ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Αφγανιστάν ξυπνάει την ΕΕ στο στρατιωτικό πεδίο

Το Αφγανιστάν ξυπνάει την ΕΕ στο στρατιωτικό πεδίο ,slpress

Οι διαφωνίες που ακούστηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σχετικά με το  Αφγανιστάν εκφράστηκαν και σε πολιτικό επίπεδο από την ΕΕ, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο να δηλώνει ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Την ίδια ώρα παραμένει προβληματική η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις. Όλοι πάντως, κυρίως οι Ευρωπαίοι, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πλέον οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν είναι απαραίτητες.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θεωρεί «αδύνατη» την απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μια άποψη που εκφράστηκε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Παρασκευή από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που ζήτησαν από τον Στόλτενμπεργκ να υπάρξει παράταση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν έμεινε όμως μόνον σε αυτό. Υποστήριξε ότι τα μέτρα ασφαλείας των Αμερικανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτήν την επιχείρηση, καθώς είναι «πολύ σκληρά» και επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διαμαρτυρία για αυτό από ευρωπαϊκής πλευράς. «Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες» είπε χαρακτηριστικά.

Τα “καρφιά” του Μπορέλ στον Μπάιντεν

Χαρακτηρίζοντας τραγωδία αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί αυτό που συμβαίνει έγινε έτσι;», προσθέτοντας ότι «ορισμένες χώρες θα θέσουν ερωτήματα για τον Αμερικανό σύμμαχο, που, όπως είπε ο Μπάιντεν, δεν θέλει πια να πολεμά τους πολέμους των άλλων». Σημειώνεται ότι ο

Παραλλήλως, κάρφωσε εμμέσως τους Αμερικανούς, καθώς αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Γάνι τον περασμένο Ιούλιο στην Τασκένδη, είπε ότι ο φυγάς Αφγανός πρόεδρος του είχε μεταφέρει, δυσαρεστημένος, πως δεν θα μπορούσε να κρατήσει τη χώρα χωρίς την αμερικανική αεροπορική υποστήριξη και πως έπρεπε να οπισθοχωρήσει στην Καμπούλ.

«Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα, αλλά κανείς δεν ζήτησε την γνώμη των Ευρωπαίων» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τονίζοντας ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, αν φύγουν οι Αμερικανοί από την Καμπούλ, οι Ταλιμπάν θα καταλάβουν και το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Στο σημείο αυτό επισήμανε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και πρότεινε «να αποκτήσει η ΕΕ μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν», επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό συζητείται σε επίπεδο υπουργών Άμυνας.

Το Αφγανιστάν θα ξυπνήσει την Ευρώπη;

Λίγη ώρα αργότερα τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι «το Αφγανιστάν μπορεί να ξυπνήσει» την Ευρώπη και ότι «ήρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε  (της ΕΕ) μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει, αν παραστεί ανάγκη». Παραλλήλως ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θέλει να πάει στο Ιράκ, την Τυνησία και τη Λιβύη, ενώ προέβλεψε ότι «οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σάχελ».

Σημειώνεται, ότι λόγω  της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμβούλευσαν τους πολίτες τους στο Αφγανιστάν να αποφεύγουν την μετακίνηση προς αυτό. Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν κάλεσαν όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Χαοτική είναι η κατάσταση και εντός του αεροδρομίου, καθώς, όπως τόνισε ο Μπορέλ, στα αεροπλάνα επιβιβάζονται όσοι είναι στην πίστα, για να προσθέσει ότι «στο αεροπλάνο που έφθασε σήμερα (Σάββατο) στη Μαδρίτη, το ένα τρίτο των επιβατών ήταν Αμερικανοί». Όπως είναι ήδη γνωστό, στην Ισπανία έχει καθοριστεί ο χώρος για τους Αφγανούς συνεργάτες της ΕΕ που θα απομακρυνθούν από τη χώρα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν φύγει μόνον 150 εν ενεργεία συνεργάτες, ενώ μόνον η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Καμπούλ απασχολούσε 400 Αφγανούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι