Το σχέδιο Τραμπ για επίλυση του Παλαιστινιακού

Το σχέδιο Τραμπ για επίλυση του Παλαιστινιακού, Ιωάννης Μπαλτζώης

Και ξαφνικά το Παλαιστινιακό ζήτημα και η επίλυσή του ήλθε ξανά στην επικαιρότητα, μαζί με τις ρουκέτες της Χαμάς στην παραλιακή πόλη της Ασκελόν και την αναμενόμενη αντίδραση με αντίποινα του Ισραήλ, με νεκρούς και τραυματίες εκατέρωθεν. Τι συνέβη και το κύριο θέμα στην Μέση Ανατολή είναι το Παλαιστινιακό, μαζί με την προοπτική επίθεσης των ΗΠΑ (μαζί με τους συμμάχους του) κατά του Ιράν; Ας αναφερθούμε στο Παλαιστινιακό, το οποίο αν αποδειχθεί ότι οι πληροφορίες είναι αληθινές και αξιόπιστες, τότε θα έχουμε τη συμφωνία του αιώνα και την επιτέλους λύση του πιο δύσκολου και ακανθώδους προβλήματος της Μέσης Ανατολής.

Πριν λίγες ημέρες, την 7η Μαΐου του 2019, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Israel Hayom άρθρο (μεταφρασμένο στα ελληνικά εδώ) του δημοσιογράφου Αριέλ Καχάνα (Ariel Kahana) με τίτλο «Το διαδίκτυο φλέγεται: Μήπως αυτή είναι η συμφωνία του αιώνα;» και υπότιτλο «Το ανώνυμο έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ μεταξύ αξιωματούχων του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών,(ως σχέδιο Τραμπ για την επίλυση του Παλαιστινιακού), αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πηγή και την αξιοπιστία του. Ορισμένα άρθρα του σχεδίου] είναι σύμφωνα με τις αμερικανικές δηλώσεις».

Η δημοσίευση αυτή πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών, αφού πολλοί στο Ισραήλ θεωρούν ότι μάλλον πρόκειται για fake news, ενώ άλλοι το θεωρούν αληθινό, αφού πολλά σημεία του συμφωνούν με δηλώσεις αξιωματούχων κατά καιρούς και αποκαλύψεις για τις διεργασίες που εξελίσσονται για το μεγάλο αυτό ζήτημα. Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι, αν αυτές είναι πράγματι οι λεπτομέρειες του ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ;

Η είδηση ξεκίνησε από μια ανώνυμη ανακοίνωση που ξεκινά με τις λέξεις «Παρακάτω είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας που προτάθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως έπεσαν στην αντίληψή μου», κυκλοφόρησε την 6η Μαΐου μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πηγή της και πόσο αξιόπιστη είναι.

Όμως ορισμένα από τα τμήματα της ανακοίνωσης είναι σε πλήρη ταύτιση, με τις δημόσιες δηλώσεις των Τζάρεντ Κούσνερ (Jared Kushner), του γαμπρού του Τραμπ και του Τζέισον Γκρίνμπλατ (Jason Greenblatt), των διαπραγματευτών του προέδρου Τραμπ για το Παλαιστινιακό . Άλλες λεπτομέρειες, όμως, έρχονται σε αντίθεση με διαρροές που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ο προβληματισμός όμως όλων των αξιωματούχων είναι ότι πρόκειται για λεπτομερές έγγραφο, που εκπέμπει αξιοπιστία, αλλά δεν αναφέρεται στον συντάκτη του και πιθανώς να είναι κατασκευασμένο έγγραφο, προφανώς για να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων ηγετών, κρατών και των οργανώσεων της περιοχής. Επισήμως καμιά πλευρά, ή κρατική οντότητα δεν έχει αντιδράσει για το εν λόγω θέμα.

Μόνο ένα Ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου απάντησε δηλώνοντας τα εξής: «Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε άλλο ένα υποθετικό δημοσίευμα που είναι ανακριβές και δεν ωφελεί σε τίποτα». Πάντως ανεξάρτητα αν είναι γνήσιο ή όχι, το έγγραφο αυτό πυροδότησε εξελίξεις, αντιδράσεις και αναζωπύρωσε το Παλαιστινιακό ζήτημα και κρίνεται πολύ ενδιαφέρον και σκόπιμο να διαβαστεί.

Ομοιότητες με προηγούμενα σχέδια

Διαβάζοντας την ανώνυμη ανακοίνωση που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Αριέλ Καχάνα διαπιστώνουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

  1. Είναι πολύ λεπτομερής, σε θέματα, καταστάσεις και προβλήματα που είχαν εντοπιστεί και συζητηθεί σε προηγούμενες συνδιασκέψεις και συνομιλίες των δύο πλευρών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
  2. Δίδει λύσεις σε αυτά τα θέματα, που είναι αληθοφανή, έχουν αναφερθεί παλαιότερα και γενικά ήταν αντικείμενα διαπραγματεύσεων.
  3. Έχει πολλές ομοιότητες με το σχέδιο Κλίντον και Εχούντ Μπαράκ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών Κλίντον, Μπαράκ και Αραφάτ, στο Καμπ Ντέιβιντ, τον Αύγουστο του 2000, που τελικά ο Αραφάτ απέρριψε.
  4. Πολλές προτάσεις είναι περίπου ή ακριβώς ίδιες με τις προτάσεις Μπαράκ, προς τον Αραφάτ, όπως η πρωτεύουσα των δύο κρατών, να είναι η ίδια η Ιερουσαλήμ για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους, με την ονομασία Αλ Κουντς. Ακόμη, τη δημιουργία υπερυψωμένου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τη Γάζα με την Ιουδαία και Σαμάρεια, δηλαδή την Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, όπου είναι σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή. Και πολλά άλλα ακόμη, όπως για νερό, ελεύθερη διακίνηση, ισραηλινός στρατός στα σύνορα με Ιορδανία, μόνο Παλαιστινιακή αστυνομία στην αρχή και όχι στρατός και πολλά άλλα.

Θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις

Ο γράφων ήταν ο Ακόλουθος Άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ από τον Ιούλιο 2000 έως τον Σεπτέμβριο 2003 και βίωσε όλα τα γεγονότα τότε, από τις συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ, μέχρι τα τρία κύρια πρώτα χρόνια της αιματηρής Ιντιφάντα του Αλ Ακτσά. Έτσι έχοντας διαβάσει αναλυτικά τα σχέδια Κλίντον και Εχούντ Μπαράκ, διαπιστώνω ότι το σχέδιο αυτό, ότι και αν είναι, αληθινό ή ψεύτικο, στηρίζεται εν πολλοίς στα προαναφερόμενα αμερικανικά και ισραηλινά σχέδια του Καμπ Ντέηβιντ. Και το νυν «σχέδιο Τραμπ» έχει στοιχεία, που ικανοποιούν και δυσαρεστούν και τις δύο πλευρές.

Ένα μόνο στοιχείο να αναφέρω: Το θέμα της Ιερουσαλήμ είναι πολύ σημαντικό για τους Εβραίους. Θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένο και αναφέρεται στις προφητείες των Ιερών Βιβλίων του Ιουδαϊσμού, ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να πρωτεύουσα του Εβραϊκού κράτους, να παραμένει ενιαία και αδιαίρετη και υπό Εβραϊκή πάντα κατοχή.

Έτσι η λύση που περιγράφεται στο «σχέδιο», σαφώς θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των Ισραηλινών και εθνικιστικών του κύκλων. Το μόνο που με προβληματίζει είναι η (σκόπιμη ή όχι) απουσία αναφοράς στα Ιερά Προσκυνήματα και των δύο λαών, δηλαδή στο ιερότερο Εβραϊκό μέρος, το Όρος του Ναού, με το Τείχος των Δακρύων, ή για τους Άραβες το Χαράμ Αλ Σαρίφ, με το Τέμενος του Αλ Ακτσά και το Τέμενος του Βράχου, όπου στην πρόταση Μπαράκ το 2000, αναφερόταν με λεπτομέρειες το καθεστώς του και η απρόσκοπτη λειτουργία του, ως Ιερός Χώρος Προσκυνήματος και των δύο Θρησκειών, ιουδαϊκής και μουσουλμανικής.

Σε ότι αφορά την αντίδραση Χαμάς, με τη ρίψη εκατοντάδων ρουκετών από την Γάζα κατά της πόλης Ασκελόν, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε προς Αμερικανούς, Ισραηλινούς και την Παλαιστινιακή Αρχή: Είμαστε και εμείς εδώ, μην μας ξεχάσετε! Πάντως ας κάνουμε λίγο υπομονή, γιατί όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές από αξιόπιστες πηγές της Μέσης Ανατολής, σε ένα περίπου μήνα θα ανακοινωθεί επισήμως η αμερικανική πρωτοβουλία με σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις για το Παλαιστινιακό ζήτημα, όποτε θα αποδειχθεί η αξιοπιστία της ανακοίνωσης – εγγράφου, που ήλθε με περίεργο τρόπο στη δημοσιότητα. Ίδωμεν!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx