Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής αμυντικής αρχιτεκτονικής
22/04/2025
H εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια, οι νέες απειλές ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και η προσπάθεια της ΕΕ να ενισχύσει την «στρατηγική αυτονομία» της, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την αμυντική συνεργασία με τρίτες χώρες. Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρίσκεται πλέον και η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με σημαντική βιομηχανική αμυντική παραγωγή, αλλά και με σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις της με ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα SAFE και η εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην πώληση μαχητικών Eurofighter προς την Άγκυρα, αποκαλύπτουν τις αντιφάσεις, τις συμμαχίες αλλά και τις εσωτερικές εντάσεις στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η συμμετοχή της Τουρκίας στην πρωτοβουλία SAFE της ΕΕ προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Γερμανία έχει ασκήσει βέτο στην πώληση 40 Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, κάτι που έχει προκαλέσει ένταση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Άγκυρα παρουσιάζεται ως απαραίτητος εταίρος για την αμυντική ενίσχυση της Ευρώπης, με τα drones της και τις υποδομές της να θεωρούνται κρίσιμες. Την ίδια στιγμή, οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπως η υπόθεση İmamoğlu, επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις και πυροδοτούν νέες ισορροπίες ανάμεσα στα κράτη μέλη της κοινοπραξίας των Eurofighter.
Το μέλλον της Τουρκίας στη SAFE
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Mili αναφέρει ότι η ΕΕ στρέφεται προς την Τουρκία για την ασφάλειά της και σημειώνει ότι η Ελλάδα «ενοχλείται» από το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην αμυντική αρχιτεκτονική της SAFE. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην Diriliş Postası, όπου τονίζεται η σημασία των τουρκικών drones για την αυτονομία της ευρωπαϊκής άμυνας από τις ΗΠΑ. Η Yeni Birlik προσθέτει ότι η Ελλάδα αναμένεται να αντιδράσει ενεργά σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενσωμάτωσης της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά σχέδια.
Οι αναφορές αυτές εστιάζουν σε δύο κεντρικά σημεία: αφενός, την τεχνική-βιομηχανική υπεροχή της Τουρκίας σε συγκεκριμένους τομείς όπως τα UAVs, και αφετέρου, τον πολιτικό σκεπτικισμό κάποιων κρατών-μελών έναντι της Άγκυρας. Οι τουρκικές πηγές αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να θέσει όρους για τη συμμετοχή της Τουρκίας, επιχειρώντας να περιορίσει τον ρόλο της στα νέα αμυντικά σχήματα της ΕΕ.
Η ένταση ΗΒ – Γερμανίας για τα Eurofighter
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Milliyet, η κυβέρνηση Scholz στη Γερμανία άσκησε βέτο στην πώληση μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, επικαλούμενη την υπόθεση İmamoğlu. Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται ενοχλημένο, εκτιμώντας ότι η Τουρκία αποτελεί κρίσιμο εταίρο στη νέα ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική. Ο βουλευτής και πρόεδρος του CHP, Özgür Özel φέρεται να παρενέβη, δηλώνοντας ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πώληση και υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας, ανεξαρτήτως εσωτερικών διαφορών.
Η 24TV και η The Times, μέσω της τουρκικής αναπαραγωγής, ενισχύουν το αφήγημα της τουρκικής δυσαρέσκειας προς τη γερμανική στάση, παρουσιάζοντας τη Βρετανία ως τον βασικό υποστηρικτή της Άγκυρας στη δυτική Ευρώπη.
Η Τουρκία αξιοποιεί την αμυντική της τεχνογνωσία για να ενισχύσει τη θέση της στους ευρωπαϊκούς αμυντικούς σχεδιασμούς, είτε ως εταίρος (SAFE), είτε ως αγοραστής στρατιωτικού εξοπλισμού (Eurofighter). Οι πολιτικές ισορροπίες εντός της ΕΕ, οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και η θέση της Ελλάδας ως κράτους-μέλους που διατηρεί επιφυλάξεις, δημιουργούν ένα σύνθετο πλέγμα αλληλεξαρτήσεων. Η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως αναγκαίος συνομιλητής σε κάθε σχήμα ασφαλείας, ενώ παράλληλα καταγγέλλει την «πολιτικοποίηση» των αποφάσεων που λαμβάνονται εις βάρος της.
Πηγές
Milliyet: Eurofighter üzerinden İmamoğlu selamı
Mili, Diriliş Postası, Yeni Birlik
YirmiDört TV