ΓΝΩΜΗ

Το “κόμμα του πολέμου” μετακομίζει στην Ευρώπη

Το "κόμμα του πολέμου" μετακομίζει στην Ευρώπη, Δημήτρης Χρήστου

Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλά στη Δύση βρίσκονται αλλού. Υποτιμούν τις θεαματικές αλλαγές στην παγκόσμια σκακιέρα και τις νέες δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στο πεδίο της οικονομίας χωρίς να διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις εκτός του εδάφους τους. Αγνοούν ότι στη Δύση κατοικεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και πλέον πρωταγωνίστρια ήπειρος σε όλα τα πεδία είναι η Ασία (60% του παγκόσμιου πληθυσμού) με την Κίνα να τρέχει με απίστευτούς ρυθμούς προόδου σε όλα τα πεδία.

Αγνοούν, ότι πλέον οι δυτικές οικονομίες είναι πρωταγωνίστριες στα χρέη. Βρήκα ένα διαχρονικό πίνακα με τα δημόσια χρέη των χωρών σε απόλυτους αριθμούς από το 1972. Τότε στις δέκα πρώτες θέσεις ήταν κατά σειρά: Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό, Αργεντινή, Ινδονησία, Πακιστάν, Γιουγκοσλαβία, Περού Τουρκία και Κολομβία. Είκοσι χρόνια μετά, το 1992 η αντίστοιχη σειρά ήταν: ΕΣΣΔ, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία, Ινδονησία, Αργεντινή, Κίνα, Τουρκία, Ταϊλάνδη, Βενεζουέλα. Και φτάνουμε στο 2022 όπου η σειρά ήταν και είναι μέχρι σήμερα: ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κίνα. Τι δεν καταλαβαίνουν;

Και έρχεται τώρα η ομάδα Τραμπ να ξεφύγει από τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και το κόστος για τη λειτουργία σχεδόν 1.000 στρατιωτικών βάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, να παραδεχτεί εμμέσως πλην σαφώς, ότι η προστασία της ηγεμονίας των ΗΠΑ δεν μπορεί άλλο να στηρίζεται μόνο στα όπλα. Νέο μέσο προστασίας των αμερικανικών συμφερόντων θα είναι οι δασμοί. Δεν είναι απλό, όταν σειρά αμερικανικών προϊόντων παράγονται στην Κίνα και η μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους. Ίσως γι’ αυτό ο πήχης των δασμών για το Πεκίνο έχει κατέβει θεματικά σε αντίθεση με τον Καναδά και το Μεξικό. Και η Ευρώπη περιμένει με αγωνία.

Το αιώνιο “κόμμα του πολέμου”

Το “κόμμα του πολέμου” με βαθιά επιρροή στο Δημοκρατικό Κόμμα και στον κρατικό μηχανισμό, που ξεπέρασε κάθε όριο επί προεδρίας Μπάιντεν, θα αντισταθεί. Οι Big Five των ΗΠΑ, δηλαδή οι Lockheed Martin, RTX (πρώην Raytheon), Boeing, Northrop Grumman και General Dynamics, φάνηκαν έτοιμοι να κάνουν χρυσές δουλείες πριν (!) ξεκινήσει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο του 2022, κορυφαίοι εργολάβοι στο αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, θεώρησαν την τότε επιδεινούμενη κατάσταση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια ως επιχειρηματική ευκαιρία. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon, Greg Hayes, δήλωσε ότι μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και οι εντάσεις στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δημιουργούν «ευκαιρίες για διεθνείς πωλήσεις»!

Έχουν όμως προσβάσεις και συνεταίρους στην Ευρώπη. Έρευνα της ιταλικής εφημερίδας “Il sole24ore” τον Απρίλιο το 2024 έδειξε ότι οι 12 ευρωπαϊκοί αμυντικοί κολοσσοί κατέγραψαν το 2023 αύξηση εσόδων κατά 10,4% και έκαναν τζίρο από 180,3 έως 200 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 55,1% – από 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 13,95 δισεκατομμύρια, πέρυσι.

Ουδόλως λαμβάνεται υπόψιν από τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η πολυμέτωπη επίθεση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία με όπλα και οικονομικές κυρώσεις, αντί να λυγίσει τον Πούτιν, δυνάμωσε την ισχύ της Μόσχας σε όλα τα επίπεδα. Για το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας ξεπερνάει το 4% η παραγωγή εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών μετακινήθηκε με επιτυχία στο εσωτερικό, οι πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων δεν μειώθηκαν, καθώς οι δυναμικές αγορές της Ασίας απορροφούν και με το παραπάνω το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε τιμές που πολλαπλασιάζουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα Κίνας και Ινδίας απέναντι στη Δύση και ειδικά στην Ευρώπη.

Επιπλέον ο Ρωσικός στρατός είναι πλέον έμπειρος και εξοπλισμένος με υπερσύγχρονα μέσα, παρουσιάζοντας στο πεδίο και έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο (Ορέσνικ) με υπέρ υπερηχητικές ταχύτητες που μπορεί να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Και όμως στην Ευρώπη υπάρχουν ηγέτες που ακόμα δηλώνουν ότι πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία με κάθε μέσο και κάθε κόστος! Και ο Ζελένσκι ακολουθεί, κατεβάζοντας το όριο επιστράτευσης στα 17 έτη! Και στην Ουκρανία των 39 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2022, σήμερα έχουν μείνει σχεδόν οι μισοί.

Οι κοινωνίες θυσία στην πολεμοκαπηλία

Είναι πλέον φανερό πως οι Ευρωπαίοι δεν προτάσσουν τα συμφέροντα των πολιτών τους, όταν ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε: «Χρειαζόμαστε ένα ποσοστό των δαπανών από τις συντάξεις την Υγεία και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης για να ενισχύσουμε την άμυνα μας».

Και σε αυτό συμφώνησε αμέσως (!) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από υπηρέτης της πολιτικής Μπάιντεν δήλωσε αμέσως (!) πίστη στον Τραμπ για στρατιωτικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, αν και η μεγάλη – ουσιαστικά μόνη – απειλή για τη χώρα δεν είναι φυσικά η Ρωσία αλλά η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ! Γι’ αυτόν οι ΗΠΑ δεν είναι προστάτιδα δύναμη των εθνικών, αλλά των προσωπικών του συμφερόντων. Άλλωστε τα χρήματα που ζητάει ο Ρούτε από Υγεία και συντάξεις, ο δικός μας τα έχει ήδη πάρει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

4 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

“…ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από υπηρέτης της πολιτικής Μπάιντεν δήλωσε αμέσως (!) πίστη στον Τραμπ …”

Μην λησμονείτε, τι πολιτικάντηδες, αυλοκόλακες των ξένων (κυβέρνηση + “αντιπολίτευση”), τοποτηρητές ξένων συμφερόντωων ενάντια στην κοινωνία της χώρας, ψηφίζετε εκεί στην χώρα Γελλιάδα!

Τρεχάτε να τους ξαναψηφίσετε!

Νομιζετε οτι οι Ευρωπαιοι θα πανε στο Ανατολικο μετωπο? Καιροςε να ξυπνησετε …

Πολύ σωστά επισημαίνει ο κ. Δ. Χρήστου στο άρθρο του ότι προτεραιοποιούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα των παραγωγών όπλων έναντι των κοινωνικών (επομένως και εθνικών ή κρατικών) συμφερόντων. Αυτό μας το επισημαίνει πρώτος ο Oswald Spengler, ο οποίος θεωρεί ως ένα από τα παθογνωμονικά σημεία της παρακμής των Πολιτισμών, όταν η… Διαβάστε περισσότερα »

Παράκληση προς τον webmaster:
Το αναδυόμενο παράθυρο που επιμένει να αναδύεται κάτω αριστερά είναι πολύ ενοχλητικό. Δεν προάγει την (ευ)αναγνωστικότητα του κατά τα άλλα εξαιρετικού ιστοτόπου σας.

4
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx