ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το διπλό πρόσωπο των Ταλιμπάν και τα “παιχνίδια” με τη Δύση

Ποιοί φεύγουν τελικά από το Αφγανιστάν, slpress

Τη γάτα με το ποντίκι δείχνουν να παίζουν οι Ταλιμπάν με τη Δύση, την ώρα που στο Αφγανιστάν έχουν σημειωθεί ήδη οι πρώτες αιματηρές διαδηλώσεις και έχουν εκδηλωθεί εστίες στρατιωτικής αντίστασης. Πολλές δυτικές χώρες συνεχίζουν την απομάκρυνση υπηκόων τους και Αφγανών συνεργατών τους, κατηγορώντας τους ισλαμιστές ότι προβάλουν εμπόδια. Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται, όπως και η αναζήτηση, πόρτα-πόρτα, από την ισλαμική οργάνωση πρώην συνεργατών των Δυτικών.

Σε μια τέτοια επιχείρηση, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης, έπεσε νεκρός από σφαίρες συγγενής ενός δημοσιογράφου που εργάζεται για το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle. Οι Ταλιμπάν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στο δυτικό Αφγανιστάν αναζητώντας τον δημοσιογράφο, ο οποίος αυτήν την περίοδο εργάζεται στη Γερμανία. Το γερμανικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι άλλο ένα μέλος της οικογένειας του δημοσιογράφου τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια της επίθεσης, ενώ άλλοι συγγενείς του κατάφεραν να διαφύγουν.

«Οι Ταλιμπάν προφανώς διεξάγουν ήδη μια οργανωμένη αναζήτηση για δημοσιογράφους στην Καμπούλ και στις επαρχίες» σχολίασε ο διευθυντής της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ, κάνοντας λόγο για τραγική εξέλιξη που «δείχνει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα μέλη του προσωπικού μας και οι οικογένειές τους στο Αφγανιστάν». Νωρίτερα, εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τα επιχειρήσεις αναζήτησης προσώπων που συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό, παρά τις υποσχέσεις τους ότι δεν επιδιώκουν να εκδικηθούν κανέναν.

Έκθεση “φωτιά” για τους Ταλιμπάν

Σύμφωνα με την έκθεση, η ισλαμική οργάνωση διαθέτει «καταλόγους προτεραιότητας», που θυμίζουν τις ρωμαϊκές “προγραφές”, στους οποίους περιλαμβάνονται πρόσωπα που θα ήθελαν να συλλάβουν. Πάντα κατά την έκθεση, την οποία συνέταξε το Νορβηγικό Κέντρο Παγκοσμίων Αναλύσεων, μια οργάνωση που παρέχει εκθέσεις πληροφοριών στις υπηρεσίες του ΟΗΕ, κινδυνεύουν περισσότερο όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αναφέρεται επίσης ότι οι Ταλιμπάν περνούν από έλεγχο όσους θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, έχοντας εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο, όπου συνολικά έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι, είτε από πυρά είτε από ποδοπατήματα. Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί είναι το βίντεο με το μικρό κορίτσι που σχεδόν το πετάνε πάνω από τον φράχτη για να το παραλάβει Αμερικανός στρατιώτης. Πυροβολισμοί σημειώθηκαν και την Πέμπτη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διαλυθούν πλήθη συγκεντρωμένων, ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν αυτοί που άνοιξαν πυρ ήταν Ταλιμπάν ή προσωπικό ασφαλείας που βοηθάει τις αμερικανικές δυνάμεις.

Παραλλήλως, με αφορμή την ημέρα της Ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τον βρετανικό έλεγχο το 1919, έγιναν διαδηλώσεις κατά της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα Καμπούλ. Οι διαδηλωτές ύψωναν την αφγανική σημαία, ενώ αναφέρθηκαν και καταστροφές της λευκής σημαίας των Ταλιμπάν. Στο Αζανταμπάντ, στην ανατολική επαρχία Κουνάρ σκοτώθηκαν αρκετοί άνθρωποι, όταν μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν και κοντά σε πορεία στην Καμπούλ, όπου Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα.

Από την πλευρά της η ισλαμική οργάνωση, η οποία από την ημέρα που κατέλαβε την εξουσία επιχειρεί να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, προτρέπει σε ενότητα και ενόψει της προσευχής της Παρασκευής, της πρώτης επί Ταλιμπάν, ζήτησε από τους ιμάμηδες όλης της χώρας να πείσουν τους πολίτες να μην επιχειρούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Πως αντιδρά η Δύση

Αντίσταση στους Ταλιμπάν οργανώνεται όμως και στην κοιλάδα Παντσίρ από τον πρώην Αφγανό αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και τον γιο του νεκρού διοικητή Αχμέτ Σαχ Μασούντ, Αχμάντ Μασούντ. Σύμφωνα μάλιστα με την Washington Post, ο Αχμάντ Μασούντ ζήτησε αμερικανική υποστήριξη σε όπλα και πολεμοφόδια, προκειμένου να αντισταθεί στους Ταλιμπάν.

Στις συγκεκριμένες κινήσεις αναφέρθηκε και ο Λαβρόφ, κανοντας λόγο για σχετικές πληροφορίες που φτάνουν στη Μόσχα. Συμπλήρωσε πάντως, ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν προς το παρόν όλο το Αφγανιστάν και απηύθυνε έκκληση για συνομιλίες μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων ομάδων με σκοπό τον σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης». Σημειώνεται ότι η Μόσχα υποστήριξε την πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ενώ έχει κάνει ακόμη και καθησυχαστικές δηλώσεις για τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση τους.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει συγκαλέσει, για σήμερα Παρασκευή, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, προκειμένου «να  συνεχιστεί ο συντονισμός και να συζητηθεί η κοινή προσέγγιση για το Αφγανιστάν». Χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε για τις εξελίξεις στην ασιατική χώρα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Παραλλήλως, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι οποίοι συνεδρίασαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά, την επόμενη εβδομάδα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δώσει μια απάντηση στην κρίση στο Αφγανιστάν. Ζήτησαν επίσης από τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx