Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει να “βομβαρδιστεί” η Πολωνία
30/10/2021Η αντιπαράθεση της Πολωνίας με την ΕΕ ώθησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαιτήσει άμεσες ενέργειες για τη συμμόρφωση της Βαρσοβίας με τις πολιτικές των Βρυξελλών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε, στο πλαίσιο αυτό, την Κομισιόν επειδή απέτυχε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό κυρώσεων κατά κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν το κράτος δικαίου.
Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2020 δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε κράτη-μέλη που δεν συντάσσονται με τις αρχές της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι δήλωσε αναφορικά με την κατάθεση της μήνυσης, ότι «αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις».
Η διαμάχη των Βρυξελλών με την συντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας έχει να κάνει με την παράλειψη αναστολής των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που αφορούν τους τομείς δικαιοδοσίας του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα, ότι η μεταρρύθμιση του πολωνικού Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση» για τη λήψη των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται, ότι η Κομισιόν έχει απαγορεύσει προς το παρόν στη Βαρσοβία να αξιοποιήσει 57 δισ. ευρώ κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης που έχουν στόχο να βοηθήσουν την οικονομία της να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Όμως, η κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει σαφές ότι επιδιώκει σκληρή στάση, μια αυστηρή τιμωρία της Πολωνίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές από κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδεχομένως να αντιλαμβάνεται ότι η Βαρσοβία αμφισβητεί την ακεραιότητα της ίδιας της συνθήκης της ΕΕ και ότι θέτει σε κίνδυνο τις πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένων του κράτους δικαίου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Πολωνία και το αντάρτικο
Επισημαίνεται, ότι Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο είναι μεταξύ των κρατών-μελών που δείχνουν αποφασισμένα να φέρουν τη Βαρσοβία σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της ΕΕ. Παράλληλα, τα τρία κράτη-μέλη έχουν κλιμακώσει την κριτική τους από τότε που το συντηρητικό κόμμα PiS ανέλαβε την εξουσία στην Πολωνία, το 2015. Στενός της σύμμαχος είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με δηλώσεις του έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση της Βαρσοβίας.
Τα όργανα της ΕΕ κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Πολωνία. Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα επειδή αγνόησε μια από τις αποφάσεις του, όταν στις 14 Ιουλίου διέταξε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Έχει τη δυνατότητα να αίρει την ασυλία των δικαστών, να τους ασκεί ποινική δίωξη, να μειώνει τον μισθό τους. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων (RECJ) απέβαλε την Πολωνία από τις τάξεις του, λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων της στο δικαστικό σύστημα.
Η στάση της Πολωνίας έχει βαρύνουσα σημασία για την ΕΕ που την αντιλαμβάνεται σαν αντάρτικο εναντίον της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν θα συμβούν παρόμοιες ενέργειες από κράτη-μέλη. Η επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία που ζητεί από την Κομισιόν, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την πολωνική οικονομία, ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Οι Βρυξέλλες φαίνεται πλέον να στηρίζουν την πειθαρχία των κρατών-μελών τους, στο αν θα πρέπει να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις. Η ΕΕ έχει αποδείξει ότι έχει χάσει πλέον το κοινωνικό της πρόσωπο και δεν αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών των κρατών-μελών της.