Το αντί-αραβικό αίσθημα καλπάζει στην Τουρκία

Ο κορονοϊός κλείνει το κοινοβούλιο στην Τουρκία

Ενισχυμένη δυναμική φαίνεται πως αποκτά το αντί-αραβικό αίσθημα στην Τουρκία, σύμφωνα με αναφορά του Nordic Monitor. Στο τραίνο του αντί-αραβισμού, μπαίνει για τα καλά και η τουρκική αντιπολίτευση, στην επαύριον της καταδίκης της τουρκικής επέμβασης στη Συρία από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Σε συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στις 23 Οκτωβρίου, σημαίνοντα στελέχη προερχόμενα από όλο το φάσμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, επικρότησαν όχι μόνο το αντί-αραβικό μένος του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική συνολικά.

Αφορμή για τη συνεδρίαση, ήταν η συζήτηση σχετικά με ένα νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των αστυνομικών αρχών των χωρών, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Στην επιτροπή, ο εισηγητής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) κ.Koc κατακεραύνωσε τα αραβικά κράτη μέλη, με προεξέχοντα την Αίγυπτο και τη Σ. Αραβία.

Η αραβική “προδοσία”

Επίσης, επαναλήφθηκαν οι πάγιες τουρκικές θέσεις, περί διαχρονικής «προδοτικής» συμπεριφοράς των Αράβων. Ακόμη, δεν παράλειψε να χαρακτηρίσει τα αραβικά κράτη        «Βασίλεια, Μοναρχίες και παρωχημένες οντότητες», διερωτώμενος τι λόγο έχει η Τουρκία να επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί τους.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο κ.Koc, τάχθηκε κατά της εμβάθυνσης της εμπλοκής της Τουρκίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, ελέω της έντονης αραβικής παρουσίας και επιρροής. Αντίθετα, εξήρε τη σημασία του Συμβουλίου Τουρκικών Κρατών το οποίο συνεδρίασε μεταξύ 14-15 Οκτωβρίου στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «εκεί βρίσκεται ο πραγματικός προορισμός της Τουρκίας, καθώς με αυτές τις χώρες (λεγόμενες τουρκογενείς) οι Τούρκοι μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά και οφείλουν να διαμορφώσουν μια κοινή μοίρα».

Στην 7η σύνοδο των τουρκικών κρατών στο Μπακού, όπου συμμετέχουν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργισία, η Τουρκία και η Ουγγαρία, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίων του Αραβικού Συνδέσμου. Επίσης, τόνισε τον αναβαθμισμένο ρόλο του Τουρκικού Συμβουλίου, στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα.

Ο αντί-αραβισμός στην Τουρκία δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Το αφήγημα της αραβικής προδοσίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναπαράγεται διαχρονικά στα σχολικά βιβλία. Σύμφωνα με παλαιότερη αναφορά του Nordic Monitor, τα βιβλία στα θρησκευτικά γυμνάσια-λύκεια της χώρας καταφέρονται κατά των αραβικών κυβερνήσεων, λόγο της καταπίεσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στις αραβικές χώρες.

Πριν την καταδίκη της εισβολής στη Συρία απ τον Αραβικό Σύνδεσμο, η παρουσία των Σύρων προσφύγων αποτελούσε την κύρια πηγή αντί-αραβισμού. Από δηλώσεις πολιτικών, πως η Τουρκία κινδυνεύσει να καταστεί μεσανατολική χώρα, μέχρι το ξήλωμα πινακίδων στην αραβική γλώσσα από το Δήμο Κωνσταντινούπολης(!). Το ρατσιστικό αίσθημα φουντώνει στη γείτονα και μάλιστα αυτός ο αντί-αραβικός ρατσισμός, εκφράζεται, πλέον, από το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι