ΔΙΕΘΝΗ

Τώρα και Μανιφέστο για τη… “Νότια Νεορωσία”!

Τώρα και Μανιφέστο για τη... "Νότια Νεορωσία"!
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η ρωσική εκπομπή “Σκευωρία” (схема) του Radio Liberty, το οποίο πάντως χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι “κυκλοφορεί” ένα μανιφέστο που δείχνει ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο κράτος “Ρώσων του νότου” στα εδάφη που έχει κατακτήσει.

Στο μανιφέστο αναφέρεται ως γλώσσα η ρωσική και ως διάλεκτος η ουκρανική και γίνεται ιστορική αναδρομή που καταλήγει στο ότι η υπό δημιουργία “Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας” (όπως και οι αντίστοιχες του Ντονιέτσκ και του Λουγκανσκ) θα είναι από κοινού «οι κληρονόμοι του κράτους του Κίεβου-Νόβγκοροντ των Ρως και του Αλέξανδρου Νιέφσκι, αλλά και του οχυρού Ζαπορόζια και της Νέας Ρωσίας που δημιούργησε η Μεγάλη Αικατερίνη».

Όπως αναφέρει αυτό το κράτος είναι ο νόμιμος διάδοχος της Ουκρανικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Τα σχέδια δημιουργίας του νέου κράτους παρουσιάζονται στο “Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης”. Οι δημοσιογράφοι του προαναφερόμενου μέσου ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι στην διαμόρφωση του μανιφέστου συμμετείχαν μέλη του κόμματος “Ενωμένη Ρωσία” του Πούτιν.

Τί περιγράφει το Μανιφέστο

Το Μανιφέστο τονίζει εξαρχής ότι το κράτος της Ουκρανίας μετά την ανατροπή του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της χώρας το 2014 έχασε την νομιμότητά του στο πλαίσιο των συνόρων της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής ΔημοκρατίαςΣε απάντηση στην τρομοκρατία και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του φασισμού και του Μπαντεραϊσμού η Νοτιορωσική Λαϊκή Συνέλευση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να ιδρύσει το νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας», συνεχίζει το μανιφέστο.

Εδώ και δύο εβδομάδες συζητείται η διενέργεια δημοψηφίσματος στη Χερσώνα, ώστε να ανακηρυχθεί και εκεί Λαϊκή Δημοκρατία. Όσο για τον Μπαντεραϊσμό, είναι αναφορά στον εθνικιστή Στεπάν Μπαντέρα που οι ακροδεξιοί Ουκρανοί τιμούν ως εθνικό ήρωα, και ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς εναντίον του Κόκκινου Στρατού.

Χάρτης του 1897

Η Νεορωσία ή Novorossiya είναι ιστορικός όρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας για την περιοχή βόρεια της Μαύρης Θάλασσας – περιοχή που είχε κατακτηθεί από τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί την ανέφεραν ως Κάτω Χώρα. Έγινε κυβερνείο το 1764 για τον πόλεμο των Ρώσων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δέκα χρόνια μετά ενσωματώθηκε σε αυτήν και η Ζαπορόζια. Κατά περιόδους η Νεορωσία περιλάμβανε και τμήματα της μολδαβικής περιοχής της Βεσσαραβίας, την Κριμαία, την περιοχή περί την Θάλασσα Αζόφ, τις στέπες του ποταμού Κουμπάν και εδάφη των Κιρκασίων.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι