Το σκάνδαλο Στράχε και η ρωσική “αρκούδα”

Το σκάνδαλο Στράχε και η ρωσική “αρκούδα”

Κυβερνητική κρίση ξέσπασε στην Αυστρία με αφορμή τις αποκαλύψεις για προεκλογικές συναλλαγές που επεδίωξε ο μέχρι σήμερα αντικαγκελάριος και ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας  Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία. Ο Στράχε τελικά παραιτήθηκε και η Αυστρία βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο χρόνος, ωστόσο, κατά τον οποίον έγιναν οι αποκαλύψεις δημιουργεί κάποια ερωτήματα.

Στο βίντεο της διαπλοκής ο Στράχε εμφανίζεται σε βίλα στην Ίμπιζα, μαζί με την υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, η οποία εκφράζει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρωσίδα αφήνει μάλιστα, επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται ενδεχομένως για «μαύρο» χρήμα που «δεν μπορεί να κατατεθεί σε τράπεζα».

Ο Στράχε, από την πλευρά του, εμφανίζεται να συζητά διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους η εξαγορά της λαϊκής αυστριακής εφημερίδας «Kronen Zeitung», μια κίνηση που, όπως φέρεται να λέει, θα εκτίνασσε τα ποσοστά του κόμματός του, από το 27% στο 34%. Ο ίδιος αναφέρει το παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου ο επενδυτής Χάινριχ Πατσίνα «τα τελευταία 15 χρόνια αγόρασε όλα τα ουγγρικά ΜΜΕ για λογαριασμό του Βίκτορ Όρμπαν». Διαβεβαιώνει επίσης, ότι συγκεκριμένος επενδυτής ενδιαφέρεται γι’ αυτήν την αγορά κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

Γιατί τώρα

Σύμφωνα με το Spiegel, προφανώς είχε οργανωθεί παγίδα για τον αρχηγό των “Ελευθέρων”, η εξάωρη συνάντηση του οποίου με την Ρωσίδα βιντεοσκοπήθηκε από πολλές κάμερες. Ο Στράχε παραδέχθηκε την συνάντηση και υπέβαλε την παραίτησή του, αφού ο καγκελάριος Κουρτς είχε ήδη διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Ο ηγέτης του Κόμματος των Ελευθέρων πρότεινε πάντως να παραμείνει το κόμμα στην κυβέρνηση με αντικαγκελάριο τον υπαρχηγό του, τον  νυν υπουργό Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που ζήτησαν και οι χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Βιέννης για να πανηγυρίζουν την παραίτηση του Στράχε.

Οι αποκαλύψεις είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, στις οποίες, στην Αυστρία, το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς προηγείται με μικρό προβάδισμα δύο μονάδων, ενώ σε όλη την Ευρώπη αναμένεται άνοδος της Ακροδεξιάς. Όλως τυχαίως ήρθαν και περίπου μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις Κουρτς για αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και την απαίτησή του για τον τερματισμό της κυριαρχίας των Βρυξελλών επί των κρατών-μελών.

Στην υπόθεση Στράχε κεντρικό πρόσωπο είναι μια Ρωσίδα, ανιψιά Ρώσου μεγιστάνα. Το κόμμα του Στράχε διατηρεί, όμως, στενές σχέσεις με το κόμμα του Πούτιν, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα και με την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ. Ο Πούτιν δεν πήγε απλώς σε εκείνον τον γάμο, αλλά χόρεψε και ένα βιενέζικο βαλς με την Κνάισλ, την οποία πρότεινε στην κυβέρνηση το FPO του Στράχε.

Με τον φόβο των Ρώσων

Οι αποκαλύψεις για τον αρχηγό του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας έγιναν όμως και μία ημέρα πριν την συνάντηση δέκα ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης που διοργανώνουν στο Μιλάνο ο Σαλβίνι και η Λεπέν. Στην σύνοδο αυτή, που έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό ενεργειών για να καταλάβει η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετέχει και το αυστριακό FPO.

Αυτός που απουσιάζει, αν και έχει δεσμευθεί να συνταχθεί μετεκλογικά, είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Ο λόγος της απουσίας του Όρμπαν είναι η παρουσία της Λεπέν και ιδιαίτερα οι σχέσεις της με την Ρωσία. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, από το Ταλίν της Εσθονίας, η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού αναγκάστηκε να απολογηθεί για ένα δάνειο που πήρε από ρωσική τράπεζα και να διαψεύσει ότι χρηματοδοτείται από τη Μόσχα.

Αυτή δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που οι σχέσεις της Λεπέν με την Ρωσία απασχολούν την διεθνή κοινή γνώμη. Το 2016, οι Times είχαν γράψει ότι το κόμμα της γαλλικής Ακροδεξιάς χρηματοδοτήθηκε με 27 εκατομμύρια ευρώ από ρωσικές πηγές, ενώ το 2014, η Λεπέν είχε πάρει από την «Πρώτη Τσεχο-Ρωσική τράπεζα» δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία της.

Στην Ρωσία και στο ενδεχόμενο ανάμιξής της στις ευρωεκλογές έχουν όμως στραμμένα τα βλέμματά τους και η Κομισιόν και το Βερολίνο. Στις αρχές της εβδομάδας η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με «μεγάλη προσοχή» αυτόν τον κίνδυνο. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ανέφερε ότι οι φόβοι δεν είναι «αβάσιμοι», όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με την επιρροή της Μόσχας στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η Εναλλακτική μπήκε ωστόσο στη Βουλή και έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Γερμανία, εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ και της οικονομικής του Σόιμπλε.

Ανάλογη θέση πήρε και η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Ζούροβα, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κυρίως χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά πάντως την ίδια την Μόσχα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αρκέστηκε απλώς να πει ότι αυτοί οι φόβοι δεν είναι παρά «ακραία παράνοια».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx