Τουρκία: «Αν δεν μας δώσετε τα F-35 θα αγοράσουμε από τη Ρωσία»

Τουρκία: «Αν δεν μας δώσετε τα F-35 θα αγοράσουμε από τη Ρωσία», Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το νέο τουρκικό επιχείρημα, που επαναλαμβάνεται πλέον για να εδραιωθεί ως «μια σοβαρή επιλογή» για τους S-400, εξέφρασε ο  αντιπρόεδρος της τουρκικής ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μέλος της διεθνούς επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου Ahmet Berat Conkar. Ανέφερε, λοιπόν, σε δηλώσεις του πως η  Άγκυρα δεν αποκλείει να αναπτύξει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και την κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική εφημερίδα Ισβέστια, ανέδειξε ένα ζήτημα, το οποίο εύκολα –κατά την τουρκική θεώρηση– μπορεί να κερδίσει έδαφος σε όσους θέλουν να δείξουν κατανόηση στις τουρκικές επιλογές. Υποστήριξε πως «η σημαντικότερη απειλή προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ψευδοκράτος και η Συρία». Δηλαδή, η Άγκυρα θέλει να προστατεύσει την περιοχή με την εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος! Όπως, προφανώς, θέλει να προστατεύει τους Τουρκοκύπριους, για τους οποίους δεκάρα δεν δίνει!

Ο Ahmet Berat Conkar, ο οποίος συμμετέχει σε ένα θεσμό του ΝΑΤΟ, αυτό της Κοινοβουλευτικής  Συνέλευσης, δεν αποφεύγει τον πειρασμό να προειδοποιήσει τους δυτικούς πως εάν συνεχίσουν να πιέζουν την Άγκυρα για την προμήθεια όπλων, η χώρα θα επαναπροσανατολιστεί προς την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία. Επί της ουσίας, εκείνο το οποίο έθεσε ο Τούρκος βουλευτής είναι πως η λύση του ζητήματος αυτού θα πρέπει να είναι τουρκικών προδιαγραφών. Όπως, θέλει να προχωρεί και στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, μια διαπραγμάτευση αλά τούρκα.

Εάν, όπως προειδοποίησε, δεν παραδοθούν τα F-35 , εάν ακυρωθεί η παραγγελία επειδή η Τουρκία θα παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους, τότε η Άγκυρα θα στραφεί προς άλλες αγορές. Έσπευσε να αναφέρει πως η  προτεραιότητα της Άγκυρας είναι η ασφάλεια του τουρκικού λαού και όχι τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα προς τη Μόσχα.

Που θα καταλήξει η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Τουρκίας για τους S-400 είναι ένα ζήτημα που θα φανεί σύντομα. Θα ισχύσει αυτό που αναφέρουν οι αμερικανικοί θεσμοί, ή εκείνο που διατυπώνει ο Τραμπ, που δεν είναι πάντα το ίδιο; Εκείνο που προέχει για την ελληνική πλευρά είναι να μην είναι η παράπλευρη απώλεια σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία πολύ εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί.

  Τί σηματοδοτεί το come back του Λούλα στην Βραζιλία

Σε όλα όσα ακούγονται, ένα βασικό ζήτημα δεν πρέπει να μας διαφεύγει: Η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος, εταίρος για τους δυτικούς και πρωτίστως για τις ΗΠΑ. Το στοίχημα είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να επαναφέρουν στο δυτικό “μαντρί” την Τουρκία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι