ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άνοιγμα της Μόσχας στην Αφρική – Προωθούνται οι Ρώσοι στο Ντονέσκ

To άνοιγμα της Μόσχας στην Αφρική με σιτηρά και λιπάσματα,

Η Αίγυπτος κατήγγειλε συμβάσεις αγοράς 240.000 τόνων σιτηρών που είχε με την Ουκρανία και είχαν συναφθεί από τον Δεκέμβριο του 2021, αναζητώντας λύση για την αναπλήρωση αυτών των προμηθειών στη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι συμβάσεις του Καΐρου είχαν γίνει με τις εταιρείες Nibulon και Inerco, όμως λόγω του πολέμου και της αδυναμίας των ουκρανικών αρχών να διασφαλίσουν την ομαλή εξαγωγή σιτηρών, οι αιγυπτιακές αρχές θεωρούν τις συμβάσεις ανενεργές. Οι αιγυπτιακές αρχές, αγόρασαν πέρυσι ουκρανικά σιτηρά στην τιμή των 346 έως 360 δολαρίων ανά τόνο. Ωστόσο, πέραν της αδυναμία παράδοσης υπάρχει και το θέμα της τιμής που έχει τριπλασιαστεί, ενώ κρίσιμο ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Κάιρο όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλ Σίσι και τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Αν και δεν έγιναν ανακοινώσεις ως προς το θέμα των σιτηρών, θεωρείται βέβαιο ότι η Μόσχα προχώρησε σε πιο συμφέρουσα πρόταση προς το Κάιρο. Το 80% των σιτηρών που χρειάζεται η Αίγυπτος εισάγεται κάθε χρόνο από την Ρωσία και την Ουκρανία. Η έλλειψη των ουκρανικών σιτηρών έχει ήδη μεγάλες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές των προϊόντων σίτου και του ψωμιού. H Αίγυπτος είναι από τις μεγαλύτερες εισαγωγείς σιτηρών, εισάγοντας 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ για φέτος έχει προγραμματίσει περικοπή 2 τόνων. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και βρίσκεται σε συζητήσεις για νέα δάνεια από το ΔΝΤ, καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν υποχωρήσει σε 33 δισ. δολ. από 40 δισ. δολ. που ήταν πέρυσι τον Ιούνιο. Το εξωτερικό χρέος της χώρας από την άλλη ανέβηκε από τα 145 δισ δολ. που βρίσκονταν στα τέλη του 2021, στα 157 δισ. δολ. στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2022.

Ο Λαβρόφ στην Αφρική

O Λαβρόφ ξεκίνησε από το Κάιρο την περιοδεία στην Αφρική, την περασμένη Κυριακή 24 Ιουλίου και στη συνέχεια επισκέφθηκε Κογκό, Ουγκάντα και Αιθιοπία, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν οξύ επισιτιστικό κίνδυνο, αλλά και πρόβλημα παραγωγής λόγω του δυτικού εμπάργκο στα ρωσικά λιπάσματα. Στις αρχές Ιουνίου, ο πρόεδρος της Σενεγάλης, που ασκεί αυτή την περίοδο την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, ταξίδεψε με αντιπροσωπεία στη Ρωσία και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το πρόβλημα των αφρικανικών χωρών με τα σιτηρά και τα λιπάσματα. Στο κλείσιμο της περιοδείας Λαβρόφ στην Αφρική η Μόσχα ανακοίνωσε επισήμως χθες το βράδυ, ότι του χρόνου θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.

Το ερώτημα είναι αν η Ρωσία θα μπορεί να κάνει αυξημένες εξαγωγές σιτηρών, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης που υπεγράφη με την Ουκρανία και τον ΟΗΕ, στις 22 Ιουλίου. Το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας του ΟΗΕ και της Τουρκίας, ήταν να βρεθεί φόρμουλα για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, που υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια τόνους και παραμένουν στις αποθήκες λόγω αποκλεισμού των λιμανιών από τον ρωσικό στόλο. Το συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, που θα παρακολουθεί τις εξαγωγές, εγκαινιάστηκε χθες και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είναι θέμα ημερών να αναχωρήσει από την περιοχή της Οδησσού το πρώτο φορτηγό πλοίο με ουκρανικά σιτηρά.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό, τί ποσότητα σιτηρών και προς ποιες χώρες θα μεταφέρει η Ρωσία και αν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει, κυρίως από τις χώρες Αφρικής, που απειλούνται με επισιτιστική κρίση. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ευθύνη για αυτή την κατάσταση και κατηγορεί την Δύση ότι με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει (στον τομέα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών) καθιστά δύσκολη ακόμη και την εκτέλεση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί από πέρυσι.

Κατάληψη εργοστασίου στο Ντονέτσκ

Στο πολεμικό πεδίο, το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, στην περιοχή Μπουρλεχίρσκ στο Ντονέτσκ, κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από την Μόσχα και επιβεβαιώθηκε χθες από τον επικεφαλής σύμβουλο της ουκρανικής Προεδρίας Αλεξέι Αρεστόβιτς.

To εργοστάσιο λιγνίτη, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, στα νοτιοανατολικά κατελήφθη την Δευτέρα από τις ρωσικές δυνάμεις, μετά από μακρά πολιορκία και η εξέλιξη ήταν ένας από τους λόγους αντικατάστασης του αρχηγού των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, με απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι. Χθες, πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος στο μήνυμά του τόνιζε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ «να αντισταθεί στην ενεργειακή πίεση» από τη Μόσχα, κάτι που δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιήσει το Κίεβο.

«Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό προεδρικό σύμβουλο Αρεστόβιτς η κατάληψη του εργοστασίου στο Μπουρλεχίρσκ «είναι ένα μικρό τακτικό πλεονέκτημα για τους Ρώσους», αλλά δεν επηρεάζει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας, καθώς το εργοστάσιο είναι παλαιό και πολλές μονάδες του ήταν σε υπολειτουργία λόγω του πολέμου στην περιφέρεια Ντονμπάς. Την περασμένη εβδομάδα το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωνε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του εργοστασίου παρά τις σφοδρές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει σε αντεπίθεση σε πολλές περιοχές που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές και «οι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται σε θέσεις άμυνας». Πρόσθεσε ότι σκοπός της ηγεσίας της Ουκρανίας είναι «να είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή του πολέμου. Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει ενισχύσεις στη Χερσώνα, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεζνίκοφ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν σύντομα άλλα 30 πυραυλικά συστήματα HIMARS τα οποία το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, στην σχεδιαζόμενη αντεπίθεση.

Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα, καθιστώντας την αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα τοποθετηθούν κινητές γέφυρες και θα γίνουν πορθμεία, ώστε να συνεχιστεί η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και πολιτών μεταξύ Χερσώνας και Κριμαίας.

Από την άλλη το ρωσικό επιτελείο ανακοίνωση την καταστροφή με πυραύλους ακριβείας, οκτώ αποθηκών με όπλα στο γειτονικό Μικολάιφ, λιμάνι κρίσιμης σημασίας, επίσης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι