Το κουρδικό δημοψήφισμα αρχή γεωπολιτικού ντόμινο

Το κουρδικό δημοψήφισμα αρχή γεωπολιτικού ντόμινο

του Μένιου Tασιόπουλου  – 

Παρά τις απειλές της Άγκυρας και της Βαγδάτης, παρά την πιεστική σύσταση της Ουάσιγκτον προς τον Μπαρζανί να κάνει πίσω και να αναβάλει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του κουρδικού κρατιδίου στο βόρειο Ιράκ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον η απόφαση των Κούρδων είναι να στήσουν κάλπες.

Η αναγνώριση κουρδικού κράτους αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην περιοχή. Αν ψάξουμε να βρούμε μία ιστορική αναλογία, θα είναι ό,τι ήταν για τα Βαλκάνια η αναγνώριση ελληνικού κράτους στον 19ο αιώνα. Με άλλα λόγια, αναμένεται να προκαλέσει ένα ντόμινο γεωπολιτικών εξελίξεων.

Αν και ουσιαστικά όλοι αναγνωρίζουν ότι η αναγνώριση κουρδικού κράτους είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη σκοπιμότητα της διενέργειας του δημοψηφίσματος αυτή τη συγκυρία. Το Ισραήλ, με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού του Νετανιάχου, έχει ταχθεί υπέρ.

Ο δε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γκολάν πήγε ακόμα πιο μακριά: δήλωσε ότι το κουρδικό ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αν και ο Νετανιάχου δεν ακολούθησε τον στρατηγό του, είναι σαφές πως οι Ισραηλινοί έχουν κάνει τη στρατηγική επιλογή τους στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, συστήνουν στους Κούρδους να αναβάλουν το επίμαχο δημοψήφισμα, προειδοποιώντας τους ότι δεν θα τους προστατεύσουν εάν δεχθούν επίθεση από τον ιρακινό ή τον τουρκικό στρατό. Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Ματίς ήταν σαφής στις συνομιλίες του με τον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Μπαρζανί.

Τι θέλουν οι Αμερικανοί

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι Αμερικανοί απλώς πιέζουν τον Μπαρζανί για να αποτρέψουν την αναπόφευκτη ένταση, ή πραγματικά θα μείνουν αδρανείς εάν οι Κούρδοι δεχθούν επίθεση. Είναι διατεθειμένοι οι Αμερικανοί να αφήσουν να καταστραφεί μία τόσο κρίσιμη γεωπολιτική επένδυσή τους. Υπενθυμίζουμε πως η Ουάσιγκτον έχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 κάνει ό,τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μία πραγματικά κουρδική κρατική δομή στο βόρειο Ιράκ.

Στο πλαίσιο της ίδιας γεωπολιτικής επένδυσης εντάσσεται η υποστήριξη και ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας, παρά τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας. Ας σημειωθεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν παρακλάδι του ΡΚΚ, το οποίο είναι ο απόλυτος εχθρός της Τουρκίας και το οποίο επισήμως η Ουάσιγκτον θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση»!

Όπως δείχνει και η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, η Τουρκία απομακρύνεται  ολοένα και περισσότερο από τη Δύση. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν πλέον σταματήσει, στις δε σχέσεις της με το ΝΑΤΟ εγείρονται προβλήματα.

Εάν σε συνεννόηση με τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ επιχειρήσει να καταλάβει στρατιωτικά την περιοχή της Ιντλίμπ και στη συνέχεια το κουρδικό καντίνι του Αφρίν που βρίσκεται βορειότερα, οι Κούρδοι θα χάσουν οριστικά τη δυνατότητα μελλοντικής πρόσβασης στη Μεσόγειο. Αξίζει να αναφερθεί πως σε εκείνα τα εδάφη –αν πιστέψουμε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες– σχεδιαζόταν να εγκατασταθούν περίπου 200.000 Κούρδοι Εβραίοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx