Το Βατικανό έμεινε στο 1054 μ.Χ. – Σιγή για την Αγία Σοφία!

Μαύρου Όλγα
3106
Το Βατικανό έμεινε στο 1054 μ.Χ. – Σιγή για την Αγία Σοφία! Όλγα Μαύρου

Καθολικοί και διαμαρτυρόμενοι και Ευαγγελιστές και κάθε λογής Χριστιανοί πολιτικοί πήραν θέση για την Αγία Σοφία, αλλά ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ προβάλλουν συστηματικά απόψεις του Πάπα επί παντός επιστητού, εκείνος σιώπησε για μια απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος της χριστιανοσύνης, λες και ο ψυχρός πόλεμος Ανατολής και Δύσης είναι ακόμα στο 1054 μ.Χ.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, με περίπου 400 εκκλησίες μέλη εξέφρασε τη θλίψη του για την απόφαση. Στο συμβούλιο μετέχουν και Μεθοδιστές, και Λουθηρανοί, Αγγλικανοί, Ευαγγελιστές, Βαπτιστές, Πεντηκοστιανοί κ.α. Ο Πατριάρχης Μόσχας, που "είναι στα μαχαίρια" με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επειδή ο τελευταίος έδωσε το αυτοκέφαλο στην ουκρανική εκκλησία, πήρε θέση υπέρ του να μη γίνει τέμενος η Αγία Σοφία.  Όμως ο Πάπας είναι ακόμα στο Σχίσμα.

Οι δε Τούρκοι ρωμαιοκαθολικοί συντάχθηκαν εμμέσως με τον Ερντογάν: πριν από 20 μέρες ανέφεραν σε επιστολή τους ότι «η μετατροπή ή μη της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είναι θέμα της τουρκικής κυβέρνησης». Η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προφανώς δεν αφορά στην Αγία Έδρα, παρότι ο Πάπας είναι λαλίστατος, δηλαδή έχει άποψη για όλα και διαρκώς και έχει συνεχή παρουσία στα ΜΜΕ. Όμως, ειδικά για την Αγία Σοφία, τίποτα δεν βρήκε να πει.

Είπαν αντ' αυτού οι επίσκοποί του στην Τουρκία: «Είμαστε μια Εκκλησία που στερείται νομικού καθεστώτος, επομένως δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές για τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Αν και θα θέλαμε η Αγία Σοφία να διατηρήσει τον χαρακτήρα της ως μουσείο, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να παρέμβουμε ή ακόμη και να εκφράσουμε τη γνώμη μας για μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά την Τουρκική Δημοκρατία».

Απεναντίας οι Έλληνες Ρωμαιοκαθολικοί με τη Σύνοδό τους  απέστειλαν επίσημη επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο καλώντας τον να σταματήσει τις ενέργειες για μετατροπή του μουσείου. «Η Ιερά Σύνοδος δεν θέλει να πιστέψει ότι πράγματι προτίθεστε να προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα προσέβαλλε το θρησκευτικό αίσθημα των ανά την οικουμένη δύο δισεκατομμυρίων Χριστιανών. Σε περίπτωση που υπάρχει, έστω και στο νου σας, μία τέτοια σκέψη, σας ζητούμε να αποσύρετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των Μονοθεϊστικών Θρησκειών. Αυτό είναι αδιανόητο για μας, ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται προσπάθεια σεβασμού της πίστης κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα σε Δημοκρατικά Κράτη» .

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.