Το Spiegel καρφώνει το Κίεβο ότι ήθελε να ανατινάξει και τον Turkish Stream!
20/11/2024Ο Βαλερί Ζαλούζνι, πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που τώρα είναι πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο, σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση κατά του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Der Spiegel. Το γερμανικό έντυπο έκανε αφιέρωμα στις δολιοφθορές στο Nord Stream και σε αυτό το πλαίσιο αποκάλυψε ότι ο Ζαλούζνι είχε και άλλα σχέδια.
«Στο Ζαλούζνι άρεσε τόσο πολύ η επιχείρηση “Diameter” (η κωδική ονομασία για την τότε συζητούμενη δολιοφθορά στους Nord Stream) που φέρεται να πρότεινε να εφαρμοστεί και στη Μαύρη Θάλασσα, στον αγωγό Turkish Stream που μεταφέρει αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία», αναφέρει το Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η επίθεση στον Turkish Stream απέτυχε και η προσοχή στράφηκε στον Nord Stream». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πέρσι τέσσερις απόπειρες καταστροφής του Turkish Stream.
Όσον αφορά στον Nord Stream, ο Ζαλούζνι φέρεται να μην εμπιστευόταν το περιβάλλον του Ζελένσκι και ήταν της γνώμης να μην ενημερωθεί ο πρόεδρος για τα σχέδια ανατίναξης των δυο αγωγών. Οι συναντήσεις για το σχεδιασμό των επιχειρήσεων γίνονταν σύμφωνα με το Spiegel σε μια λίμνη στην Ουκρανία και εκεί έμαθε τα τεκταινόμενα ένας Σουηδός, που ενημέρωνε την CIA, οπότε οι ΗΠΑ έστειλαν ειδικό απεσταλμένο στο Ζελένσκι και του ζήτησαν να σταματήσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Σύμφωνα με το Spiegel τότε πληροφορήθηκε τα σχέδια για σαμποτάζ ο Ζελένσκι για πρώτη φορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαλούζνι απομακρύνθηκε πολύ αργότερα από τον Ζελένσκι, με “δυσμενή μετάθεση” τρόπον τινά σε μια πρεσβεία χωρίς ιδιαίτερο νόημα, αφού η θέση στο Λονδίνο ήταν ούτως ή άλλως κενή επί 13 μήνες. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν φτάσει στο απροχώρητο, όμως ο Ζαλούζνι αρνιόταν να παραιτηθεί, ενώ σύμφωνα με πολλά μέσα ο Ζελένσκι ήθελε να τον απομακρύνει οπωσδήποτε, επειδή τον θεωρούσε “δελφίνο”.
Βεβαίως, μοιάζει δύσκολο ο Ζαλούζνι να λειτουργούσε αυτόνομα σε τέτοιου τύπου επιχειρήσεις που, σε ό,τι αφορά το σαμποτάζ στους Nord Stream για παράδειγμα, ακόμα και δυτικά ΜΜΕ απέδωσαν ευθύνη στον Ζελένσκι. Έχει προηγηθεί η επικοινωνία του Γερμανού Καγκελάριου με τον Ρώσο πρόεδρο, μετά από πάρα πολύ καιρό, όπως και η άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει την χρήση γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στον αντίποδα του Μπάιντεν και του Μακρόν. Οι δύο αποφάσεις της γερμανικές κυβέρνησης προκάλεσαν την οργή του Κιέβου κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Λίγο μετά ακολούθησε το δημοσίευμα…
Ποιος είναι ο Ζαλούζνι
Ο Ζαλούζνι, που θεωρείται εθνικός ήρωας επειδή συντόνισε την αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά την εισβολή της Ρωσίας, αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο από τον διοικητή του στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι, κατ’ απαίτηση του Ζελένσκι. Σύμφωνα με ουκρανικά αλλά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι άρχισε να απαξιώνει τον Ζαλούζνι με την αιτιολογία ότι απέτυχε στην “μεγάλη αντεπίθεση” που σχεδίασε το καλοκαίρι του 2023. Όμως διπλωματικές, πολιτικές και στρατιωτικές πηγές φέρουν τους δύο άνδρες να είχαν από καιρό κακές σχέσεις για άλλους λόγους.
Ο πρώτος λόγος αναφέρθηκε πριν, ήταν η αυξανόμενη δημοτικότητα του Ζαλούζνι και η άποψη του Ζελένσκι αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντός του ότι ο αρχιστράτηγος θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρεία της χώρας ή πάντως σημαίνοντα πολιτικό ρόλο. Αυτό “δένει” και με την αποστολή του Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας…
Ο δεύτερος λόγος που οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό ήταν η διαφωνία τους στην τακτική. Ο Ζαλούζνι σε συνέντευξή του στον Economist είχε αναφέρει τα προβλήματα και είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση (πέρσι το Νοέμβριο) στάσιμη και αδιέξοδη. Ο Ζελένσκι ενοχλήθηκε από την κριτική και τους χαρακτηρισμούς του πολέμου, θεωρώντας τους ηττοπαθείς. Επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, απαιτούσε επιθετικές κινήσεις θεωρώντας και την άμυνα “ηττοπαθή στάση”, ενώ ο Ζαλούζνι φέρεται να ήθελε να ισχυροποιηθεί η άμυνα και όχι οι αναποτελεσματικές επιθέσεις.
Ο στρατιωτικός ηγέτης ζητούσε και άλλα όπλα και πιο αποτελεσματική επιστράτευση, κάτι που ο Ζελένσκι για πολιτικούς λόγους δεν ήθελε να πράξει και που όμως, τελικά, το έκανε -επιστράτευσε και νεότερους. Το έκανε την ίδια μέρα που απέλυσε τον Ζαλούζνι. Στο ζήτημα της ισχυρής άμυνας φέρονται από αμερικανικά μέσα να συμφωνούσαν και οι ΗΠΑ, καθώς με σθεναρή αντίσταση η Ουκρανία θα βρισκόταν κατά τη γνώμη τους σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν θα άρχιζαν κάποια στιγμή οι ειρηνευτικές συνομιλίες, μοιραία κατάληξη όλων των πολέμων.
Ο 50χρονος Ζαλούζνι έγινε αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λίγους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο 2022. Υπό τη διοίκησή του τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστάθηκαν στην εισβολή και κατάφεραν να ανακτήσουν κάποια εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία. Ο στρατηγός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των στρατιωτών και των Ουκρανών πολιτών. Όντως οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον Ζαλούζνι πολύ υψηλά σε δημοτικότητα πριν αποπεμφθεί και συζητούνταν ευρύτατα οι πολιτικές φιλοδοξίες του στρατιωτικού στις επόμενες εκλογές. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, “παίζει” ακόμα το όνομα του για την αντικατάσταση του Ζελένσκι, όταν και αν αυτή προκύψει…