Η αντιπαράθεση Αρχιεπισκόπου-Άγκυρας – Το σιωπηλό πογκρόμ των Χριστιανών στον αλλόθρησκο κόσμο

Η αντιπαράθεση Αρχιεπισκόπου-Άγκυρας – Το σιωπηλό πογκρόμ των Χριστιανών στον αλλόθρησκο κόσμο, Γιώργος Λυκοκάπης

Την οργή της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open χαρακτήρισε το Ισλάμ «πολιτικό κόμμα και όχι θρησκεία» και τους ανθρώπους του «ανθρώπους του πολέμου».

Το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για «υπονόμευση των διερευνητικών επαφών» και κατήγγειλε τον Αρχιεπίσκοπο για «ρατσισμό» και «ισλαμοφοβία». Η Τουρκία ουδόλως έλαβε υπόψιν τις διευκρινιστικές δηλώσεις του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής, πως ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρονταν σε «ακραία στοιχεία του Ισλάμ» και πως οι δηλώσεις του έγιναν στα πλαίσια ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ.

Την στιγμή που ο Ερντογάν πασχίζει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Μακρόν, που μερικούς μήνες πριν αποκαλούσε «ψυχοπαθή», είναι φανερό πως η Τουρκία θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δηλώσεις του Ιερώνυμου για προπαγανδιστικούς σκοπούς, όπως είχε αποπειραθεί να αξιοποιήσει και την ανάρτηση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ σε δημόσια κτίρια στην Γαλλία.

Και όμως οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου περιγράφουν απόλυτα την εργαλειοποίηση του Ισλάμ από τον Ερντογάν, μάλιστα μέσω και της τουρκικής υποστήριξης ενός πολιτικού κόμματος, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έστω και αν ο Μακαριότατος δεν τον κατονόμασε. Είδαμε, πως ο Τούρκος πρόεδρος ξαφνικά “θυμήθηκε” να συλλυπηθεί προσωπικά τον Μακρόν για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Γαλλία από φανατικούς ισλαμιστές, κάτι που τους προηγούμενους μήνες επιμελώς απέφευγε, με τις καταδικαστικές δηλώσεις της Άγκυρας να περιορίζονται σε τυπικές ανακοινώσεις της τουρκικής διπλωματίας.

Οι Χριστιανοί υπό διωγμό

Εξάλλου, χωρίς να υποτιμήσουμε τις όντως υπαρκτές μαζικές διώξεις μουσουλμανικών πληθυσμών στην Βιρμανία ή στην Κίνα, στην πραγματικότητα αν υπάρχει μία θρησκευτική κοινότητα που διώκεται για την πίστη της, ακόμα και σήμερα, αυτή είναι ο Χριστιανισμός.Τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης “Open Doors World”, δείχνουν πως κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, 13 Χριστιανοί δολοφονούνται για την πίστη τους, 12 φυλακίζονται και 12 χριστιανικές εκκλησίες δέχονται επιθέσεις. 12 χώρες, στην πλειονότητα τους μουσουλμανικές, εφαρμόζουν «ακραίες διώξεις», εις βάρος των Χριστιανών.

Στις πρώτες θέσεις, ακολουθώντας το ολοκληρωτικό καθεστώς της Βορείου Κορέας, βρίσκονται το Αφγανιστάν και η Σομαλία, που έχουν χαρακτηριστεί διεθνώς ως «αποτυχημένα κράτη»: οι δύο χώρες ζουν εδώ και και δεκαετίες σε εμπόλεμη κατάσταση, με ανίσχυρη κεντρική εξουσία και υπό την “ομήρεια” ισλαμικών ένοπλων οργανώσεων και άλλων παραστρατιωτικών ομάδων. Στα υπόλοιπα κράτη της λίστας, κατά κύριο λόγο μουσουλμανικά, οι Χριστιανοί είναι θύματα επιθέσεων, απαγωγών και φυλακίσεων, καθαρά για λόγους που σχετίζονται με την θρησκευτική τους πίστη.

Η έκθεση επισημαίνει πως οι διώξεις τις περισσότερες φορές γίνεται “από τα κάτω”, μέσω ισλαμικών παραστρατιωτικών ομάδων, υπό την ανοχή των ίδιων των κυβερνητικών αρχών, όπως συμβαίνει με τις επιθέσεις που δέχονται οι Χριστιανοί στην Νιγηρία από τους Μουσουλμάνους χωρικούς Φουλάνι, ή με την βίαιη δράση ισλαμικών φονταμενταλιστικών ομάδων στο Πακιστάν, που υποστηρίζονται από τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις!

Οι δε Χριστιανοί που έχουν παραμένει στην Συρία, στο Ιράκ και στην Λιβύη, ζουν υπό των φόβο των επιθέσεων από τους πυρήνες που διατηρεί μέχρι και σήμερα το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Τουρκία είχε υποστηρίξει το Ισλαμικό Κράτος και εξοπλίζει ακόμα τζιχανιστικά παρακλάδια του στην Συρία και στην Λιβύη, δηλαδή «ανθρώπους του πολέμου», όπως εύστοχα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην Αίγυπτο του στρατηγού Σίσι και στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους και το καθεστώς Άσαντ περιοχές στην Συρία οι Χριστιανοί ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, κάτι που φροντίζουν να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ο Αιγύπτιος και ο Σύρος πρόεδρος, ενώ παρόμοια στάση τηρεί και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που εμφανίζεται ως ο “προστάτης” των Χριστιανών στον πολύπαθο Λίβανο. Οι δύο Άραβες ηγέτες γνωρίζουν άριστα την εργαλειοποίηση της ισλαμικής πίστης που παγίως επιδίδεται το πολιτικό Ισλάμ στις χώρες τους, τα τελευταία με το ανοιχτό πατρονάρισμα του ίδιου του Ερντογάν.

Η έκθεση απαντά στην τουρκική προπαγάνδα

Όμως οι διώξεις εις βάρος των Χριστιανών δεν περιορίζονται μόνο σε φτωχά κράτη του Τρίτου Κόσμου ή στην Μέση Ανατολή, αλλά έχουν ενταθεί μέχρι και στην Ινδία, ειδικά επί της κυβέρνησης του εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι, τον οποίο η έκθεση κατηγορεί πως επιδιώκει «μία Ινδία για τους Ινδουιστές». Οι Χριστιανοί είναι δέκτες βίαιων επιθέσεων από μέλη ακραίων ινδουιστικών ομάδων, που θεωρούν την χριστιανική πίστη ως «κατάρα» και τους καλούν να αλλαξοπιστήσουν, με πολλές εκκλησίες να πυρπολούνται από φανατικούς ινδουιστές.

Όπως και στην Νιγηρία, οι κυβερνητικές αρχές στην Ινδία φαίνεται να υποβαθμίζουν το θρησκευτικό κίνητρο των επιθέσεων και συχνά τις αποδίδουν σε αγροτικές διαφορές. Να σημειωθεί πως ήδη κυβέρνηση Μόντι κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στο Κασμίρ. Στην επίσημη επίσκεψη του στην Τουρκία, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν έκανε εκτενή αναφορά στο Κασμίρ, μία έμμεση μομφή στην “σιωπή” των αραβικών κρατών, που εσχάτως επιδιώκουν να προσεγγίσουν το Νέο Δελχί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο κορονοϊός αποτέλεσε τον «καταλύτη για νέες θρησκευτικές διώξεις» εις βάρος των χριστιανών: τα χριστιανικά χωριά συχνά εξαιρούνται από την διανομή ανθρωπιστικής βοήθεια και την προμήθεια υγειονομικού υλικού, μία πολιτική που ακολουθείται εκτεταμένα από το Μπαγκλαντές και την Αιθιοπία, ειδικά μετά τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, εις βάρος της επαρχίας Τιγκρέ.

Η έκθεση καταλήγει πως «περισσότεροι από 340 εκατομμύρια Χριστιανοί ζουν σε μέρη όπου βιώνουν υψηλά επίπεδα δίωξης και διακρίσεων», μία ανησυχητική αύξηση σε σχέση με το 2019, όταν ο αριθμός των διωκόμενων Χριστιανών περιλάμβανε 245 εκατομμύρια ανθρώπους. Η χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση ουσιαστικά περιγράφει μία πολιτική ενός “σιωπηλού πογκρόμ” του χριστιανικού στοιχείου σε πολλά σημεία του κόσμου και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα περί “ισλαμοφοβίας” και όσους “χρήσιμους ηλίθιους” την αναπαράγουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι