Τουρκία και Ιταλία προετοιμάζονται για την επίσκεψη Ερντογάν στη Ρώμη
27/04/2025
Στο πλαίσιο της 4ης Διακυβερνητικής Συνόδου Τουρκίας-Ιταλίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 29 Απριλίου, ο επιχειρηματικός κόσμος των δύο χωρών στρέφει την προσοχή του σε νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, η αεροπορία, η ενέργεια και η κυβερνοασφάλεια. Η σύνοδος στοχεύει στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αναμένεται να εστιάσει όχι μόνο στις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις, αλλά και στις οικονομικές προοπτικές των δύο χωρών.
Αναμένονται σημαντικές συζητήσεις στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα συνοδεύσει τη σύνοδο, με κεντρικό θέμα τις στρατηγικές συνεργασίες σε τομείς όπως η άμυνα, η αεροναυπηγική, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι υποδομές. Επιπλέον, αναμένεται να εξεταστούν πιθανές συνεργασίες σε τρίτες χώρες, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών στόχων και των δύο χωρών.
Το 2024, η Τουρκία εξήγαγε στην Ιταλία αγαθά αξίας 12,9 δισ. δολαρίων, ενώ οι εισαγωγές από την Ιταλία ανήλθαν σε 19,3 δισ. δολάρια, καταδεικνύοντας τη δυναμική των διμερών εμπορικών σχέσεων. Ο συνολικός όγκος εμπορίου φτάνει τα 32 δισ. δολάρια, ενώ η αμυντική βιομηχανία φαίνεται να αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων.
Τουρκικές εταιρείες στην Ιταλία
Η Λάλε Τζάντερ, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ιταλίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK), ανέφερε ότι η Ιταλία αποτελεί μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες στις οποίες η Τουρκία πραγματοποιεί τις περισσότερες εξαγωγές. Εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία, τις μηχανές, την κλωστοϋφαντουργία και την ενέργεια, υπάρχει επίσης σημαντικό δυναμικό συνεργασίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η αμυντική βιομηχανία και η αεροναυπηγική.
Η Τζάντερ ανέφερε επίσης την ενίσχυση των αμοιβαίων επενδύσεων. «Σήμερα, 1.610 ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, με επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων, κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας και των υποδομών», δήλωσε. Παράλληλα, οι τουρκικές εταιρείες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στην Ιταλία, κυρίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της διατροφής και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Συμφωνία Baykar-Leonardo: Νέα Ευκαιρία για την Τουρκία
Η συμφωνία μεταξύ της τουρκικής Baykar και της ιταλικής Leonardo αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV). «Η ευρωπαϊκή αγορά UAV εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, με τη συνεργασία αυτή να δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες του αμυντικού τομέα», υπογράμμισε η Τζάντερ.
Εμπορική συνεργασία με στρατηγική διάσταση
Η Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Τουρκίας στο Κέντρο Μελετών Διεθνούς Πολιτικής (CeSPI), Δρ. Βαλέρια Τζιαννότα, υπογράμμισε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας εξελίσσονται θετικά και με ισχυρούς ρυθμούς. Η συνεργασία στους τομείς του χάλυβα, της χημείας και των αλυσίδων εφοδιασμού αποτελεί στρατηγικό στόχο για τις δύο χώρες, με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανικής αυτονομίας στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου.
Η Τζιαννότα πρόσθεσε: «Η Τουρκία και η Ιταλία συνεργάζονται για την ενίσχυση της βιομηχανικής αυτονομίας της Ευρώπης, αναπτύσσοντας κοινές στρατηγικές για τη χημεία και την παραγωγή, γεγονός που θα δημιουργήσει μία μακροπρόθεσμη συνέργεια και θα ενισχύσει τις περιφερειακές σχέσεις.»