Το “φτάνει πια” του Ζεεχόφερ στην Ούρσουλα – Γιατί ξέσπασε ο Γερμανός υπουργός  

Το "φτάνει πια" του Ζεεχόφερ στην Ούρσουλα – Γιατί ξέσπασε ο Γερμανός υπουργός, slpress  

Νέα επίθεση κατά της Κομισιόν εκδηλώθηκε σήμερα από ανώτατους Γερμανούς αξιωματούχους, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ να επιρρίπτει στην Επιτροπή τις ευθύνες, όχι μόνο για τα προβλήματα στο πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και για τις επικρίσεις της στους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο πόλεμος του εμβολίου με αλυσιδωτές καραμπόλες ανάμεσα στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Μόσχα.

«Φτάνει πια!» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Κομισιόν, η οποία «έκανε αρκετά λάθη κατά την παραγγελία εμβολίων», επιδίδεται τώρα σε «φθηνές συμβουλές» στο θέμα της διαχείρισης των συνόρων. «Παλεύουμε στα σύνορα με την Τσεχία και την Αυστρία κατά του μεταλλαγμένου ιού» τονίζει ο Ζεεχόβερ, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ αντί να υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια «βάζει τρικλοποδιές».

Αφορμή για το ξέσπασμα του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών είναι οι εξαιρέσεις που ζητά η Κομισιόν στο κλείσιμο των συνόρων με την Αυστρία και την Τσεχία που επιβάλλει την Κυριακή το Βερολίνο, λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού. Οι Βρυξέλλες ζητούν να επιτρέπεται η είσοδος και για λόγους εργασίας, κάτι που δεν προβλέπεται στην γερμανική απόφαση.

Το ξέσπασμα του Ζεεχόφερ 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Βερολίνου, από τα σύνορα της Γερμανίας με την Τσεχία θα μπορούν να περνούν πλέον, οδικώς, σιδηροδρομικώς ή αεροπορικώς, μόνο Γερμανοί ή αλλοδαποί με μόνιμη κατοικία στην Γερμανία. Η είσοδος θα επιτρέπεται επίσης μόνο σε εποχικούς εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα και σε όσους εργάζονται στον κλάδο της Υγείας, ενώ θα ισχύει η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ, καθώς και οι όροι καραντίνας.

Το κλείσιμο των συνόρων για άτομα που προέρχονται από το αυστριακό Τιρόλο και την Τσεχία, κρίθηκε αναπόφευκτο. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τόνισε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι, ενώ ο Ζεεχόφερ αποκάλεσε αυτές τις περιοχές ως «περιοχές μετάλλαξης του κορωνοϊού». Εξάλλου, στο αυστριακό Τιρόλο ισχύουν ήδη περιορισμοί εξόδου, καθώς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία, με βάση τα στοιχεία του Σαββάτου, καταγράφει 8.354 νέες ημερήσιες μολύνσεις και 551 νέους θανάτους, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.328.447 και των  νεκρών σε 64.742. η ίδια η Μέρκελ ζήτησε άλλωστε ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων από τα ομοσπονδιακά κρατίδια και στενή παρακολούθηση των συνεπειών τους πριν γίνουν νέα βήματα.

Η επίθεση πάντως του Ζεεχόφερ εναντίον της Κομισιόν δεν είναι η μοναδική που εκδηλώνεται από Γερμανό αξιωματούχο. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η σκληρή δήλωση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με την Bild επιτέθηκε στην φον ντερ Λάιεν, λέγοντας στο υπουργικό συμβούλιο ότι «τα έκανε σκ@τ@» με τα εμβόλια και ότι «δεν μπορεί να επιτρέψει να επαναληφθούν αυτά τα σκ@τ@». Χρειάστηκαν μάλιστα δηλώσεις στήριξης από τον Μακρόν και την Μέρκελ για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε σχετικά με τους χειρισμούς της Επιτροπής.

Ο πόλεμος του εμβολίου 

Σήμερα πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν υπεραμύνθηκε και πάλι των χειριμών της, αλλά και της ευρωπαϊκής απόφασης για κοινή παραγγελία των εμβολίων, τα οποία «τώρα μοιραζόμαστε σε πνεύμα αλληλεγγύης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια επανέλαβε και τη στήριξή της στο “διαβατήριο εμβολιασμού” που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Επιτροπή δέχεται πάντως πιέσεις από κράτη-μέλη, να προχωρήσει και τις διαδικασίες για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, κυρίως από χώρες που αντιμετώπισαν καθυστερήσεις κατά την προμήθεια των πρώτων δόσεων των εμβολίων των εταιριών Pfizer, Moderna και AstraZeneca, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τις προηγούμενες ημέρες είδαν μάλιστα το φως της δημοσιότητας σενάρια για συνεργασία της Ρωσίας με τη Γερμανία στην παραγωγή του Sputnik V. Με δεδομένη πάντως την ένταση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν δυσκολίες σε μια τέτοια συνεργασία. Το Βερολίνο πάντως φέρεται να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για αίτημα της Μόσχας, καθώς η Ρωσία δεν μπορεί να παράγει μόνη της τις τεράστιες ποσότητες που απαιτούνται.

Παραλλήλως, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ φέρεται να εισηγείται τη διακοπή των εξαγωγών του εμβολίου της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τους περιορισμούς που βάζει το Λονδίνο στην διάθεση σε χώρες της ΕΕ των εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται σε βρετανικά εργοστάσια. Την ίδια ώρα ο ΕΜΑ ξεκίνησε τη «συνεχή αξιολόγηση» του εμβολίου της γερμανικής εταιρείας CureVac, μια ενέργεια που αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη κατάθεση αίτησης έγκρισής του. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA και θα παραχθεί από την Bayer, ενώ σήμερα βρίσκεται στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx