ΔΙΕΘΝΗ

Το ΙSIS ξανασήκωσε κεφάλι στη Συρία – Επίθεση κατά Κούρδων

Το ΙSIS ξανασήκωσε κεφάλι στη Συρία - Επίθεση κατά Κούρδων, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι ανησυχίες για σημαντική ανασύνταξη των δυνάμεων του ISIS στη Συρία γίνονται όλο και εντονότερες με τις συγκρούσεις μεταξύ μαχητών του και συριακών Κουρδικών δυνάμεων. Επιπλέον εκφράζονται φόβοι και για διείσδυση μαχητών του ISIS από τη Συρία στο Ιράκ, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι οι ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις μπορούν να την αποτρέψουν.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την επίθεση του ISIS σε κέντρο κράτησης μαχητών του στη βορειανατολική Συρία. Οι συριακές Κουρδικές δυνάμεις απέτρεψαν την κατάληψη της φυλακής Ghwayran από το ISIS που βρίσκεται στη Χασάκα. Όμως, η επίθεση  έρχεται εν μέσω αυξημένης δραστηριότητας των “sleeping cells” του ΙSIS και  μετά από τρία χρόνια από την ήττα του. Τότε που έχασε και το τελευταίο του προπύργιο στη συριακή πόλη Μπαγκούζ.

Η πολιτική πτέρυγα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που κυριαρχούνται από Κουρδικές δυνάμεις, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (SDC), έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ πρόσθετη υποστήριξη για την ασφάλεια των φυλακών που έχουν μαχητές του ISIS πολλοί από τους οποίους δυτικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να τους επαναπατρίσουν.

Τουλάχιστον 125 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μαχητών του ΙSIS, αμάχων και κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας αναφέρεται ότι έχουν, μέχρι τώρα, σκοτωθεί στις συμπλοκές σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR). Το Ghwayran είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κράτησης μαχητών του ISIS.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές ασφαλείες, περισσότερες από 50 εθνικότητες μαχητών του ISIS κρατούνται σε διάφορες φυλακές, με τον αριθμό των μαχητών να υπολογίζονται σε 11.000- 12.000. Επιλέον, εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο χρόνος και το θράσος της επίθεσης είναι ενδεικτικά της ανανεωμένης δύναμης πυρός της ισλαμικής τρομοκρατικής ομάδας.

To ISIS και οι περιοχές του

Η επίθεση κατά της φυλακής έχει εγείρει φόβους για επανεμφάνιση του ISIS και στο Ιράκ εξαιτίας των δραστηριοτήτων στη Συρία. Το ISIS ανέλαβε και την ευθύνη για μια πρόσφατη αιματηρή επίθεση σε ιρακινό στρατιωτικό φυλάκιο. Ο Διευθυντής της Στρατιωτικής Συμβουλευτικής Ομάδας στο Ιράκ, του συνασπισμoύ που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ ο Nick Duchich, δήλωσε οι Ιρακινοί συνοριοφυλάκες οι μαχητές Πεσμεργκά και ο ιρακινός στρατός έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν οποιαδήποτε διείσδυση από τη Συρία στο Ιράκ.

Το ΙSIS απειλεί εκ νέου τη Μέση Ανατολή καθώς το ορεινό έδαφος και η απομακρυσμένη έρημος του επέτρεψαν ανασυνταχθεί σχετικά ανενόχλητο από επιθέσεις. Ένας ακόμα παράγοντας, θεωρείται και η απουσία στρατιωτικής βούλησης για την καταπολέμηση του ISIS σε μια τόσο αραιοκατοικημένη περιοχή. Ορισμένες από αυτές περιοχές δεν έχουν παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων δίνοντας χώρο στο Ισλαμικό Κράτος  να προετοιμαστεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

  Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί με κάθε θυσία των Ευρωπαίων!

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος καθώς και των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων του επικεντρώνονται στην εξασφάλιση του ελέγχου των κύριων δρόμων που συνδέουν μεγάλες πόλεις. Αντίθετα, η καταπολέμηση του ISIS δεν φαίνεται να αποτελεί μέχρι στιγμής προτεραιότητα στις περιοχές της ερήμου.

Επιπλέον, το γεωγραφικό άνοιγμα μεταξύ των ερήμων της κεντρικής Συρίας και του Ιράκ, που εκτείνονται μέχρι τα όρη Hamrin και τις ιρακινές περιοχές Makhmur, δίνει τη δυνατότητα στο Ισλαμικό Κράτος να ενεργοποιεί εύκολα δίκτυα λαθρεμπορίου, τα οποία παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στις  οργανώσεις του μέσα στη Συρία. Επιπλέον, η σύνθεση του ευρύτερου δικτύου των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων στη βορειοδυτική Συρία επιτρέπει στους διοικητές  του Ισλαμικού Κράτους να μετακινούνται εύκολα και να διαχειρίζονται τα θέματα της οργάνωσης.

Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες έχουν παρόμοια ιδεολογία αφού αυτονομηθήκαν από την Αλ Κάιντα. Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει τη δικαιοδοσία  πάνω στο τομέα ασφαλείας σε περιοχές της συριακής ερήμου και αυτή εξαπλώνεται με τη μορφή “κυψελών ασφαλείας” σε διάφορες περιοχές.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι