Τον Ιούνιο του 2019 η ΕΕ θα είναι αλλιώς

Ανδρονόπουλος Μάκης
878
Τον Ιούνιο του 2019 η ΕΕ θα είναι αλλιώς, Μάκης Ανδρονόπουλος

Η Ιταλία είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της ΕΕ για να μετριάσει τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και τις ανισότητες μεταξύ των χωρών-μελών που έχουν διογκώσει επικίνδυνα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Όλα δείχνουν πως η ευκαιρία θα χαθεί και το παιχνίδι θα παιχτεί στις ευρωπαϊκές κάλπες του Μαΐου, όπου προβλέπονται δομικές ανατροπές, καθώς η απελπισία και ο παραλογισμός που παράγει το σύστημα οδηγεί τους ψηφοφόρους σε αντισυστημικές επιλογές, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Η επικοινωνιακή ισχύς της συμμαχίας των συντηρητικών νεοκαπιταλιστικών δυνάμεων και της σοσιαλδημοκρατίας που κυριαρχεί μεταπολεμικά στην Ευρώπη, έχει καταφέρει να μετατρέψει κάθε λογικό επιχείρημα σε λαϊκισμό, κάθε αντισυστημική κριτική σε ακροδεξιά ή αντιευρωπαϊκή ρητορική, κάθε ανεξάρτητη προσωπικότητα σε γραφική. Η μιντιακή επικυριαρχία του πολιτικού καθωσπρεπισμού όμως δεν αποδίδει στο σύστημα, αλλά στην ουσία το αποδομεί, διότι η συστημική επιχειρηματολογία αποδεικνύεται κενή περιεχομένου και ακραία υποκριτική.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος για αυτοδιόρθωση του ευρωπαϊκού συστήματος με ουσιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την ανατρεπτική διάθεση των ψηφοφόρων, εξαντλείται ταχύτατα. Η αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι ενδεικτική των διαρθρωτικών αδυναμιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που όλα δείχνουν πως χρειάζεται επαναθεμελίωση, αλλιώς θα καταρρεύσει.

Το ότι Ματέο Σαλβίνι είναι φοβικός και ρατσιστής είναι σαφές. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δίκιο όταν στη Μόσχα είπε: «Επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία για ενδεχόμενες παραβιάσεις σε βάρος της Ουκρανίας και χρηματοδοτούμε, τρέχουμε από πίσω και προσπαθούμε να πείσουμε να μπει στην ΕE μια ξένη χώρα, η οποία έχει θέσει υπό στρατιωτική κατοχή μία από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για κάτι το ασύλληπτο».

Tο Βατερλό

Σε λίγες μέρες, την 28η Οκτωβρίου στο ομόσπονδο γερμανικό κράτος της Έσσης που έχει εκλογές, προβλέπεται ότι θα επαναληφθεί το Βατερλό της Βαυαρίας με νέα καθίζηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και άνοδο των άλλων κομμάτων.

Η εβδομαδιαία δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» κατέγραψε παγγερμανικά την κατάρρευση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού από το 53,5% που συγκέντρωσαν μαζί κατά τις εκλογές του 2017, έχουν πέσει στο 39%, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η Γερμανία έχει εισέλθει σε φάση αυξανόμενης πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Με τη Γερμανία αποσταθεροποιημένη, την Ιταλία απέναντι σε όλους, τη Βρετανία έτοιμη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, και τα Δυτικά Βαλκάνια σε ακόμα ελεγχόμενη κρίση, μπορούμε να φανταστούμε τα χειρότερα, αλλά και να διανοηθούμε τα καλύτερα. Η επιλογή θα γίνει το Μάιο στις ευρωεκλογές από τους Ευρωπαίους πολίτες, που θα δώσουν αφ΄ ενός μια άλλη πολιτική γεωγραφία στο Ευρωκοινοβούλιο και αφ΄ ετέρου, μια Κομισιόν με άλλη σύνθεση και η οποία θα αντανακλά αυτή τη νέα πολιτική σύνθεση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.