ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Το PKK καταθέτει τα όπλα – Το σχέδιο της Άγκυρας και ο κομβικός ρόλος της ΜΙΤ

Το PKK καταθέτει τα όπλα – Το σχέδιο της Άγκυρας και ο κομβικός ρόλος της ΜΙΤ

Δημοσιεύονται πολλές ειδήσεις σχετικά με την πρώτη μέρα και το μέρος όπου το PKK θα καταθέσει τα όπλα. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο και αναλυτή Μουράτ Γιετκίν, επειδή οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές στο Καντίλ, αυτό που ακούγεται περισσότερο είναι ότι περίπου στις 11 Ιουλίου, 20-30 μαχητές θα καταθέσουν συμβολικά τα όπλα σε έναν σταθμό παράδοσης κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια, στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι θα είναι παρόν και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του PKK.

Υπάρχουν ωστόσο σταθμοί παράδοσης που έχουν στηθεί και κοντά στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Ιράκ (KRG), αλλά και κοντά στη Ντοχούκ, στα σύνορα με την Τουρκία. Οι παραδόσεις μπορεί να γίνουν και εκεί. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μπορεί ήδη να έχουν ξεκινήσει. Λόγω ζητημάτων ασφαλείας οι πηγές δεν δίνουν σαφείς πληροφορίες, καθώς η διαδικασία είναι ευάλωτη σε δολιοφθορές και προβοκάτσιες.

Για παράδειγμα, την ημέρα που ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν έκανε επιθεώρηση στις 3 Ιουλίου μαζί με τον Διοικητή της 2ης Στρατιάς, Στρατηγό Λεβέντ Εργκούν, στα σύνορα με Συρία, Ιράκ και Ιράν, ο Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), Στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, βρισκόταν στο Ισραήλ. Εκεί συζήτησε με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους τόσο τις συνέπειες της ιρανικής επίθεσης όσο και την κατάσταση στα «κοντινά και μακρινά μέτωπα».

Η διαδικασία υπό τον συντονισμό της ΜΙΤ

Ο Καλίν ήταν επίσης στο Ερμπίλ την 1η Ιουλίου, όπου συναντήθηκε με Ιρακινούς Κούρδους αξιωματούχους τόσο από την πλευρά Μπαρζανί όσο και από την πλευρά Ταλαμπανί. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και η νέα κατάσταση που έχει προκύψει στην περιοχή στη σκιά του πολέμου Ισραήλ-Ιράν.

Η επίλυση του κουρδικού ζητήματος από την Τουρκία στο εσωτερικό της, χωρίς να χυθεί περισσότερο αίμα και με το PKK να καταθέτει τα όπλα, φυσικά δεν θα ικανοποιήσει κάθε χώρα ή ομάδα συμφερόντων – αυτό είναι προφανές, υποστηρίζει ο Γιετκίν. Ακόμα και οι Ισραηλινοί και οι Ιρανοί, που βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους, υποστήριζαν κατά καιρούς, κάτω από το τραπέζι, την ένοπλη κουρδική αποσχιστικότητα· όχι επειδή ήθελαν να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος, αλλά για να κρατούν συνεχώς την Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία σε επιφυλακή.

Είναι επομένως φυσικό τα μέτρα ασφαλείας να είναι πολύ αυστηρά

Ενδιαφέρον έχει ότι η εκπρόσωπος του DEM, Αϊσεγκιούλ Ντογάν, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι «τόσο το κράτος όσο και η οργάνωση μοιράζονται περιορισμένες πληροφορίες μαζί μας».

Τη διαδικασία διευθύνουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ΜΙΤ, ενώ ο συντονισμός βρίσκεται στα χέρια του Καλίν. Οι νομικές διαδικασίες εκτυλίσσονται υπό τη στέγη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (TBMM), ενώ τα πολιτικά κόμματα κρατούνται μακριά από τις ένοπλες υποθέσεις.

Τα στάδια κατάθεσης όπλων του PKK

Από χθες το βράδυ, το DEM ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις από δημοσιογράφους που επιθυμούν να παρευρεθούν στο πρώτο «γεγονός», που θα έχει χαρακτήρα τελετής και ιστορικής σημασίας. (Εν τω μεταξύ, ακόμα κι αν το Halk TV και το Sözcü TV στείλουν δημοσιογράφους ή σχολιαστές, δεν θα μπορέσουν να δείξουν αυτές τις ιστορικές εξελίξεις στις οθόνες τους, αφού το RTÜK ξεκινά στις 8 Ιουλίου δεκαήμερη διακοπή μετάδοσης.)

Έτσι, η ενσωμάτωση του PKK στην κοινοβουλευτική πολιτική μέσω της αποστρατικοποίησής του – ή αλλιώς το σχέδιο «Τουρκία χωρίς Τρομοκρατία» – εισέρχεται σε νέα φάση.

Η πρώτη φάση ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου 2024 με το κάλεσμα του ηγέτη του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προς τον αρχηγό του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, να διαλύσει την οργάνωση και να καταθέσει τα όπλα. Ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2025 με τον Οτζαλάν να ανταποκρίνεται σε αυτό το κάλεσμα μέσω του DEM.

Ζιγκ-ζαγκ πολιτική

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε στις 10 Απριλίου, όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε την επιτροπή του DEM για το Ιμραλί (αποτελούμενη από την Περβίν Μπουλντάν και τον Σιρρί Σουρεγιά Όντερ) και έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, να προετοιμάσει τη νομική βάση. Στη συνέχεια, το συνέδριο του PKK στις 5-7 Μαΐου αποφάσισε τη διάλυση της οργάνωσης και τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα. Αυτή η περίοδος θα κλείσει με τη δεύτερη υποδοχή της επιτροπής DEM από τον Ερντογάν στις 9 Ιουλίου. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι τον Όντερ, που πέθανε στις 3 Μαΐου, διαδέχθηκε ο Μιθάτ Σαντσάρ, καθηγητής συνταγματικού δικαίου.

Η τρίτη φάση θα ξεκινήσει με την επίσημη ανακοίνωση της κατάθεσης των όπλων από το PKK.

Αμέσως μετά την τελετή συμβολικής κατάθεσης όπλων, αναμένεται ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, να συστήσει μια επιτροπή πριν το κοινοβούλιο διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 15 Ιουλίου, ώστε να προετοιμαστεί η νομική βάση για το σχέδιο «Τουρκία χωρίς Τρομοκρατία». Όχι μόνο το DEM, αλλά και το CHP τάσσεται υπέρ της σύστασης αυτής της επιτροπής πριν τις διακοπές και της συνέχισης της δουλειάς της κατά τη διάρκειά τους.

Ο συνομιλητής του Καλίν στο PKK

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία κατάθεσης όπλων αναμένεται να συνεχιστεί. Ο Ερντογάν, σε συνομιλία του με στελέχη του AKP, είπε –σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στα ΜΜΕ– ότι τα όπλα που παραδίδονται θα καταστρέφονται με τρόπο διαφανή, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα.

Η συμφωνία μοιάζει να προβλέπει ότι θα προχωρήσουν με «ζιγκ-ζαγκ»: κάθε νέο βήμα από το PKK θα ακολουθείται από ένα βήμα της Άγκυρας.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν η διαδικασία κατάθεσης όπλων και διάλυσης του PKK θα καλύψει και τη δομή της YPG στη Συρία, καθώς και τις σχέσεις της συνδεδεμένης SDG με τη Δαμασκό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx