ΘΕΜΑ

Το ζήτημα των σφετεριστών έδιωξε τους Τούρκους από τις συνομιλίες

Το ζήτημα των σφετεριστών έδιωξε τους Τούρκους από τις συνομιλίες, Κώστας Βενιζέλος

Τις διώξεις από την Κυπριακή Δημοκρατία σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, αναμένεται ότι θα επικαλεστεί η κατοχική δύναμη, για να δυσκολέψει, να θέσει εμπόδια,  στο νέο κύκλο των συζητήσεων στο Κυπριακό, που θα ξεκινήσει με την κάθοδο της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αυτή την εβδομάδα στο νησί.

Σημειώνεται ότι τόσο η Άγκυρα όσο και το κατοχικό καθεστώς έχουν επίμονα θέσει προς διάφορες πλευρές αλλά και προς τη Λευκωσία, την αξίωση τους να σταματήσουν οι διώξεις σφετεριστών. Η εξέλιξη αυτή, οι διώξεις δηλαδή σφετεριστών, προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα κατεχόμενα, πέραν της πολιτικής διάστασης και ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα είναι το πρώτο θέμα, που θα τεθεί από την τουρκική πλευρά στην κ. Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ.

Με βάση και τα όσα τέθηκαν στη δημόσια σφαίρα, η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της θεωρούν πως οι διώξεις «τορπιλίζουν» τις όποιες προσπάθειες για συνεννόηση. Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά αναζητά άλλοθι για να συνεχίσει την παρελκυστική της στάση και τις μεθοδεύσεις για να «ρίξει» την όποια νέα προσπάθεια στα… βράχια, σε αδιέξοδο. Κάθε φορά, άλλωστε, επικαλείται διάφορες εξελίξεις και γεγονότα για να μην συνεργασθεί.

Η θέση των Ηνωμένων Εθνών έχει εκφρασθεί από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, όταν το ήγειρε, στο δείπνο που παρέθεσε τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, στους Χριστοδουλίδη και Τατάρ, ο κατοχικός ηγέτης. Ο Γενικός Γραμματέας  εξήγησε  στον Τατάρ ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να σταματήσει δικαστικές διαδικασίες. Την ίδια θέση αναμένεται να εκφράσει και η κ. Ολγκίν. Ό,τι δηλαδή σε δημοκρατικές πολιτείες υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών και ως εκ τούτου δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρέμβει στη δικαστική ζητώντας να σταματήσουν οι διώξεις, στην προκειμένη περίπτωση σφετεριστών.

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι στις συζητήσεις τους ιεραρχούν το θέμα του Τουρκοεβραίου, Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία. Αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του, για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Η κατοχική πλευρά ζητά να σταματήσει η δικαστική διαδικασία και να αφεθεί ελεύθερος. Για τον συγκεκριμένο σφετεριστή, έχει τεθεί το ίδιο αίτημα και από την ισραηλινή πλευρά καθώς ο Αϊκούτ είναι υπήκοος του Ισραήλ.

Θα φανεί, πάντως, με την κάθοδο της κ. Ολγκίν μέχρι που θα τεντώσουν το σχοινί οι Τούρκοι και κατά πόσο θα διασυνδέσουν την έναρξη των συζητήσεων με το θέμα των διώξεων σφετεριστών.

Ο μπαμπούλας της Αμμοχώστου

Την ίδια ώρα, προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις στα κατεχόμενα και από δημοσιεύματα, ότι επιχειρούν να προκαλέσουν κρίση επαναφέροντας τον μπαμπούλα του εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Είναι σαφές πως συντηρούν το θέμα της Αμμοχώστου για να ασκήσουν πίεση προς τη Λευκωσία.

Αρμόδια πηγή ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και πως το θέμα των σφετεριστών συνδέεται και με τις προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να εδραιώσει τα κατοχικά δεδομένα, άλλα και υποχρέωση του κράτους να προστατεύσει τις περιουσίες πολιτών του. Η ίδια πηγή επανέλαβε  ότι η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση, δεν μπορεί να παρέμβει στη νομοθετική.

Περιμένοντας την Μαρία

Με αρκετή, πάντως, καθυστέρηση αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η αποστολή της κ. Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Ιουλίου. Η Κολομβιανή αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τις οδηγίες, δεν είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να προωθήσει την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφωνήθηκαν αλλά δεν προχωρούν. Είναι επιφορτισμένη να διαμορφώσει συνθήκες ώστε να είναι ουσιαστική η νέα άτυπη Πενταμερής του Ιουλίου.

Παραμένοντας μερικές ημέρες στο νησί, έχει ζητήσει να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  και αναμένεται ότι το ίδιο θα γίνει και με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. 

Το στοίχημα για την Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. είναι να καταφέρει να πείσει την τουρκική πλευρά να εισέλθει σε συζητήσεις επί της ουσίας. Στην προηγούμενη, πάντως, θητεία της θεωρούσε πως θα πρέπει να κάνει βήματα η ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx