έχει το πράσινο φως της Δύσης. Πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «persona non gratta», τον ιδρυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος, τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα, επικαλούμενες τα σκάνδαλα του ιδίου και της οικογένειας του. Απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ένα “δώρο” στον Ράμα.
Ο νυν ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά, αν και κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει και αυτός αρκετούς “πονοκεφάλους”. Από την μία, έχει μία ισχυρή πτέρυγα του κόμματος που τον πιέζει να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να καλέσει τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις, μία επανάληψη των διαδηλώσεων που είχε ενορχηστρώσει το Δημοκρατικό Κόμμα τον Φεβρουάριο του 2019, που είχαν αποτύχει να “εκθρονίσουν” τον Ράμα.
Όμως από την άλλη, αν ξεκινήσει έναν “ανένδοτο αγώνα” θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις της Δύσης, που έχει ξεκαθαρίσει πως ο Ράμα είναι “εκλεκτός” της στην Αλβανία, παρά τα αναρίθμητα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται. Επιπλέον, το γεγονός ότι η αποπομπή Μέτα ψηφίστηκε και από βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, δείχνει πως μία πτέρυγα του δεν προκρίνει την συνέχιση της πολωτικής αντιπολίτευσης κατά του Ράμα (μάλλον προσδοκώντας και σε ανταλλάγματα).
Τα αν τελικώς ο Μέτα αποτελέσει τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία της Αλβανίας που θα αποπεμφθεί από το αξίωμα του, θα κριθεί από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι γνώριμο στην χώρα μας και από την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ που είχαν υπογράψει οι πρώην κυβερνήσεις Καραμανλή και Μπερίσα. Μία ακύρωση που έγινε λόγω τουρκικών υποδείξεων, σύμφωνα με τον πρώην Αλβανό πρωθυπουργό.