Το Σάββατο η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – Επτά οι πιθανοί διάδοχοί του
22/04/2025
Ο Πάπας Φραγκίσκος από χθες βρίσκεται στην αιωνιότητα βυθίζοντας στο πένθος την ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Επρόκειτο για μία πολυδιάστατη προσωπικότητα που στα χρόνια της Παποσύνης του άλλαξε τον τόνο και τη φυσιογνωμία της Καθολικής εκκλησίας
Μάλιστα νωρίτερα το πρωί της Τρίτης δημοσιοποιήθηκε ένα σύντομο απόσπασμα κειμένου του Φραγκίσκου, το οποίο αποτελει εισαγωγή σε βιβλίο του Ιταλού καρδινάλιου Άντζελο Σκόλα, που θα κυκλοφορήσει προσεχώς.
“Με τον θάνατο δεν τελειώνουν όλα, ξεκινά κάτι το καινούργιο. Πρόκειται για μια νέα αρχή, διότι με την αιώνια ζωη -την οποία όποιος αγαπά γνωρίζει ήδη στην επίγεια, καθημερινή ύπαρξή μας- αρχίζει κάτι που δεν τελειώνει”, είχε γράψει ο Φραγκίσκος.
“Ακριβώς για τον λογο αυτό, αποτελεί μια νέα αρχή. Διότι θα ζήσουμε κάτι που δεν γνωρίσαμε ποτέ στην πλήρη μορφή του: την αιώνια ζωή “, είναι η παρακαταθήκη που αφήνει, με το σύντομο αυτό κείμενό του, “ο πάπας των φτωχών”.
Σημειώνεται ότι το Βατικανό ανακοίνωσε πως ο θάνατος του Αγίου Πατέρα οφειλόταν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Η σορός του έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, όπου διέμενε, και τη νύχτα ευλογήθηκε από υψηλόβαθμο κληρικό.
Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να τελεστεί το Σάββατο ενώ το γραφείο και το διαμέρισμά του σφραγίστηκαν. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.
Στο μεταξύ το Βατικανό δημοσιοποίησε την διαθήκη του πάπα Φραγκίσκου, σε ό,τι αφορά τον χώρο και τις λεπτομέρειες της ταφής του. Στο σχετικό έγγραφο επιβεβαιώνεται οτι η ταφή του ποντίφικα, βάσει της βούλησής του, πρέπει να πραγματοποιηθεί στη βασιλική εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης, που είναι αφιερωμένη στην Παρθένο.
“Ο τάφος πρέπει να είναι κάτω από το δάπεδο, απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και μόνο με μια επιγραφή: Franciscus”, γράφει η διαθήκη. “Ο κύριος ας ανταμείψει επάξια όσους με αγάπησαν και θα συνεχίσουν να προσεύχονται για μένα. Τη δοκιμασία της υγείας μου, που εμφανίσθηκε στην τελευταία περίοδο της ζωής μου, την προσέφερα στον Κύριο, υπέρ της ειρήνης στον κόσμο και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς”, έγραψε ο Φραγκίσκος στη διαθήκη του.
Η Ολομέλεια των καρδιναλίων θα καθορίσει την ημερομηνία της κηδείας και, στη συνέχεια, το Κονκλάβιο θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου. Από τους 135 καρδιναλίους που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι 108 είχαν διοριστεί από τον ίδιο, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διατήρηση του θεολογικού και κοινωνικού οράματός του.
Αν μέχρι την 33η ψηφοφορία δεν έχει εκλεγεί νέος Πάπας, οι υποψήφιοι θα περιοριστούν στους δύο με τις περισσότερες ψήφους και η εκλογή θα γίνει με απλή πλειοψηφία.
Ο Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος Ιησουίτης που ανέβηκε στον παπικό θρόνο. Πραγματοποίησε 47 διεθνή ταξίδια, επισκεπτόμενος πάνω από 65 χώρες, και περίπου 37 εντός Ιταλίας. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της παγκόσμιας ειρήνης, των μεταναστών και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι επίδοξοι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου
Η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται μπροστά σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της, καθώς η διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην εκκλησιαστική κοινότητα, είναι αβέβαιη. Το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων καλείται να επιλέξει τον επόμενο Ποντίφικα, και οι φήμες για τους υποψήφιους έχουν προκαλέσει συζητήσεις σε όλο τον κόσμο. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας, αρκετοί ιεράρχες εμφανίζονται ως τα κορυφαία φαβορί για τη διαδοχή.
Πρόκειται για τους Πίτερ Τέρκσον, Λουις Αντόνιο Ταγκλ, Πιέτρο Παρολίν, Πίτερ Έρντο, Χοσέ Τολεντίνο, Ματέο Ζούπι, Μάριο Γκρετς, Ρομπέρ Σαρά. Σημειώνεται ότι τόσο ο Πίτερ Τζάκσον όσο και ο Ρομπέρ Σαρά είναι μαύροι και δεν αποκλείεται να έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μαύρο Πάπα.