Το κίνημα “Ράμα φύγε” - Η Αλβανία στο κενό

Καρκαμπάσης Παντελής
1323
Το κίνημα “Ράμα φύγε” - Η Αλβανία στο κενό, Παντελής Καρκαμπάσσης

Η τελευταία αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα, αυτή του παρελθόντος Σαββάτου, που οργάνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δεδηλωμένο στόχο την αντικατάσταση της κυβέρνησης Ράμα με τεχνοκρατικό σχήμα επιφορτιζόμενο τη διεξαγωγή εκλογών, αποτελεί προφανώς σημείο καμπής για το κίνημα “Ράμα φύγε”, όπως αυτό ονομάζεται από το σύνθημα που επικρατεί κατά τις συγκεντρώσεις προ των γραφείων Πρωθυπουργού και Βουλής.

Πρώτον, διότι το επίπεδο της βίας που σημειώθηκε και από τις δύο πλευρές –διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξεως– υπερέβη όλες τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα ικανό αριθμό τραυματιών τόσο μεταξύ των διαδηλωτών όσο και μεταξύ των δυνάμεων καταστολής. Εντυπωσιακά χαρακτηριστική εδώ η περίπτωση της καταδιώξεως και αγρίου ξυλοδαρμού on camera του γραμματέως οργανωτικού του Δημοκρατικού Κόμματος Sajmir Dollapi, που διεκομίσθη στο νοσοκομείο προς παροχή πρώτων βοηθειών.

Δεύτερον, διότι ο Αλβανός πρωθυπουργός αναγκάσθηκε να λάβει θέση επί των τεκταινομένων, ενώ ακόμη συνεχιζόταν η διαδήλωση και οι συγκρούσεις ετέλουν εν εξελίξει. Θέση σαφώς λιγότερο περιφρονητική και απορριπτική των αιτημάτων των διαδηλωτών απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Μάλιστα, με καθυστέρηση πλέον του εικοσιτετραώρου, ο κ. Ράμα ενεφανίσθη στην κρατική τηλεόραση, για να προσκαλέσει τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μπάσα σε διάλογο. Αυτόν, που μέχρι σήμερα εχλεύαζε και ώκτιρε δημοσία…

Τρίτον, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι εκπρόσωποι του διεθνούς παράγοντα περιορίσθηκαν τη φοράν αυτή σε χλιαρές κατά το μάλλον και ήττον συστάσεις για την αποφυγή αντιπαραθέσεων, τηρώντας ίσες αποστάσεις.

Το αν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο κεφάλαιο στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της χώρας αυτής, ένα κεφάλαιο που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ουσιαστική ανατροπή της καθεστηκυΐας διακυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα φανεί αργά ή γρήγορα.
Ας μη διαφεύγει, πάντως, της προσοχής μας το ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων περιφερειαρχών, δημάρχων και κοινοταρχών απέχουν μόλις έξη εβδομάδες, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δηλώνει αποχή από τη σχετική διαδικασία. Καλεί, ωστόσο, σε νέα διαδήλωση στο ίδιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.