Το Turkovac έρχεται, αλλά οι Τούρκοι θα το αγκαλιάσουν;
22/06/2021Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για την ανάπτυξη εμβολίου από την χώρα τους, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε σχετικά ότι «θα είναι ένα εμβόλιο για όλη την ανθρωπότητα, αλλά το ονομάσαμε έτσι για να φαίνεται ότι είναι από Τούρκους». Ο υπουργός Υγείας Φαχρεντίν Κοτζά επίσης δήλωσε συγκινημένος για το εμβόλιο της Turkovac. Το θέμα προβάλλεται πολύ και στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο οποίο έγινε η πρώτη συμβολική ένεση σε νεαρό Τούρκο εθελοντή. Είναι άγνωστο πόσοι μετείχαν πάντως στις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές, αλλά στην Φάση ΙΙΙ στην οποία –σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση– εισήλθαν οι δοκιμές για το TurkoVac, το σκεύασμα χορηγείται πλέον σε χιλιάδες άτομα και λογικά θα έπρεπε ήδη να έχουν δημοσιευθεί έστω και στα τουρκικά επιστημονικά περιοδικά τα αποτελέσματα της Φάσης Ι και της Φάσης ΙΙ.
Το σκεύασμα περιέχει αδρανοποιημένο ιό και ίσως αποτελεί αντίγραφο ήδη υπάρχοντος εμβολίου όπως το ρωσικό και τα δύο κινεζικά αλλά και το ΑstraZeneca. Η βρετανοσουηδική εταιρεία εξάλλου έχει δώσει την πατέντα της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί να έχουν λάβει το ινδικό αντίγραφο του AstraZeneca.
Όμως το Twitter δεν δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό, αφού χρήστες γράφουν ότι «είμαστε ευγνώμονες για το εμβόλιο που έφτιαξε ο εθνικός μας κτηνίατρος» και ειρωνεύονται το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας και ο Ερντογάν εξήγησαν ότι το δεύτερο συνθετικό στο TurkoVac σημαίνει “εμβόλιο” (γράφουν, «μη μας πουν ότι δεν ξέρουμε κι αγγλικά».)
Me after receiving #turcovac 😊 pic.twitter.com/iDlxPr6b34
— Ali Uz (@farzdegil) June 22, 2021
Kimse bizim İngilizcemizi sorgulamaya kalkmasın MÜTHİŞBİŞİİİİ😂😂#turcovac 👎 pic.twitter.com/YdW6dvPlLu
— ŞEW!N (@47DERIKO47) June 22, 2021
Erciyes Üniversitesi’nde Virolog Veteriner Hekim Prof.Dr.Aykut Özdarendeli hocamızın ürettiği aşının ismi #TURCOVAC oldu.. Hocamız ile ne kadar gurur duysak azdır.🇹🇷🇹🇷 pic.twitter.com/7ZjrMpuz2j
— Türkan Gümüşay (@TurkanGumusay) June 22, 2021
Πώς εμβολιάζονται οι Τούρκοι
Μέχρι στιγμής οι Τούρκοι εμβολιάζονται κυρίως με κινεζικά εμβόλια, μετά την συμφωνία που έκλεισαν με το Πεκίνο, με αντάλλαγμα (όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση) την συμφωνία έκδοσης «Ουϊγούρων τρομοκρατών» στους οποίους η Τουρκία μέχρι και πέρσι παρείχε ασυλία υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των “αδελφών Τούρκων”. Όμως πριν από πέντε μήνες η μεγάλη παρτίδα εμβολίων που ανέμενε με μεγάλη αδημονία η Τουρκία από την Κίνα, δεν παραδόθηκε. Η παράδοση αναβλήθηκε τέσσερις φορές.
Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας υποστήριζε ότι υπήρχε «πρόβλημα μόλυνσης σε ένα τελωνείο» ή ότι «προέκυψε γραφειοκρατικό ζήτημα». Τελικά τα εμβόλια παραδόθηκαν την επομένη της υπογραφής διμερούς συμφωνίας για παράδοση τρομοκρατών. Αυτή η συμφωνία “τρέναρε” επί τρία χρόνια και οι Κινέζοι είχαν χολωθεί. Η Τουρκία χορηγεί εκτός από το εμβόλιο της Sinovac, και το εμβόλιο τις Pfizer αλλά και το Sputnik V.
Έχει εμβολιασθεί πλήρως το 17% καθώς οι εμβολιασμοί στη χώρα άρχισαν ουσιαστικά μετά τον Φλεβάρη. Ενώ τον Απρίλη η χώρα είχε 60.000 κρούσματα, τώρα τα έχει μειώσει στα 5.000. Έχουν χαθεί συνολικά από τον ιό μέσα σε ένα χρόνο 49.000 ζωές, εκ των οποίων οι 30.000 μετά τον περσινό Νοέμβρη.
Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία έδειχναν μεγάλες επιφυλάξεις πάντως ως προς το κινεζικό εμβόλιο και ο χαμηλός δείκτης εμβολιασμού δεν οφείλεται μόνον στην έλλειψη εμβολίων και στην καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος. Έρευνα στον γενικό πληθυσμό έδειξε ότι το 34% είναι θετικό στον εμβολιασμό, το 24% αρνητικό και το 42% αναποφάσιστο. Ακόμα και μεταξύ των γιατρών, είναι θετικό το 51,5%, αρνητικό το 21.5% και αναποφάσιστο το 27%. Η κυριότερη έγνοια τους ήταν τα περιορισμένα ιατρικά δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους.