Σε τροχιά πτώσης η Μέι, λόγω συντεταγμένου Brexit

Σε τροχιά πτώσης η Μέι, λόγω συντεταγμένου Brexit

Μετά από δύο κύκλους παραιτήσεων υπουργών της η Τερέζα Μέι κατάφερε τελικά να πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου στο σχέδιο της για το Brexit. Η θέση της ωστόσο παραμένει επισφαλής, καθώς έχει μπει και πάλι στον δρόμο με τις παραιτήσεις, ενώ οι αμφισβητήσεις της στο κόμμα και το κοινοβούλιο εντείνονται.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν, την Τετάρτη, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχει μπει στην τελική ευθεία και, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Νοεμβρίου θα πέσουν και οι υπογραφές. Αν πάλι κάτι δεν πάει καλά, ο ίδιος δηλώνει ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη και για ένα Brexit, χωρίς συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί ευφορία, καθώς κλείνει το ένα από τα δύο μεγάλα ζητήματα της ΕΕ και θα μπορούν να επικεντρωθούν στο εξής αποκλειστικά στην κρίση των σχέσεων με την Ρώμη. Για την Μέι αντίθετα φαίνεται ότι τώρα ανοίγουν πραγματικά όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το πολιτικό της μέλλον.

Παρουσιάζοντας πάντως την συμφωνία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, η πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί μονόδρομο, καθώς η εναλλακτική είναι η έξοδος από την ΕΕ, χωρίς καμία συμφωνία.

Πανηγυρικό κλίμα στην ΕΕ

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής των ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίο εκφράστηκαν θετικά για την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας από το βρετανικό υπουργικό  συμβούλιο.

Ο Μπαρνιέ μίλησε για ένα «κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα» που διασφαλίζει τον δρόμο για μια συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και περιλαμβάνει μία λύση ακόμη και για το ακανθώδες θέμα των ιρλανδικών  συνόρων. Για «πράσινο φως» μίλησε ο Γιούνκερ, ενώ για ενθαρρυντική απόφαση προς ένα συντεταγμένο Brexit έκανε λόγο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλή εξέλιξη για την γαλλική και την ευρωπαϊκή οικονομία χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ενώ περισσότερο μετρημένη ήταν η κρίση του Γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Δεν θέλουμε ένα Brexit. Καθόλου», έγραψε στο Twitter ο Μίκαελ Ροτ, κάνοντας λόγο για μια «επιζήμια κατάσταση και για την ΕΕ και για το Ηνωμένο Βασίλειο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι εδώ που ήρθαν τα πράγματα «το ήπιο Brexit και οι στενές σχέσεις» Λονδίνου-Βρυξελλών εξυπηρετούν το «κοινό συμφέρον». Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, η Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας. 

Βαράνε όλοι

Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα στην Γηραιά Αλβιόνα. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, ότι κανένας υπουργός δεν έθεσε θέμα παραίτησης στην μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού, νωρίς-νωρίς την Πέμπτη άρχισαν να βαράνε τα όργανα.

Τον κύκλο των παραιτήσεων άνοιξε ο υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την συμφωνία με την ΕΕ. Λίγη ώρα αργότερα την παραίτησή του, αναμενόμενη για τους αναλυτές, υπέβαλε και ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, κάνοντας μάλιστα λόγο για συμφωνία που πλήττει την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ίδιος δήλωσε αδυναμία αποδοχής των όρων της συμφωνία, κρίνοντας ότι αντιβαίνει της απόφασης του βρετανικού λαού και των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης Μέι. Από χθες άλλωστε είχε διαρρεύσει ότι ο Ράαμπ, υπέρμαχος του Brexit, δεν θα πήγαινε στις Βρυξέλλες για την πανηγυτική ανακοίνωση της συμφωνίας.

Το γαϊτανάκι των παραιτήσεων συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, η οποία ανακοίνωσε, τρίτη στην σειρά, ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Επιβεβαίωσε έτσι ρεπορτάζ του Sky News, ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, πολλοί υπουργοί εξέφρασαν την αντίθεσή της στην συμφωνία.

Την ίδια ώρα, στο Συντηρητικό κόμμα μαζεύουν υπογραφές για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στην ηγεσία της Μέι, κάτι που σύμφωνα με το BBC, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα. Την συλλογή των υπογραφών ανέλαβε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος ηγείται και της ομάδας. Για να υπάρξει πρόταση μομφής χρειάζονται οι υπογραφές 48 βουλευτών του κόμματος, ενώ για να ανατραπεί η Μέι θα πρέπει να ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

Οι προθέσεις είχαν φανεί, πάντως, αρκετές ημέρες πριν, όταν υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Μεταφορών Τζο Τζόνσον, αδελφός του επίσης παραιτηθέντος πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Έγινε Τζακ Ποτ

Μέσα στην αναμπουμπούλα οι Εργατικοί βγαίνουν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι στερείται πλέον κύρους, αφού «η κυβέρνηση διαλύεται». Το Εργατικό Κόμμα επισημαίνει μάλιστα ότι για δεύτερη φορά παραιτείται ο αρμόδιος για το Brexit υπουργό, αρνούμενος να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού.

Ο Ράαμπ ήταν ο εικοστός υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτήθηκε, με την παραίτηση όμως και της υπουργού  Εργασίας και της υφυπουργού Σουέλα Μπρέιβερμαν, ο αριθμός ανέβηκε στους 22, οι 18 από αυτούς λόγω Brexit.

Οι εξελίξεις στην βρετανική κυβέρνηση οδήγησαν σε νέα βουτιά την στερλίνα, η οποία υποχώρησε έναντι του δολαρίου. Κερδισμένοι είναι ωστόσο για άλλη μία φορά οι Γερμανοί, καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι