ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το έκαναν επίσημο με την Τουρκία οι Ταλιμπάν

Το έκαναν επίσημο με την Τουρκία οι Ταλιμπάν, Βαγγέλης Σαρακινός

Η πίεση και οι σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζονται την ώρα που τα μηνύματα που έρχονται από τους Ταλιμπάν, αλλά και από εμπλεκόμενους στις εκκενώσεις, είναι αντικρουόμενος.  Γερμανός διπλωμάτης ανέφερε ότι η ισλαμιστική οργάνωση αποδέχθηκε να μπορούν να φεύγουν Αφγανοί πολίτες και μετά τις 31 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν ζήτησαν βοήθεια από την Τουρκία για την λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, ενώ από την Άγκυρα διαμηνύεται ότι άρχισε η αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Άμυνας, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν. Η είδηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που κάνουν, εδώ και μήνες, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, τα οποία τονίζουν ότι Τούρκοι στρατιώτες θα μπορούσαν να παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εάν υπήρχε σχετικό αίτημα από τους Ταλιμπάν. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς το αίτημα αυτό φέρεται όντως να διατυπώθηκε από τους ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης που κατέχει πλέον την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ταλιμπάν ζήτησαν τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά φέρονται να επιμένουν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την 31η Αυγούστου, μαζί με όλες τις ξένες δυνάμεις. Αυτός ο όρος όμως φέρνει την Άγκυρα αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις.

Ζήτησαν τουρκική βοήθεια οι Ταλιμπάν

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ, διατηρεί εκατοντάδες στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και από την ημέρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν προσέφερε τεχνική βοήθεια και βοήθεια ασφάλειας στο αεροδρόμιο. Ωε υπεύθυνη μάλιστα για την ασφάλεια του αεροδρομίου συμμετείχε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στις επιχειρήσεις εκκένωσης που οργάνωσαν πολλές δυτικές χώρες.

Το αίτημα των ισλαμιστών επιβεβαίωσε και Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, τονίζοντας όμως παραλλήλως ότι η επιμονή τους για αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων θα περιπλέξει κάθε πιθανή αποστολή. Ο ίδιος, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα είναι μια «πολύ επικίνδυνη δουλειά η θωράκιση της ασφάλειας των εργαζομένων, χωρίς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Εξάλλου και οι Τουρκοι υπουργοί, αλλά και ο Ερντογάν, όταν έλεγαν ότι θα μπορούσε η Τουρκία να έχει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, δεν την φαντάζονταν ούτε την εννοούσαν, χωρίς την παραμονή τουρκικής στρατιωτικής δύναμης. Έτσι, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη, αν η Άγκυρα συμφωνεί με την πρόταση των Ταλιμπάν. Αν συμφωνεί δηλαδή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια και βοήθεια σε θέματα ασφάλειας, χωρίς την παρουσία Τούρκων στρατιωτών.

Η διαρροή πάντως του υπουργείου Άμυνας, αλλά και το γεγονός ότι Τούρκος αξιωματικός στην Καμπούλ δήλωσε ότι οι διαδικασίες για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων έχουν ολοκληρωθεί, εάν δεν είναι τακτική πίεσης προς τους Ταλιμπάν ή “στάχτη στα μάτια” άλλων συμμάχων, δείχνει ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται την πρότασή τους. Άλλος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έως την καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηρίσει την Τουρκία φιλική χώρα, ενώ και η Άγκυρα έχει υπερτονίσει το “νέο πρόσωπο” των ηγετών της ισλαμιστικής οργάνωσης, εξαίροντας και εκθειάζοντας τις “μετριοπαθείς” θέσεις που έχουν εκφράσει σε κάποια ζητήματα.

Αργά το βράδυ, ο Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του ότι οι ενέργειες και όχι τα λόγια των Ταλιμπάν είναι αυτές που θα καθορίσουν τη μελλοντική διαδικασία στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η επίτευξη σταθερότητας και ότι η Τουρκία παραμένει σε συνεχή και «στενό διάλογο» με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της χώρας. Παραλλήλως τόνισε και την σημασία που έχει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει το Αφγανιστάν και να δείξει αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα». Για το θέμα του αεροδρομίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μόνον ότι τουρκικά στρατεύματα και διπλωμάτες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, ώστε να διασφαλιστεί η τάξη και να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία 

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις συντονισμού με περιφερειακούς εταίρους, αλλά και με τους Ταλιμπάν, για τη διασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ και μετά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων. Σχετική αναφορά έκανε την Δευτέρα και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι «ένα λειτουργικό κράτος, μια λειτουργική οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει ένα κάποιο είδος σχέσης με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζονται ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο». Ανέφερε μάλιστα ότι οι Ταλιμπάν έχουν αφήσει να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι αυτό θέλουν και οι ίδιοι.

Το να παραμείνει άλλωστε ανοιχτό το αεροδρόμιο και να μπορούν να γίνουν ασφαλείς πτήσεις είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για όλους. Οι Δυτικοί το θέλουν ανοιχτό για να μπορούν και μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους να φεύγουν Αφγανοί πολίτες από τη χώρα και οι Ταλιμπάν γιατί μόνον μέσω αυτού μπορεί να γίνει παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που έχει επισημάνει, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, και η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, Γερμανός διπλωμάτης, που συνομιλεί με τον αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, δήλωσε ότι οι ισλαμιστές αποδέχτηκαν το αίτημα να μπορούν να φεύγουν Αφγανοί από τη χώρα και μετά την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. «Με διαβεβαίωσαν ότι οι Αφγανοί που διαθέτουν έγκυρα έγγραφα θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις μετά τις 31 Αυγούστου» έγραψε στο Twitter ο Μάρκους Πότσελ. Την ίδια ώρα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, διαβεβαίωσε ότι η υπόσχεση της γερμανικής κυβέρνησης να δεχθεί στη Γερμανία Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί της, θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά τις 31η  Αυγούστου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι