ΘΕΜΑ

Το ανθρωποφάγο “κράτος δικαίου” του Ερντογάν…

Το ανθρωποφάγο "κράτος δικαίου" του Ερντογάν... Νεφέλη Λυγερού

Χιλιάδες κρατούμενοι στοιβάζονται στις φυλακές της Τουρκίας, σε άθλιες συνθήκες, οι περισσότεροι εξ αυτών στην απομόνωση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δίχως δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με οικείους και δικηγόρους, αλλά και χωρίς να ορίζεται ημερομηνία δίκης, οδηγούνται στην αυτοκτονία. Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν, αρνείται να δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία, αλλά, παρατηρητήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο για χιλιάδες άτομα.

Τη στιγμή που η τουρκική Δικαιοσύνη κάνει πως δεν βλέπει το τί συμβαίνει με τους πολιτικούς κρατούμενους, κοινοί εγκληματίες αφήνονται καθημερινά ελεύθεροι με πρόσχημα την πανδημία. Αντιθέτως, κανένας δημοσιογράφος ή μέλος της αντιπολίτευσης, ακόμα και άτομα με επιβαρυμένη υγεία δεν έχουν την ίδια τύχη. Σε απεργία πείνας υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 4.000 άτομα.

Στη φυλακή βρίσκεται και ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας από το Νοέμβριο του 2016 με την κατηγορία ότι είναι “τρομοκράτης”, ότι προέβη σε «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», ότι «εντάχθηκε σε τρομοκρατική οργάνωση» και ότι «υποκινούσε σε βία». Ο Ντεμιρτάς, ηγέτης του τρίτου σε δύναμη κόμματος στην Τουρκίας θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

Η σύζυγός του δίνει τον δικό της αγώνα. Δίνει συνεντεύξεις σε διεθνή Μέσα. Δεν έχει κρύψει ότι φοβάται και η ίδια για τη ζωή της και για τη ζωή των παιδιών της. Υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί εναντίον του συζύγου της είναι εντελώς αβάσιμοι και παράνομοι. Δεν έχει άδικο, αν αναλογιστεί κανείς ότι δικαστήριο της Άγκυρας επέβαλε –μετά από πέντε χρόνια που ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή– ακόμη μία ποινή κάθειρξης στον Κούρδο ηγέτη.

Διαπόμπευση και σεξουαλική κακοποίηση

Ο λόγος; Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών, επειδή έκανε δηλώσεις για τη φυλάκισή του που κρίθηκαν απειλητικές! Το κουρδικό HDP, το τρίτο σε εκλογική δύναμη στην Τουρκία κόμμα, απειλείται με απαγόρευση. Εδώ και μήνες χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση “τρομοκρατικό κόμμα”!  Σχεδόν οι μισοί βουλευτές του είναι στη φυλακή! Εκτός από Κούρδους, το καθεστώς Ερντογάν έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα πάνω από 150.000 δικαστές, ακαδημαϊκούς, κρατικούς λειτουργούς και άλλους.

Κατηγορεί όλους αυτούς για δεσμούς τους με το δίκτυο FETO του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί σαν ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Από αυτούς, οι 77.000 βρέθηκαν στη φυλακή, αναμένοντας να δικαστούν. Χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σαπίζουν από το 2016 στη φυλακή, πολλοί δίχως να έχουν ακόμα δει την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο 49χρονος Μεβλούτ Ονσέλ ήταν από τους τυχερούς που πέρασε δίκη δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του. Κατά τη διάρκειά της, αναφέρθηκε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες στη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη μέσα στη φυλακή. Η υπόθεσή του έγινε γνωστή και από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία του πήρε συνέντευξη μέσα στη φυλακή. Η τουρκική κυβέρνηση άσκησε βέτο στη δημοσίευση της συγκεκριμένης συνέντευξης, η οποία τεκμηρίωσε τα βασανιστήρια που έχει υποστεί.

Ανατριχιαστική λεπτομέρεια είναι και η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η σύζυγος και η ανήλικη κόρη του τη νύχτα της σύλληψής του μέσα στην οικία του. Ο πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ βρίσκεται στη φυλακή από τις πρώτες ώρες μετά το πραξικόπημα. Είχε προηγηθεί η διαπόμπευσή του, καθώς ημίγυμνος περιφερόταν στο δρόμο, με τον όχλο να τον λιθοβολεί. Πριν συμβούν όλα αυτά, ήταν διοικητής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η “ασάλευτη λίμνη” της φυλακής…

Μετά την αποστράτευσή του συνέχισε να υπηρετεί ως μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της Τουρκίας, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε. Είχε, μάλιστα, τη δεκαετία του 1990 υπηρετήσει ως στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στο Ισραήλ. Χιλιάδες είναι και οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι με κατηγορίες που σχετίζονται με το πραξικόπημα του 2016 και την “τρομοκρατία”, δηλαδή για σχέσεις ή με την αδελφότητα Γκιουλέν ή με το κουρδικό κίνημα.

Περισσότεροι από 120 παραμένουν έγκλειστοι χωρίς δίκη και περίπου χίλιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί είναι πλασματικοί, στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του διακεκριμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν. Η υπόθεση Αλτάν έχει προκαλέσει παγκόσμιες επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο συγγραφέας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Taraf καταδικάστηκε ισόβια με την αστήρικτη κατηγορία ότι συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα ενάντια στον Ερντογάν και πως είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης! Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων νομπελίστες και πολιτικοί ζήτησαν την αποφυλάκισή του. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του σε ένα μικροσκοπικό κελί έγραψε το βιβλίο “Δεν θα δω τον κόσμο ξανά”.

Περιέγραφε την εμπειρία του εγκλεισμού του και τον φόβο ότι η ζωή του τελείωσε «Ο αέρας και το φως στο κελί μας δεν άλλαζαν ποτέ. Κάθε λεπτό ήταν ίδιο με το προηγούμενο. Ήταν λες κι ένας παραπόταμος του ποταμού του χρόνου είχε χτυπήσει σ’ ένα φράγμα και δημιούργησε μια λίμνη. Καθόμασταν στον πάτο τούτης της ασάλευτης λίμνης». Ούτε οι καλλιτέχνες αισθάνονται ασφαλείς στην Τουρκία.

Απάνθρωπη “φροντίδα”

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Αλί Αβτζί, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ για την ταινία του “Αφύπνιση”. Το κινηματογραφικό του εγχείρημα αφορούσε στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος εξοργίστηκε όταν είδε το τρέιλερ. Σε αυτό παρουσιαζόταν ο ίδιος, η οικογένεια του και ο γαμπρός του (τότε υπουργός Οικονομικών), Μπεράτ Αλμπαϊράκ να δολοφονούνται.

Παραπάνω από εκατό καλλιτέχνες βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης, λόγω του έργου τους. Σειρές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές και ταινίες, αν κριθούν επιβλαβείς για το προφίλ του Ερντογάν, οδηγούν τους δημιουργούς τους ή ακόμα και άτομα που εργάστηκαν γι’ αυτές, στη φυλακή. Ο 40χρονος Χακάν Κανάτ συνελήφθη και καταδικάστηκε λόγω των υποτιθέμενων διασυνδέσεών του με το κίνημα Γκιουλέν. Ο λόγος; Εργαζόταν σε μία ιδιωτική φοιτητική εστία που συνδέεται με το κίνημα. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια, αλλά το Εφετείο ακύρωσε την ποινή του. Παραμένει στη φυλακή μέχρι τη νέα δίκη του, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου 2021.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς. Δύο ημέρες μετά το χειρουργείο επέστρεψε στο κελί του. Αναγκάστηκε να καθαρίσει μόνος του το κελί για να αποφύγει τυχόν μολύνσεις παρά το γεγονός ότι είχε 35 ράμματα στο λαιμό του. Του παρείχαν μονάχα μια βρώμικη κουβέρτα και οι φρουροί αρνήθηκαν να του δίνουν τα φάρμακά του. Ακόμα και πολιτικοί κρατούμενοι που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και έχουν λίγους μήνες ζωής δεν αποφυλακίζονται.

Όπως είναι φυσικό μετά τις μαζικές διώξεις και την παραμονή δεκάδων χιλιάδων στη φυλακή δίχως δίκη, το 69% των πολιτών στην Τουρκία δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται το δικαστικό σύστημα της χώρας. Το 72% λέει ότι στην Τουρκία οι περισσότεροι φυλακίζονται άδικα. Και λίγα λέει…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι