Το ανατολικό μέτωπο του Ερντογάν – Ο τουρκικός στρατός προελαύνει στο Ιράκ!

Σύνταξη SLpress.gr
3566

Στις 36 στρατιωτικές βάσεις έχουν πλέον αυξήσει την στρατιωτική τους παρουσία οι Τούρκοι στο βόρειο Ιράκ, εκτελώντας νέες επιθέσεις από τις 15 Ιουνίου. Η ραγδαία ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή έχει ως στόχο την εξολόθρευση των Κούρδων του βόρειου Ιράκ. Η Άγκυρα, παράλληλα με τις επεκτατικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο, φροντίζει να εδραιώνεται και ανατολικότερα.

Από τις 15 Ιουνίου, το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Δυνάμεων έχει εξαπολύσει ανηλεή καθημερινή αεροπορική επίθεση στην περιοχή Ζαχό του Ιράκ. Πρόκειται για την στρατιωτική Επιχείρηση "Νύχι του Αετού" που έχει ως επιχειρησιακό στόχο το PKK το οποίο έχει μετακινήσει τις δυνάμεις του από την Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί όμως έχουν τρομοκρατήσει τους αμάχους της ευρύτερης περιοχής.

Βόρειο Ιράκ, Ζάχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το κουρδικό Rudaw, από το 1983 έως τα μέσα Ιουνίου 2020, η Τουρκία δημιούργησε στρατιωτικές βάσεις σε 24 στρατηγικές τοποθεσίες στις περιοχές Kani Masi, Deralok και Shiladze. Εκείνη την περίοδο, η Τουρκία πήρε τον έλεγχο σχεδόν 60 χωριών στην επαρχία Ντουκόκ. Της επίθεσης προηγήθηκε προπαρασκευή βομβαρδισμού από το τουρκικό πυροβολικό. Στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού διείσδυσαν σε μια περιοχή μήκους 40-50 χιλιομέτρων και βάθους 15 χιλιομέτρων. Την επίθεση υποστήριξαν μαχητικά αεροπλάνα, επιθετικά ελικόπτερα, πυροβολικό, αλλά και drones, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Στη στρατιωτική επιχείρηση, η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε το δημιούργημα της τουρκικής βιομηχανίας (συμπαραγωγή με Ιταλία) το επιθετικό ελικόπτερο T129 ATAK, αλλά και drones Made in Turkey. Βασική δύναμη αποτελούν τα 48 μαχητικά μαχητικά τύπου F-16 και F-4.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, ο Τουρκικός Στρατός έχει χάσει 3 μαχητές ενώ το PKK 700. Για τους Κούρδους όμως οι απώλειες των Τούρκων ανέρχονται σε 137 ενώ οι δικές τους μόλις 14. Είναι σίγουρο ότι η δράση του τουρκικού στρατού στην περιοχή έχει προκαλέσει τον θάνατο και ντόπιων αμάχων ενώ η εκστρατεία έχει προκαλέσει τρόμο μεταξύ των πληθυσμών στις περιοχές Zakho, Akre και Amedi της επαρχίας Ντουκόκ.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας η επιχείρηση αποτελεί απάντηση στις αυξανόμενες απόπειρες επιθέσεων που εξαπολύουν οι Κούρδοι εντός τουρκικού εδάφους από στρατιωτικά φυλάκια τους κοντά στη συνοριακή περιοχή.


Πηγές: DailystarRudaw

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.