Άνοιγμα Ρωσίας σε Κίνα-Ινδία για G-8 – Τί είπε ο Πούτιν για ΗΠΑ και ΕΕ
17/06/2022«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή» δήλωσε, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η συμπεριφορά τους έναντι του υπόλοιπου κόσμου ήταν αποικιοκρατική.
Ο Πούτιν είπε ότι οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να σκέφτονται με όρους του περασμένου αιώνα και να αντιμετωπίζουν τα άλλα κράτη ως αποικίες. «Οι ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον της ρωσικής οικονομίας δεν επιβεβαιώνονται» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειες να χτυπηθεί η ρωσική οικονομία απέτυχαν και το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί. Το οικονομικό blitzkrieg εναντίον της Ρωσίας δεν είχε ποτέ πιθανότητες επιτυχίας. Και το όπλο των κυρώσεων είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν μόνες τους ένα σοβαρό πλήγμα στη δική τους οικονομία».
Αναφερόμενος στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι η απόφαση για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν δύσκολη αλλά αναγκαστική» και πρόσθεσε ότι «οι στρατιώτες του Κρεμλίνου υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Ρωσίας για ασφαλή ανάπτυξη». Συμπλήρωσε ότι η επιχείρηση έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τον λαό της περιοχής του Ντονμπάς και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχέδιο».
Ο Πούτιν για άνοιγμα της Ρωσίας
Στην ομιλία του στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Πούτιν δεν έκανε ευθεία αναφορά στο θέμα της συγκρότησης ομάδας οικονομικής συνεργασίας κατά τα πρότυπα του G-7 στην οποία λέγεται ότι θα συμμετάσχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και άλλες πέντε χώρες και θα γίνει G-8, που θα είναι το αντίπαλο δέος της G-7. Εμμέσως όμως έδωσε το στίγμα των διεργασιών λέγοντας: «Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να ακολουθήσει το δρόμο της αυτοαπομόνωσης. Βρισκόμαστε στο δρόμο της επέκτασης της συνεργασίας μας με άλλες χώρες. Θα αναπτύξουμε οικονομική συνεργασία με όσους επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Και ακόμη και με ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν τα χέρια τους δεμένα λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων».
Για αυτό το αντίπαλο δέος στο G-7, είχε κάνει λόγο πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής (Δούμα) Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ενώ προς αυτή την κατεύθυνση έχει προϊδεάσει και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ. Δεν είναι όμως απολύτως ξεκάθαρο εάν θα πρόκειται για εξέλιξη της πρωτοβουλίας BRICS ή θα είναι μία νέα σύμπραξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών μέσων στην πρωτοβουλία θα συμμετέχουν εκτός της Ρωσίας και της Κίνας, η Ινδία, το Ιράν, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Τουρκία. Εάν όντως έτσι συγκροτείται το νέο σχήμα, δεν θα είναι η συνέχεια των BRICS (που αποκαλούνταν και G-5) με την ένταξη νέων χωρών, αλλά ένα νέο σχήμα καθώς από το παλαιό δεν αναφέρεται η Νότια Αφρική. Σχετικές αναφορές έγιναν και στο ειδησεογραφικό δίκτυο της Ινδίας TFI.
⚡President Putin at #SPIEF2022: "The United States, having declared victory in the Cold War, declared themselves the messengers of God on earth, who have no obligations, but only interests. They seem not to notice that new powerful centers have formed on the planet" pic.twitter.com/3vxPEQy0bP
— The Eurasianist ☦️ (@Russ_Warrior) June 17, 2022
Διάσκεψη BRICS οργανώνει ο Σι
Εν των μεταξύ από τα κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα διοργανώσει σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί με βιντεο-σύνδεση, με τους ηγέτες της Ρωσίας, την Ινδίας, τη Βραζιλίας και τη Νότιας Αφρικής την επόμενη εβδομάδα, στην πρώτη συνάντηση του μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία.
Η ισχυρή λέσχη των αναδυόμενων οικονομιών BRICS που ιδρύθηκε το 2009 φιλοξενεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Τρία από τα μέλη του – η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική – απείχαν από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Κίνα και η Ινδία διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και αγοράζουν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου της. Ο Σι σε κλήση την Τετάρτη διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τα βασικά συμφέροντα της Μόσχας για «κυριαρχία και ασφάλεια» – με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να προειδοποιεί το Πεκίνο ότι κινδυνεύει να καταλήξει «στη λάθος πλευρά της ιστορίας».
Η Νότια Αφρική, μια από τις λίγες αφρικανικές χώρες που ασκεί διπλωματική επιρροή εκτός της ηπείρου, αρνήθηκε επίσης να καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική δράση, για να διαφυλάξει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς.
Ο Σι θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής των BRICS στις 23 Ιουνίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Παρασκευή, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ. Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην «ενθάρρυνση συνεργασιών υψηλής ποιότητας BRICS (και) εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε ο Χούα.
H νέα G-8 σύμφωνα με τη Μόσχα
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής Βουλής, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, είχε δηλώσει πως η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία μιας νέας G8, ως απάντηση στην αντιπαράθεση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα την Δύση.
https://twitter.com/MsQuitoSwarm/status/1536303982745886720?s=20&t=YQ3B-wK7wwAougI0n5iQ2Q
«Oι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους με την οικονομική πολιτική τους καταστρέφουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση δημιουργώντας νέα σημεία ανάπτυξης σε άλλα χώρες», έγραψε ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, οι δυτικές κυρώσεις οδηγούν στη δημιουργία μιας άλλης ομάδας οκτώ κρατών –Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία, Βραζιλία, Μεξικό, Ιράν και Τουρκία– που είναι 24,4% πλουσιότερες από την παλιά ομάδα των (πέντε) ΒRICS σε όρους ΑΕΠ και αγοραστικής δύναμης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τα ίδια τους τα χέρια, έχουν δημιουργήσει συνθήκες για χώρες που είναι πρόθυμες να οικοδομήσουν έναν ισότιμές και αμοιβαία οικονομικές επωφελείς σχέσεις για να δημιουργήσουν πραγματικά μια νέα ομάδα G8 από κοινού με τη Ρωσία», σημείωσε ο Βολοντίν.