Το δίλημμα Νετανιάχου: Κατά οι ακροδεξιοί, υπέρ η αντιπολίτευση – Τί λένε οι ΗΠΑ
02/06/2024Το νέο σχέδιο για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας που παρουσίασε αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την Παρασκευή, καλώντας τη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία, βρίσκει μεγάλα εμπόδια στο Ισραήλ. Η ηγεσία της Χαμάς απάντησε πως βλέπει θετικά κάθε πρόταση «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» και πως εξετάζει ήδη «την ισραηλινή πρόταση», όμως από την κυβέρνηση Νετανιάχου οι αντιδράσεις δεν είναι θετικές.
Η Ουάσιγκτον, το Κάιρο και η Ντόχα κάλεσαν με κοινή τους δήλωση το βράδυ του Σαββάτου την κυβέρνηση Νετανιάχου και τη Χαμάς να αποδεχθούν τον οδικό χάρτη τριών φάσεων – για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 125 ομήρων, τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την αποκατάσταση της Λωρίδας. Σήμερα, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ολοκλήρωσαν συνάντηση στο Κάιρο κατά την οποία η Αίγυπτος επανέλαβε την θέση της ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα ώστε να επαναλειτουργήσει.
Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι, αν η Χαμάς συμφωνήσει στο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης την πρόταση για συμφωνία. «Ήταν μία ισραηλινή πρόταση. Περιμένουμε ότι, αν συμφωνήσει η Χαμάς στην πρόταση – όπως διαβιβάσθηκε σε αυτούς, μία ισραηλινή πρόταση – τότε το Ισραήλ θα πει ναι», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στην εκπομπή This Week του ABC News.
Υπέρ η αντιπολίτευση
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου είχε ανακοινώσει μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν πως ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα τερματιστεί, εάν το Ισραήλ δεν επιτύχει όλους τους στόχους του, «συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των ομήρων μας και της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς». Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι «όροι» για την εφαρμογή «κατάπαυσης του πυρός» δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο.
Στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί η Χαμάς να συνεχίσει να κυβερνά την Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας τερματισμού του πολέμου και ότι εξετάζει εναλλακτικές. «Καθώς διεξάγουμε τις σημαντικές στρατιωτικές μας επιχειρήσεις, το υπουργείο Αμυνας αξιολογεί παράλληλα μία εναλλακτική στην Χαμάς διακυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιόαβ Γκάλαντ. «Δεν θα αποδεχθούμε την διακυβέρνηση της Χαμάς στην Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο οποιασδήποτε διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου».
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει το σχέδιο συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου για την υποστήριξή του ως προς τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος και υπογράμμισε πως «η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν».
Υπέρ του σχεδίου εκεχειρίας τάχθηκε και ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντς που προέρχεται από την αντιπολίτευση: «Έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε τη συμφωνία που συμφωνήθηκε ομόφωνα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Γκαντς.
Οι ακροδεξιοί θα ρίξουν την κυβέρνηση
Οι υπουργοί της άκρας δεξιάς (ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς) απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, εάν ο Νετανιάχου προχωρήσει στη συμφωνία.
Ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι «η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα οι λεπτομέρειές της, σημαίνει το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη του στόχου για την καταστροφή της Χαμάς. Πρόκειται για μια απερίσκεπτη συμφωνία, η οποία αποτελεί νίκη για την τρομοκρατία και απειλή για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ». Τόνισε ότι «η συμφωνία σε μια τέτοια συμφωνία δεν είναι απόλυτη νίκη, αλλά απόλυτη ήττα».
Και κατέληξε: «Δεν θα επιτρέψουμε να τελειώσει ο πόλεμος χωρίς την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς. Εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει με την απερίσκεπτη συμφωνία υπό τους όρους που δημοσιεύθηκαν σήμερα, πράγμα που σημαίνει το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη του στόχου της καταστροφής της Χαμάς, ο Otzma Yehudit θα διαλύσει την κυβέρνηση».
Ο Σμότριτς ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter: «Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό (Νετανιάχου) και κατέστησα σαφές ότι δεν θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση που συμφωνεί με το προτεινόμενο περίγραμμα και τερματίζει τον πόλεμο χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους».
Στους δρόμους οι συγγενείς των ομήρων
Έντονη ήταν η αντίδραση από τις οικογένειες και τους συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς: κάλεσαν όλα τα μέρη να αποδεχθούν αμέσως την πρόταση για τον τερματισμό τού σχεδόν 8μηνου πολέμου που θα σημάνει και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Ομάδα συγγενών προέτρεψε τους Ισραηλινούς να βγουν στους δρόμους για να διασφαλίσουν ότι ο Νετανιάχου δεν θα «τορπιλίσει» τη συμφωνία.
Το βράδυ του Σαββάτου, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε πόλεις του Ισραήλ, ζητώντας παραίτηση Νετανιάχου, πρόωρες εκλογές και συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μόνο στην κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ συμμετείχαν 120.000 άνθρωποι.
Επίσης, οικογένειες ομήρων ανακοίνωσαν «επείγουσα εκστρατεία» για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των βουλευτών υπέρ της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Ειδικότερα, οικογένειες ομήρων δήλωναν σήμερα ότι ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα, καλώντας τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς να αποδεχθούν τη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και Αγνοουμένων ξεκίνησε τις προσπάθειες να πειστούν τα μέλη της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) να συναινέσουν στον οδικό χάρτη και στην επιστροφή των ομήρων.
«Το Φόρουμ απαιτεί να επιστραφούν οι όμηροι, άλλοι για περίθαλψη και άλλοι για ταφή, και να μην χάσουμε την ευκαιρία που δημιουργήθηκε για να τους φέρουμε σπίτι. Τις επόμενες ώρες, οι οικογένειες των απαχθέντων θα προσεγγίσουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησης και της Κνεσέτ και θα απαιτήσουν να εγκρίνουν τη συμφωνία τώρα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.