Τον γιο του Χαφτάρ “ψηφίζει” για πρόεδρο το Ισραήλ

Τον γιο του Χαφτάρ "ψηφίζει" για πρόεδρο το Ισραήλ, Γιώργος Λυκοκάπης

Αν και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έβγαλε ειδήσεις όσων αφορά την τύχη του ψευτομνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης, διεθνή μέσα ενημέρωσης (μεταξύ άλλων η Jerusalem Post) δημοσίευσαν μία σημαίνουσα είδηση για το μέλλον της Λιβύης: Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε μία μυστική συνάντηση στελεχών του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ, με τον γιο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της Βεγγάζης.

Ο Σαντάμ Χαφτάρ, που θεωρείται το alter ego του πατέρα του, φέρεται να ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα στην Λιβύη, με τις πληροφορίες να τον θέλουν να φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας. Οι επαφές των Ισραηλινών με τον υιό του στρατηγού Χαφτάρ δεν πρέπει να προκαλούν εντύπωση. Από το περασμένο καλοκαίρι ο Λίβυος στρατηγός είχε ζητήσει την συνδρομή του Ισραήλ στην προσπάθεια του να καταλάβει την λιβυκή πρωτεύουσα, λέγοντας πως έχουν έναν «κοινό εχθρό»: την επιρροή του Ερντογάν στην Τρίπολη!

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έβριθαν αναφορών για ισραηλινά οπλικά συστήματα που έφταναν στα χέρια των δυνάμεων του Χαφτάρ και για πράκτορες της Μοσάντ που εκπαίδευαν τους μαχητές και τους μισθοφόρους του. Εξάλλου, είναι η ίδια η μυθιστορηματική φυσιογνωμία του Λίβυου στρατηγού, που σχεδόν από μόνη της επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες: από «αγαπημένο παιδί» του συνταγματάρχη Καντάφι, εξελίχθηκε σε ορκισμένο εχθρό του, ενώ υπήρξε για χρόνια ο άνθρωπος της CIA στην Λιβύη.

Σενάρια για τον γιο του Καντάφι

Η συγκεκριμένη είδηση μοιάζει με έναν προάγγελο μία μελλοντικής εξομάλυνσης των σχέσεων της Λιβύης (με πρόεδρο τον υιό Χαφτάρ) και Ισραήλ, κάτι επίσης δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, καθώς τα αραβικά κράτη που υποστήριζαν τον Χαφτάρ κατά την πολιορκία της Τρίπολης, είναι (επίσημοι και “ανεπίσημοι”) σύμμαχοι του εβραϊκού κράτους. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία.

Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση μάλλον ακολουθεί μια πολιτική “αυτόματου πιλότου” στην Λιβύη, όπως ακριβώς και η απερχόμενη (αν και ο Τραμπ για κάποιο διάστημα φέρεται να υποστήριζε παρασκηνιακά τον Χαφτάρ, μέσω της διαβόητης μισθοφορικής ομάδας Blackwater), το Τελ Αβίβ μάλλον καλοβλέπει τον Σαντάμ Χαφτάρ για μελλοντικό πρόεδρο της Λιβύης. Οι Ισραηλινοί δείχνουν μεγάλη διπλωματική κινητικότητα στην Μέση Ανατολή, όπως έδειξε η μυστική συνάντηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, την οποία αμφότεροι διέψευσαν, χωρίς όμως να γίνουν πιστευτοί.

Ο ίδιος ο Χαλίφα Χαφτάρ παραμένει ένας υπολογίσιμος παίχτης στην Λιβύη και επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο μετά τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην πολύπαθη χώρα, καθώς φέρεται να ήταν αυτός που υπονόμευσε παρασκηνιακά την εκλογή του προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ στην μεταβατική κυβέρνηση, φοβούμενος πως ο μέχρι πρότινος πολιτικός του σύμμαχος, φιλοδοξούσε να τον υποσκελίσει.

Να σημειώσουμε πως τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα σχέδια του γιου του Μοαμάρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ, να θέσει επίσης υποψήφιος, παρόλο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εις βάρος του, για εγκλήματα πολέμου. Εάν πραγματοποιηθεί και αυτό το σενάριο, η “βεντέτα” Σαράτζ-Χαφτάρ μπορεί να μοιάζει με “πανηγύρι”, σε σχέση με την βεντέτα Καντάφι και Χαφτάρ, καθώς ο φιλόδοξος γιος του αποθανώντος δικτάτορα, που επίσης προορίζονταν για διάδοχος του πατέρα του, σίγουρα δεν θα έχει συγχωρήσει τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ο Χαφτάρ στην ανατροπή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι