Το σωστό πολιτικό άλογο καβάλησε ο Μακρόν

Το σωστό πολιτικό άλογο καβάλησε ο Μακρόν, Γιώργος Πρωτόπαπας

O πόλεμος που κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού για να προστατεύσει τη Γαλλία από αιματηρές επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών, ενδέχεται να ενισχύσει τη δημοτικότητα του, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει πληγεί εξαιτίας της διαχείρισης του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη του αντίπαλος στη μάχη των προεδρικών εκλογών του 2022, θεωρείται, βάσει δημοσκοπήσεων η Μαρί Λεπέν, της οποίας η εθνικιστική – ακροδεξιά ρητορική της, βρίσκει απήχηση σε σημαντικό ποσοστό Γάλλων ψηφοφόρων. Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου έδειξε ότι Μακρόν και Λεπέν, προηγούνταν κατά πολύ από τους άλλους υποψήφιους, καθώς και οι δύο συγκέντρωσαν περίπου το 25% των ψήφων.

Τα σκληρά μέτρα που έλαβε ο Μακρόν για την αποτροπή των ισλαμικών εξτρεμιστικών επιθέσεων και το γεγονός ότι θα διαθέσει από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν τη χώρα, θα βρουν απήχηση σε έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν άμεση προτεραιότητα την εθνική ασφάλεια και τους αυστηρότερους ελέγχους σε μετανάστες-πρόσφυγες. Ο Μακρόν βέβαια δεν υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική, απλά κάνει το αυτονόητο για την προστασία των πολιτών του.

Μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμιουέλ Πατί, από νεαρό ισλαμιστή εξτρεμιστή, κατέγραψε ότι το 87% των ερωτηθέντων πολιτών θεωρεί, ότι απειλείται ο κοσμικός χαρακτήρας της γαλλικής κοινωνίας. Η δολοφονία του Γάλλου καθηγητή και ο μετέπειτα αποκεφαλισμός γυναίκας στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας από επίσης νεαρό ισλαμιστή εξτρεμιστή, αναμένεται να ωθήσουν και τους άλλους πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν, να υιοθετήσουν μια προεκλογική ατζέντα δομημένη σε μια εθνικιστική ιδεολογία, προς άγραν ψήφων.

Ο Μακρόν έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα στη δημοτικότητά του από τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δεν δείχνει να τον εμπιστεύεται. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή, ότι κατέγραψαν άλλα 49.215 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες. Συνολικά τα κρούσματα στη Γαλλία ανέρχονται σε 1.331.984. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 256 και φτάνουν πλέον τους 36.565.

Μακρόν και κορονοϊός

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει τον Covid -19, ο Μακρόν ανακοίνωσε νέο lοckdown, που όμως σε σύγκριση με  εκείνο του Μαρτίου, θα είναι λίγο πιο χαλαρό, καθώς θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, τα πάρκα και οι υπαίθριες αγορές. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Οdoxa-Dentsu σε 1.004 Γάλλους ενήλικες, μεταξύ 14 και 15 Οκτωβρίου, έδειξε ότι το 53% των πολιτών πιστεύει ότι ο Μακρόν δεν έχει πει την αλήθεια για τον κορονοϊό, ενώ το 57% δεν τον εμπιστεύεται, δηλαδή ότι δεν μπορεί να ελέγξει την πανδημία.

Η εφαρμογή StopCovid στη Γαλλία έχει, επίσης, επικριθεί για τη μη αποτελεσματικότητά της. Αν και σύντομα θα αντικατασταθεί από μια νέα εφαρμογή, το 59%  των πολιτών δεν πιστεύει ότι ο Μακρόν, μπορεί δημιουργήσει ένα νέο σύστημα προειδοποίησης για λοιμώξεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν, θα αντιμετωπίσει εξαιτίας του lockdown και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, εκτίμησε ότι το νέο lockdown θα προκαλέσει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 15%.

O πόλεμος που κήρυξε ο Μακρόν εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού και οι οργισμένες αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να τον ενισχύσουν σε εσωτερικό επίπεδο. Ο Μακρόν αναδεικνύεται και ως ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την ισλαμική εξτρεμιστική ασύμμετρη απειλή και τη νεοοθωμανική επεκτατική στρατηγική του Ερντογάν.

Η εξωτερική πολιτική του Μακρόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την επιστροφή της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή, όπου Παρίσι και Άγκυρα έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα. Ο Μακρόν έχει κάνει εμφανείς τις διαθέσεις του. Επισκέφθηκε δυο φορές το Λίβανο, πήγε στο Ιράκ και στην περιφερειακή κυβέρνηση του κουρδικού Βόρειου Ιράκ. Παράλληλα, γαλλικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο ως αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας 

Η τουρκική επεκτατική στρατηγική σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και ανατολική Μεσόγειο, απειλούν ζωτικά γαλλικά εθνικά συμφέροντα. Το Παρίσι θεωρεί ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για την εξερεύνηση φυσικού αερίου, υπονομεύουν τα γαλλικά εμπορικά συμφέροντα. Επιπλέον, η στήριξη της Άγκυρας στην κυβέρνηση της Τρίπολης θέτει σε κίνδυνο τα γαλλικά ενεργειακά συμφέροντα.

Η Λιβύη έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και διαθέτει το πέμπτο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου. Η γαλλική εταιρεία Total δραστηριοποιείται στη Λιβύη σχεδόν επτά δεκαετίες και επιδιώκει να έχει σημαντικό μερίδιο στην μετεμφυλιακή εποχή. Ταυτόχρονα η στενή σχέση του Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης δημιουργεί προβλήματα και στο γαλλικό σχεδιασμό που έχει στόχο να συγκρατήσει τους πρόσφυγες και να πολεμήσει τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Σαχέλ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μια μοναδική ευκαιρία να ηγηθεί και της ΕΕ. Η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει να ελέγχει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις εκ των έσω και επικρίνεται για τη σχέση που διατηρεί με την Τουρκία. Η Ιταλία και η Ισπανία ασχολούνται με τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και τα μικρότερα κράτη- μέλη της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να συντονιστούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι