Το δίκτυο των incel πίσω από τον μακελάρη του Πλίμουθ
14/08/2021Ο μακελάρης του Πλίμουθ δεν ήταν κάποιος μοναχικός λύκος του τζιχαντιστικού Ισλάμ ή της εξτρεμιστικής άκρας Δεξιάς, όπως σίγουρα σκέφτηκαν πολλοί στο άκουσμα της είδησης ότι έξι άνθρωποι έπεσαν νεκροί, όταν ένας ένοπλος πυροβολούσε αδιακρίτως σε μία γενικά φιλήσυχη πόλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας.
Μερικές ώρες μετά την αιματηρή επίθεση, όπου μεταξύ των νεκρών είναι ένα παιδάκι τριών ετών και η ίδια η μητέρα του δράστη, έγινε γνωστό πως ο ένοπλος (ο οποίος αυτοκτόνησε για να μην συλληφθεί) ήταν ο 23χρονος Τζέικ Ντέιβισον. Λάτρης της ταινίας “Εξολοθρευτής”, ο Ντέιβισον σχετίζονταν με το κίνημα των “incels”, των “ακούσιων εργένηδων” (involuntary celibates) ένα ακραίο κίνημα μισογυνισμού, τα μέλη του οποίου εχθρεύονται τις γυναίκες επειδή που τους απορρίπτουν ερωτικά.
Αν και ο νεαρός δράστης εμφανίζονταν να ενστερνίζεται δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας και ήταν λάτρης της οπλοκατοχής, σε παραληρηματικά βίντεο που αναρτούσε στο YouTube περιέγραφε τον εαυτό του ως «χοντρό και άσχημο παρθένο» και χαρακτήριζε την ζωή «άδικη» και «καταστρεπτική», μία χαρακτηριστική επιχειρηματολογία των incels. Oι βρετανικές αρχές δεν χαρακτηρίζουν την επίθεση στο Πλίμουθ ως «τρομοκρατική επίθεση» και ελέγχουν το ψυχικό ιστορικό του δράστη.
Πληροφορίες θέλουν την μητέρα του να είχε ζητήσει τον εγκλεισμό του γιου της σε ψυχιατρείο στο παρελθόν. Σίγουρα οι ειδεχθείς πράξεις του δράστη έχουν όλα τα στοιχεία ενός ανθρώπου που είχε σοβαρά ψυχικά νοσήματα, όπως και του Μπρέντον Τάραντ. Ο Τάραντ είχε πυροβολήσει εν ψυχρώ δεκάδες μουσουλμάνους σε τζαμί στην Νέα Ζηλανδία, αναρτώντας μάλιστα το βίντεο της επίθεσης στο YouTube (που γρήγορα κατέβηκε), με το βίντεο να ήταν γυρισμένο με τρόπο ώστε να θυμίζει τα δημοφιλή video game “πρώτου προσώπου”, όπως το “Doom” ή το “Call of Duty”.
Ίνδαλμα ο “υπέρτατος τζέντλεμαν”
Όπως και η επίθεση του Τάραντ, έτσι και η επίθεση στο Πλίμουθ ως ενέργεια ενός μεμονωμένου παράφρονα. Το κίνημα των incel έχει όλα τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε σε τζιχαντιστικές ή εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες: ρητορική μίσους (που στρέφεται κατά των γυναικών ή των ζευγαριών), η οποία διαχέεται από “σκοτεινά” chat room του διαδικτύου, όπως και εγκωμιασμός των μαζικών δολοφονιών που προβαίνουν μέλη του μισογυνικού κινήματος, με σκοπό να ακολουθήσουν άλλοι επίδοξοι μιμητές (αν και προφανώς δεν έχουν την οργάνωση και χρηματοδότηση με τα δίκτυα των τζιχαντιστών ή των νεοναζιστικών ομάδων).
Ίνδαλμα των incels είναι ο 22χρονος Έλιοτ Ρότζερ που είχε σκοτώσει έξι ανθρώπους στην Καλιφόρνια, τον Μάιο του 2014. Σε βίντεο που είχε αναρτήσει στο YouTube ο Ρότζερ ορκίζονταν «εκδίκηση» στις γυναίκες που τον απέρριπταν ερωτικά και αυτοχαρακτηρίζονταν ως «ο υπέρτατος τζέντλεμαν», μία φράση που έχει γίνει το αγαπημένο σύνθημα των incels.
Τον Μάιο του 2018 ο 25χρονος Άλεκ Μινασιάν είχε πέσει εκούσια με το φορτηγό του πάνω σε πλήθος στο Τορόντο του Καναδά, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους. Ο δράστης είχε αναρτήσει προηγοyμένως στο Facebook το μήνυμα: «Η επανάσταση των Incels έχει αρχίσει. Χαιρετίζουμε τον υπέρτατο τζέντλεμαν Έλιοτ Ρότζερ». Φαίνεται πως ο Μινασιάν ήθελε η επίθεση του να συμπέσει ημερολογιακά με αυτήν του Ρότζερ, ο οποίος είχε ισχυριστεί πως αν μία κοπέλα έβγαινε ραντεβού μαζί του, θα απέτρεπε την σφαγή που προκάλεσε στην Καλιφόρνια.
Στις διαδικτυακές τους συζητήσεις οι incels αποκαλούν τις γυναίκες ως «femoid», δηλαδή σαν “γυναικοειδή”, που τους αξίζουν να δέχονται βίαιες επιθέσεις «επειδή μας αφήνετε χωρίς αγάπη και συντροφικότητα», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για παραληρήματα, που είναι εξάλλου συνηθισμένα στο διαδίκτυο. Ως παραληρήματα μπορούν να χαρακτηριστούν όμως και η επιδίωξη επιβολής ενός ισλαμικού χαλιφάτου ή την βίαιη κυριαρχία της Λευκής Φυλής, που αποδείχτηκαν όμως αρκετά για να οπλίζουν τα χέρια επίδοξων δολοφόνων-μοναχικών λύκων.