Βίντεο του ισραηλινού στρατού από τα πλήγματα του στην Συρία – ΗΠΑ: Συνομιλούμε με όλους
10/12/2024Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με την Τουρκία και τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) από τη βόρεια πόλη Μανμπίτζ, μετά την προέλαση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την ασφαλή αποχώρηση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων από την πολιορκημένη πόλη Μανμπίτζ.
Ο Τζον Κίρμπι είπε επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή επαφή τόσο με τις συριακές ομάδες της αντιπολίτευσης όσο και με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται πλήρως από την ομάδα του για θέματα εθνικής ασφάλειας και ο σύμβουλός του Τζέικ Σάλιβαν θα επισκεφθεί αύριο το Ισραήλ.
Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί σε οποιεσδήποτε ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για «προσωρινά μέτρα» επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Η Ουάσιγκτον θέλει να διασφαλίσει ότι ο συριακός λαός θα είναι σε θέση να καθορίσει το μέλλον του και ότι θα υπάρξει εξέλιξη προς μια «καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση», πρόσθεσε ο Κίρμπι.
Βίντεο με τα ισραηλινά πλήγματα
Βίντεο με αεροπορικά πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές του πρώην καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, στις αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν προηγμένα όπλα με σκοπό να μην πέσουν στα χέρια εχθρικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.
Η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό πραγματοποίησαν πάνω από 350 πλήγματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που ονομάστηκε «Βέλος Μπασάν». Σύμφωνα με τους IDF, επλήγησαν «τα περισσότερα από τα αποθέματα στρατηγικών όπλων στη Συρία» με τον στρατό να εκτιμά ότι κατέστρεψε το 70-80% των στρατηγικών όπλων του καθεστώτος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συριακά συστήματα αεράμυνας, αεροπορικές βάσεις, αποθήκες όπλων και εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων σε Δαμασκό, Χομς, Ταρτούς, Λαττάκεια, Παλμύρα.
Οι επιδρομές κατέστρεψαν πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τανκς και άλλα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Τέλος, τα πλήγματα του Ισραηλινού Ναυτικού στον κόλπο Minet el-Beida και στο λιμάνι της Λαττάκειας στις συριακές ακτές κατέστρεψαν 15 πλοία του συριακού πολεμικού ναυτικού.
Το Ισραήλ είπε ότι οι αεροπορικές του επιδρομές θα συνεχιστούν για μέρες, αλλά είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν παρεμβαίνει στη σύγκρουση της Συρίας. Είπε ότι έλαβε «περιορισμένα και προσωρινά μέτρα» αποκλειστικά για την προστασία της ασφάλειάς της.
Δήλωση Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «οποιαδήποτε επίθεση κατά της σταθερότητας της νέας συριακής κυβέρνησης ή της ακεραιότητας των αρχαίων συριακών εδαφών θα βρει αντιμέτωπους τόσο τον συριακό λαό όσο και εμάς». Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει τη διαίρεση της Συρίας για δεύτερη φορά, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε» να μετατραπεί ξανά η συριακή επικράτεια σε πεδίο συγκρούσεων.
Τονίζοντας ότι «είναι πεποίθηση και προσευχή μας» πως η Συρία έχει εισέλθει σε φωτεινές μέρες μετά από 61 χρόνια «δικτατορίας του Μπάαθ, που ήταν κυριολεκτικά σκοτάδι τα τελευταία 13 χρόνια» – αναφερόμενος στον εμφύλιο πόλεμο – δήλωσε ότι ο συριακός λαός στεφάνωσε τη «γενναία πρόσφατη εξέγερσή του» με νίκη, απελευθερώνοντας τον εαυτό του από δεκαετίες τυραννικού καθεστώτος και διεκδικώντας την ελευθερία, τα δικαιώματα, τον νόμο και το μέλλον του. «Η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό του συριακού λαού με κάθε δυνατό τρόπο: πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά. Η Συρία ανήκει στους Σύριους.»
Αναφέροντας ότι η Τουρκία θα στέκεται πάντα στο πλευρό των Σύριων στην Τουρκία που επιστρέφουν στη Συρία, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι οι τρομοκράτες του Daesh/ISIS και του PKK/PYD σε άλλες περιοχές της Συρίας «ελπίζουμε» να εξουδετερωθούν το συντομότερο δυνατό.
Τουρκικές πηγές παράλληλα καταγγέλλουν ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK/YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ως “τρομοκρατικές”, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το κενό ασφάλειας.
Επικοινωνίες με Ερντογάν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικοινώνησε με τον Ερντογάν για τη Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν φαίνεται να ζήτησε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση στη Συρία. «Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η διαδικασία για την εθελοντική επιστροφή των Σύριων βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και ότι οι εργασίες για την ανοικοδόμηση της Συρίας θα επιταχύνουν την επιστροφή τους».
Ο Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Στη συζήτηση εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν την ορθότητα της ανθρωπιστικής και ηθικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία, ενώ υπογράμμισε τη συνέχιση της στάσης της χώρας υπέρ της ειρήνης, της ελευθερίας, του διαλόγου και της δικαιοσύνης στη Συρία. Εξέφρασε, επίσης, τη σημασία της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και της σταθερότητας της Συρίας.
Σημείωσε ότι η επιθετικότητα του Ισραήλ εκδηλώθηκε για ακόμη μία φορά στη Συρία, τονίζοντας ότι αυτή η στάση δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της χώρας. Υπογράμμισε, τέλος, ότι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της Συρίας από τρομοκρατικά στοιχεία.
Στις πύλες της Δαμασκού το Ισραήλ;
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε μαζί με τον Νετανιάχου από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα στη νότια Συρία, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. “Μαζί με τον πρωθυπουργό, ζήτησα από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα και τρομοκρατικές απειλές, στη νότια Συρία, χωρίς μόνιμη ισραηλινή παρουσία”, δήλωσε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στην πόλη της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θα δημιουργηθεί αυτή η ζώνη αλλά πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να “εμποδιστεί η οργάνωση της τρομοκρατίας στη Συρία”.
Την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκαλεί η προώθηση στρατευμάτων του Ισραήλ στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των κατεχομένων υψωμάτων Γκολάν και της Συρία, και πέρα από αυτήν στα καθαυτό συριακά εδάφη. Η Τουρκία, σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζει «την παραβίαση από το Ισραήλ της Συμφωνίας Διαχωρισμού Δυνάμεων του 1974» και προειδοποιεί πως «σε αυτήν την ευαίσθητη χρονική στιγμή, όπου αναδύεται η πιθανότητα επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας, την οποία ο συριακός λαός ποθεί εδώ και πολλά χρόνια, το Ισραήλ επιδεικνύει για ακόμη μία φορά τη νοοτροπία κατοχής του». Τις εξελίξεις καταδίκασε και η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία είπε ότι η κίνηση θα «καταστρέψει τις πιθανότητες της Συρίας να αποκαταστήσει την ασφάλεια»
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων εντός του συριακού εδάφους, ουσιαστικά χωρίς αντίσταση, έχει φθάσει μέχρι τα 20-25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί την Δαμασκό και το νέο ισλαμιστικό καθεστώς που εγκαταστάθηκε εκεί μετά την έξωση του Μπασάρ αλ Άσαντ, εντός του βεληνεκούς του ισραηλινού πυροβολικού. Ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να διαψεύσει την είδηση, επιμένοντας πως «οι αναφορές που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ σχετικά με την φερόμενη ως προέλαση ισραηλινών αρμάτων μάχης προς τη Δαμασκό είναι αναληθείς. Τα στρατεύματα των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σταθμεύουν εντός της ενδιάμεσης ζώνης, όπως ήδη ανακοινώθηκε.»
Στρατιωτικοί παράγοντες δηλώνουν σε ισραηλινά μέσα ότι αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων στη Συρία είναι να εμποδίσουν τους αντάρτες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις στρατιωτικές υποδομές και το οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ, προκειμένου να μην στραφούν μελλοντικά κατά του Ισραήλ. Με χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ διευκρίνισε ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού στην περιοχή είναι “προσωρινή, προκειμένου να μην επαναληφθεί μία ‘νέα 7η Οκτωβρίου’ στο βόρειο Ισραήλ”. Ισραηλινές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ενημερωθεί και έχουν εγκρίνει την προέλαση.
Το μέτωπο με τους Κούρδους
Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία συριακές ομάδες της αντιπολίτευσης είχαν νωρίτερα θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Μανμπίτζ από τις SDF, δήλωσε τουρκική πηγή ασφαλείας, μία ημέρα αφότου οι αντάρτες στη νότια πρωτεύουσα Δαμασκό κήρυξαν την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Άγκυρα, δήλωσε ότι χαιρετίζει την εκκαθάριση των «τρομοκρατών» από τη Μανμπίτζ, την οποία οι SDF κρατούσαν τις τελευταίες ημέρες εν μέσω μαχών με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Οι Κούρδοι μαχητές «έχουν αποσυρθεί από την πόλη και πρέπει ακόμη να αποσυρθούν από τις άλλες περιοχές» ανατολικά της Μανμπίτζ, δήλωσε η πηγή της συριακής αντιπολίτευσης.
Στόχος επιχείρησης της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ έγιναν πυρομαχικά και οπλισμός που πήρε η κουρδική πολιτοφυλακή YPG από τον συριακό στρατό στην πόλη Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, πρόκειται για δώδεκα φορτηγά με πυραύλους και βαρύ οπλισμό, δύο άρματα μάχης και δύο αποθήκες πυρομαχικών. Τα ίδια δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν ψευδείς τις πληροφορίες που δίνουν κουρδικές πηγές ότι στο Καμισλί σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ με στόχο το αεροδρόμιο.
Οι συνεχιζόμενες μάχες κατά την περίοδο 05-08 Δεκεμβρίου επέφεραν αλλαγές στον εδαφικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του Ευφράτη στο Deir Ez-Zor και στη Menbij. Από την πτώση της κυβέρνησης στη Δαμασκό το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου, η πρόσβαση και η παροχή υπηρεσιών αντιμετώπισε προκλήσεις σε τμήματα της Βορειοανατολικής Συρίας, ιδίως συμπεριλαμβανομένης της Raqqa και της Tabqa, και στο στρατόπεδο Mahmoudli. Ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την περιοχή από τις 8 μ.μ. έως τις 8 π.μ., οι τοπικές αρχές έχουν εξασφαλίσει εξαιρέσεις ΜΚΟ από αυτήν την απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός από το Ντέιρ Εζ-Ζορ.
Από τις 4 Δεκεμβρίου, η βορειοανατολική Συρία συνέχισε να δέχεται άτομα που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση στο Τελ Ριφάατ και στο Χαλέπι. Η επαλήθευση του ακριβούς αριθμού των εκτοπισμένων παραμένει μια πρόκληση. Οι γενικές εκτιμήσεις από τις αρχές είναι ότι περίπου 100.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί μέχρι σήμερα.