Eπίθεση Φιντάν στην Γαλλία για τη Συρία – Τί είπε για τα ελληνοτουρκικά
10/01/2025Η Τουρκία δηλώνει ότι η Γαλλία θα πρέπει να επαναπατρίσει τους δικούς της κρατούμενους του ISIS από τη Συρία, αντί να εξετάζει στρατιωτική ανάπτυξη για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός με τις SDF κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.
Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εκφράζει την έντονη αντίθεση της Τουρκίας στις ενέργειες της Γαλλίας στη Συρία και την πολιτική της στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Ο Φιντάν επισημαίνει ότι η συμμετοχή μικρών ευρωπαϊκών χωρών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή η έκφραση γνώμης για την περιοχή χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει πραγματική αξία και αμφισβητεί τη σκοπιμότητα αυτών των ενεργειών.
Επιπλέον, η Τουρκία δεν θεωρεί σοβαρές τις χώρες που κρύβονται πίσω από την ισχύ των ΗΠΑ για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Η Τουρκία δηλώνει ότι η Γαλλία, αν θέλει να αναμειχθεί στη Συρία, πρέπει να ασχοληθεί με τους δικούς της πολίτες και να τους κρίνει στην ίδια τη χώρα της, αντί να υποστηρίζει τις δυνάμεις της YPG (μια κουρδική οργάνωση που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική).
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν: «Δεν πιστεύω ότι η συμμετοχή ορισμένων μικρών ευρωπαϊκών χωρών σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και οι δηλώσεις τους έχουν κάποια συμβολή στην περιοχή. Αν μπορούν να έρθουν στην περιοχή και να διατηρήσουν στρατιωτική δύναμη χωρίς την παρουσία της Αμερικής, ας το δούμε».
«Δεν λαμβάνουμε υπόψη χώρες που προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα εκμεταλλευόμενες τη δύναμη της Αμερικής και κρυπτόμενες πίσω από αυτή. Ο συνομιλητής μας σε αυτό το ζήτημα είναι η Αμερική».
«Αν η Γαλλία έχει κάτι να κάνει, αυτό είναι να πάρει από τις φυλακές τους ανθρώπους που ορίζει ως πολίτες της σύμφωνα με το σύνταγμά της, να τους μεταφέρει στη χώρα της, να τους φυλακίσει και να τους δικάσει στα δικά της δικαστήρια. Δεν είναι να παρέχει υπηρεσίες φυλακών στην YPG και μετά να λέει “θα την υποστηρίξω”».
Ο Φιντάν για τα ελληνοτουρκικά
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Το 2024 καταφέραμε να διατηρήσουμε τη θετική δυναμική στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Ενισχύοντας τον υψηλού επιπέδου διάλογο με αμοιβαίες επισκέψεις, στόχος μας είναι, Θεού θέλοντος, να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία και τη νέα χρονιά. Οι διαφορές που υπάρχουν εξετάζονται μέσω των υφιστάμενων διμερών μηχανισμών διαλόγου, οι οποίοι λειτουργούν αποτελεσματικά. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να προχωρήσουμε σε πνεύμα καλής γειτονίας.
Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η θετική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών, δημιουργεί ένα κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων. Επισήμανε, ωστόσο, την επίδραση της εσωτερικής πολιτικής πίεσης στην Ελλάδα, η οποία συχνά καθορίζει το πλαίσιο διαχείρισης των προβλημάτων. «Αν η εσωτερική πολιτική εστίαζε μόνο στα πραγματικά συμφέροντα, θα μπορούσαμε να έχουμε πιο ορθολογικές συζητήσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η αποφασιστικότητα και η ηγετική ικανότητα είναι κρίσιμες για την επίλυση διαφορών.
Αναφερόμενος στη μακροπρόθεσμη προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα, επισημαίνοντας τη σημασία της υποστήριξης των κοινωνιών και των δύο χωρών. «Το σημαντικό είναι να μην αφήσουμε στις επόμενες γενιές τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Με θάρρος και αποφασιστικότητα, μπορούμε να τα επιλύσουμε».