Το τείχος του Τραμπ και τα “ξύλινα τείχη” του Σαλβίνι

Το τείχος του Τραμπ και τα "ξύλινα τείχη" του Σαλβίνι

Το μεταναστευτικό, οι σχέσεις με την Ρωσία και το ελεύθερο εμπόριο κυριάρχησαν στις συνομιλίες του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται ουσιαστικά για τα θέματα στα οποία οι δύο ηγέτες έχουν αρκετές κοινές θέσεις.

Στο ξεκίνημα της συνάντησης ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την ολοένα και αυστηρότερη πολιτική της Ρώμης στο μεταναστευτικό. «Συμφωνώ πάρα πολύ με όσα κάνετε όσον αφορά τη μετανάστευση και την παράτυπη μετανάστευση και ακόμα και με τη νόμιμη μετανάστευση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Κόντε, ενώ βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Έχει ακολουθήσει (ο Κόντε) μια πολύ αποφασιστική στάση στα σύνορα, μια στάση που λίγες χώρες υιοθέτησαν. Και ειλικρινά, κατά τη γνώμη μου, κάνει το σωστό».

Η δήλωση αυτή του Τραμπ ήταν κατά κάποιον τρόπο και η εισαγωγή για όσα θα έλεγε μετά την συνάντηση, όταν επανέλαβε την απειλή για διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου τις μεταρρυθμίσεις του για την μετανάστευση. «Αν δεν αποκτήσουμε ασφάλεια συνόρων, μετά από πάρα πολλά χρόνια συζητήσεων εντός των ΗΠΑ, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να διακόψω τη λειτουργία (της κυβέρνησης)», είπε χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση αν θεωρεί ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να του εγκρίνει ολόκληρο το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητά για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και για άλλες προτεραιότητες που θέτει σχετικά με την μετανάστευση, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς, λέγοντας ότι πάντα αφήνει «χώρο για διαπραγματεύσεις».

Ο Κόντε ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού την οποία στηρίζουν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, και ένας από τους βασικούς στόχους του είναι η αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο οι αιτούντες άσυλο στην ΕΕ πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στην χώρα εισόδου. Αυτός ο κανονισμός όμως μετατρέπει το πρόβλημα της μετανάστευσης από ευρωπαϊκό σε πρόβλημα της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Η συνάντηση Τραμπ-Κόντε  είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει τότε ότι «η Ιταλία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ,  εξαιρετικός εταίρος στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και είναι κρίσιμος παράγοντας για την σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου». Ο ίδιος ο Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει «καταπληκτικό» τον Ιταλό πρωθυπουργό, στην τελευταία σύνοδο της G7 στον Καναδά, εξαίροντας και τότε την «αυστηρή» μεταναστευτική πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή του.

Ρωσία και Ιράν

Το μεταναστευτικό δεν είναι όμως το μοναδικό θέμα στο οποίο Τραμπ και Κόντε έχουν πάνω-κάτω κοινές θέσεις. Αμφότεροι, οι δύο ηγέτες,  αντιμετωπίζουν θετικά την βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ο Τραμπ το απέδειξε με την συνάντηση του Ελσίνκι και ο Κόντε ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ιταλία προσβλέπει στην βελτίωση των σχέσεων της με την Μόσχα.

Μάλιστα, όταν ο Τραμπ ζήτησε στην σύνοδο του Καναδά από την G7 να δεχθεί την επιστροφή της Ρωσίας στους κόλπους της, την οποία απέκλεισε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Κόντε συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το θέμα απασχόλησε και την συνάντηση των δύο ηγετών και αμέσως μετά ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας «παραμένουν ως έχουν». Από την πλευρά του ο Κόντε επανέλαβε ότι είναι θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «η Ιταλία είναι υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου με τη Ρωσία, όμως η Ιταλία θεωρεί επίσης ότι ο διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι θεμελιώδους σημασίας».

Ο Τραμπ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και δεν την απέκλεισε. «Θα συναντιόμουν με τον οποιοδήποτε. Πιστεύω στις συναντήσεις» είπε, “ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες διακινδυνεύεται πόλεμος”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν βάζει «καμία προϋπόθεση» για μια τέτοια συνάντηση.

Ο Κόντε, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πήγε στην Ουάσινγκτον με σκοπό να επιδιώξει και την προστασία των ιταλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, την ώρα που οι ΗΠΑ επιβάλλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη και σε όσους συνεργάζονται μαζί της. Το θέμα τέθηκε στην συνάντηση των δύο ανδρών, όπως και το θέμα των ιταλικών αυτοκινητοβιομηχανιών σε σχέση με τις απειλές του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Η συμφωνία με τον Καναδά

Κοινός τόπος στις απόψεις του Τραμπ και του Κόντε υπάρχει και στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς οι δύο ηγέτες εκφράζουν τις ίδιες επιφυλάξεις για το ελεύθερο εμπόριο. Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από πολλές διεθνείς συμφωνίες, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση Κόντε δεν έχει επικυρώσει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Καναδά, την γνωστή CETA.

Στην Συμφωνία είναι κατηγορηματικά αντίθετος και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος σε ομιλία του στην συνδικαλιστική ένωση αγροτών Coldiretti τόνισε πριν λίγες ημέρες ότι «αν έστω κι ένας Ιταλός αξιωματούχος συνεχίσει να υπερασπίζεται συνθήκες όπως η CETA, θα παυθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τζιαν Μάρκο Σεντινάιο, είχε αναφέρει ότι «κανείς δεν βιάζεται να φέρει τη CETA στη Βουλή», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κυβερνητικές επιφυλάξεις είπε ότι η συμφωνία δεν φαίνεται «επωφελής για τη χώρα κυρίως στον αγροτικό τομέα».

Η εξέλιξη αυτή όμως, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της συμφωνίας, αφού για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η CETA είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία της ΕΕ, μετά το σύμφωνο ΕΕ-Νότιας Κορέας το 2011.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx