Το βαρόμετρο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων

Βενιζέλος Κώστας
342
Το βαρόμετρο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, Κώστας Βενιζέλος

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, κάνουν ήδη ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη ημέρα. Είναι προφανές πως η προσοχή στρέφεται πρωτίστως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες κατά την περίοδο που διανύουμε βρίσκονται σε κακή φάση.

Ενόψει του γεγονότος ότι κανείς από τους δύο, ούτε ΗΠΑ ούτε Τουρκία, θέλουν να φθάσουν σε ρήξη, αναμένεται να γίνουν προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών και ομαλοποίησης των σχέσεων. Πρώτο βήμα και πριν τις εκλογές, αυτή δηλαδή την εβδομάδα, θα είναι η τελετή παράδοσης των δύο πρώτων F-35.

Η τελετή θα γίνει στις 21 Ιουνίου, όπως σχεδιάστηκε, παρά τις αντιδράσεις σε Γερουσία και Κογκρέσο. Η τελετή έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και δεν σημαίνει τίποτε επί της ουσίας, ενώ στη συνέχεια θα εκπαιδευτούν στην Αριζόνα Τούρκοι πιλότοι. Την ίδια ώρα, θα παραμένει το αγκάθι με τους S-400, που παρήγγειλε και θα αποκτήσει η Τουρκία από τη Ρωσία, αφού οι Αμερικανοί θεωρούν την κίνηση αυτή ως εχθρική καθώς επηρεάζει τους αμυντικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί αν και έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους προς τον Ερντογάν είναι σαφές πως δεν θέλουν να τον χάσουν. Στην Ουάσινγκτον δεν θέλουν ένα δεύτερο Ιράν. Γι' αυτό και θα κινηθούν μετεκλογικά, γνωρίζοντας πως και ο Ερντογάν δεν έχει πολλές επιλογές. Η ομαλοποίηση ή όχι των αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο και στις εξελίξεις που αναμένονται στην περιοχή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.