ΘΕΜΑ

Το αστείο του Ράμα που έβαλε φωτιά στα Σκόπια

Το αστείο του Ράμα που έβαλε φωτιά στα Σκόπια, Ορφέας Μπέτσης

Ενώ η κατάσταση στη Βαλκανική είναι φορτισμένη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τον “αναπτήρα” του. Το συνηθίζει, προκειμένου να στρέφει πάνω του το ενδιαφέρον. Το τελευταίο του κατόρθωμα έλαβε χώρα σε διάλειμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Συνεργασίας στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε υπό ελληνική προεδρία στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως οικοδεσπότης, παρουσίαζε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα της χειραψίας με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, παρενέβη το αστείο του Ράμα: «…Ο πρωθυπουργός της Δυτικής Βουλγαρίας»!

Πρόθεσή του μάλλον ήταν να αστειευτεί με τη νέα δυσκολία που έχει προκύψει μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς –όπως είναι γνωστόν– η πρώτη θέτει βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της δεύτερης στην ΕΕ. Απαιτεί εγγυήσεις σε ό,τι αφορά στην συγγραφή της ιστορίας, τη γλώσσα, το περιεχόμενο σχολικών προγραμμάτων σε ευαίσθητα για του Βούλγαρους ζητήματα και κυρίως την αναγνώριση με συνταγματικές εγγυήσεις βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα.

Το βέτο αυτό επιφέρει ως έχει αναφερθεί συνέπειες και για την ένταξη της Αλβανίας και συνολικά στην περιοχή. Προφανώς, αυτά είχε υπόψη του ο Ράμα. Πάντως, ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι φάνηκε να απολαμβάνει το αστείο του Ράμα, καθώς στο βίντεο ξεσπάει σε πηγαίο γέλιο. Οι δύο τους έχουν φιλική σχέση. Είχαν περάσει εξάλλου ένα διήμερο στην Αχρίδα μαζί και με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για “Ανοικτά Βαλκάνια” όπου στα δείπνα εμφανίζονται να έχουν στην παρέα τους και τον γιό του Τζωρτζ Σόρος, Αλεξάντερ…

Το επικίνδυνο αστείο του Ράμα

Ούτε οι δύο Βαλκάνιοι πολιτικοί, ούτε ο Μητσοτάκης και ο Σολτς δεν είχαν εκείνη τη στιγμή υπόψη τους το βάρος της Ιστορίας που καθιστά το αστείο του Ράμα επικίνδυνο. Είναι γνωστό ότι μικρές εθνότητες των Βαλκανίων, ειδικά αυτές που κατασκευάστηκαν στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα από τις αυτοκρατορικές γραφειοκρατίες της Ευρώπης, καταναλώνουν πολύ ιστορία! Είναι αυτός ο λόγος που στα Σκόπια λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής του Γ’ Ράιχ, ο γεωγραφικός χώρος που σήμερα συμπεριλαμβάνει το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας είχε μοιραστεί μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, συμμάχων του Χίτλερ. Πρόκειται για σύμπτωση που ξυπνά εφιάλτες. Το αστείο του Ράμα παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου, λοιπόν, απέκτησε σημασία.

Ο Σολτς, εξάλλου, με το γνωστό γερμανικό ύφος, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Απαίτησε δημοσίως η Σερβία να εφαρμόσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφετέρου να επιδείξει τόλμη στο διάλογο με την Πρίστινα για αναγνώριση της κρατικής οντότητας του Κοσόβου. Ακόμα και οι ΗΠΑ, που στηρίζουν το διάλογο Βελιγράδι-Πρίστινας, προωθώντας την προσέγγισή τους δεν έχουν τόσο απροκάλυπτα θέσει τέτοια αξίωση στους Σέρβους.

Αντιδράσεις σε Σκόπια-Σόφια

Με αφορμή το αστείο του Ράμα, στα Σκόπια η αξιωματική αντιπολίτευση του VRMO-DPNE ξεκίνησε επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κοβατσέφσκι. Προειδοποίησε ότι θα οργανώσει δημόσιες διαμαρτυρίες, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Εξάλλου η πολιτική  κατάσταση στα Σκόπια χαρακτηρίζεται από ένταση τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ίδιο και στη Βουλγαρία όπου το ένα κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού αποσύρεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας πολιτική κρίση. Αιτία της κρίσης είναι και πάλι το ζήτημα της πολιτικής έναντι της Βόρειας Μακεδονίας. Ας σημειωθεί ότι η κρίση στη Βουλγαρία σημειώθηκε αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Μακρόν (προεδρεύει της ΕΕ) και του Βούλγαρου πρωθυπουργού Πετκόφ.

Τα ΜΜΕ στην Αλβανία, όπως και στο Κόσσοβο, αναφέρονται στο “χειμώνα” που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας. Στη φωτογραφία στο δείπνο στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανές το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ του Ράμα και της προέδρου του Κοσσόβου Βιόσα Οσμάνι. Ο δε πρωθυπουργός του Κοσσόβου Αλμπίν Κούρτι, όχι απλά δεν υπακούει στις υποδείξεις του Ράμα για να συμπεριληφθεί στη διαδικασία “Ανοικτά Βαλκάνια”, αλλά θεωρεί την στάση του δεύτερου προδοτική, καθώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος με τη Σερβία πριν υπάρξουν βήματα από το Βελιγράδι για την αναγνώριση της “γενοκτονίας” που έκαναν οι Σέρβοι εις βάρος του αλβανικού πληθυσμού της περιοχής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι, ενώ στην Αχρίδα πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση κορυφής των χωρών-μελών της Πρωτοβουλίας “Ανοικτά Βαλκάνια” (Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμμετέχουν ως παρατηρητές) την Πρίστινα επισκέπτονταν σε πολύ φιλικό κλίμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx