Το φλερτ του Ερντογάν με τα ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς Su-57

Το φλερτ του Ερντογάν με τα ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς Su-57

Παρά την ένταση στις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας, από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό πως οι δύο πλευρές ήθελαν να αποφύγουν την ρήξη και να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική κυβέρνηση σημείωνε, σε όλους τους τόνους, πως η κρίση στο Ιντλίμπ δεν πρόκειται να επηρεάσει την ρωσοτουρκική σύμβαση για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η στροφή της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας προς την Ρωσία, προκάλεσε ένα σημαντικό ρήγμα στο ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών νέας γενιάς F-35, αν και η κυβέρνηση Τραμπ διστάζει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Όσο μαίνονταν η κρίση στο Ιντλίμπ, Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ προέβησαν σε ορισμένα διπλωματικά “ανοίγματα” προς την Άγκυρα, προκειμένου να την επαναφέρουν στην δυτική  αμυντική”τροχιά”. Όμως η Τουρκία, όχι μόνο διατήρησε τους S-400, αλλά η Ρωσία εμφανίζεται επιπλέον πρόθυμη να της προμηθεύσει και τα ρωσικά μαχητικά Su-57.

Σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της Rostec, του ρωσικού κολοσσού παραγωγής οπλικών συστημάτων, ανάφερε πως η εταιρεία του εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο προκειμένου «να αναπτύξει η Τουρκία την δικιά της αμυντική βιομηχανία». Το Κρεμλίνο έχει επιδοθεί σε μία “διπλωματία των εξοπλισμών” ανά τον κόσμο, πουλώντας υπερσύγχρονα ρωσικά συστήματα σε χώρες όπως το Ιράκ, την Ινδία, ακόμα και την Σαουδική Αραβία, για να διευρύνει την επιρροή του.

“Σιωπή” Ερντογάν για τα Su-57

Πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει σχολιάσει το ενδεχόμενο προμήθειας των Su-57, που μοιάζουν ασύμφορα σε σχέση με τα F-35. Ο λόγος είναι πως τα αμερικανικά αεροσκάφη παράγονται, σε μεγάλο βαθμό, σε εργοστάσια που εδρεύουν στην Τουρκία, ενώ η προμήθεια των Su-57 είναι αρκετά χρονοβόρα, μιας και πολλά αυτά τα αεροσκάφη είναι ακόμα στο στάδιο της παραγωγής.

O Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει να κάνει ένα γεωπολιτικό παιχνίδι σε πολλαπλά ταμπλό. “Κλείνει το μάτι” στην Μόσχα, λέγοντας ότι προκρίνει την τεχνολογική αναβάθμιση των S-400. Από την άλλη όμως, “κλείνει το μάτι” και στους Αμερικανούς, καθώς εμφανίζεται πρόθυμος στην προμήθεια αμερικανικών πυραύλων Patriot. Μοιάζει να θεωρεί πως μπορεί να πείσει την Ουάσιγκτον να του προμηθεύσει τελικώς και τα F-35, χωρίς να εγκαταλείψει τους S-400.

Στην ουσία αυτό που βλέπουμε είναι τόσο την “διπλωματία των εξοπλισμών” της Μόσχας, που θυμίζει εποχές ΕΣΣΔ, όσο και τα διπλωματικά “παζάρια” του προέδρου Ερντογάν, στα οποία ίδιος ειδικεύεται. Μένει να φανεί αν στο τέλος οδηγηθούμε σε μία ιστορική στροφή της τουρκικής αμυντικής πολιτικής και στην ολοκληρωτική πρόσδεση της Άγκυρας στο στρατιωτικό άρμα της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από το Νationalinterest

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι