ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τουρκία: Συλλήψεις και επικηρύξεις για τους κατασκευαστές των “χάρτινων σπιτιών” (upd)

Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί – Αποδοκιμάστηκε υπουργός το Ερντογάν

Με μαζικές συλλήψεις αλλά και επικηρύξεις κατασκευαστών που εμπλέκονται στα “χάρτινα σπίτια” που κατέρρευσαν από τον σεισμό καταπλακώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, επιχειρεί να “ξορκίσει” την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες το καθεστώς Ερντογάν, ενώ οι μέχρι τώρα νεκροί υπερβαίνουν τις 25.000 άτομα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό». Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA. Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.

Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό». Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών

Οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία μέχρι αυτή την ώρα ξεπερνούν τις 25.000. Σύμφωνα με την υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD). Σύμφωνα με την Υπηρεσία, σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι. Μάλιστα, από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες δεν αντέχουν ούτε στη θέα των κυβερνητικών βουλευτών και των υπουργών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την καταστροφή. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται σε αποσπάσματα που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δέχθηκε σφοδρές αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

Την ίδια υποδοχή επεφύλασσαν οι πολίτες και στην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Όια Ερονάτ, η οποία συνόδευσε τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα των αποδοκιμασιών ήταν συνοδεία της αστυνομίας τόσο ο υπουργός όσο και η βουλευτής να αποχωρήσουν δίχως να αντιδράσουν.

Οι εκτιμήσεις Λέκκα

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα φτάσουν τους 50.000 εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ βρίσκεται στη γειτονική χώρα μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα.

Ήδη έχουν καλύψει για αυτοψία σχεδόν ολόκληρη την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής με όποιο τρόπο μπορούν. Όπως λέει ο κ. Λέκκας, η περιοχή που καταστράφηκε από το σεισμό περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας. Μιλάει επίσης για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συναντήσει ποτέ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές:

«Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια… Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ». Ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως στην Συρία τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, ενώ δεν βλέπει κάποιον λόγο ανησυχίας για την χώρα μας.

Οργή κατά Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, η κοινωνική απόγνωση στην Τουρκία για τους σεισμοπαθείς, τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους αρχίζει να μετατρέπεται σε οργή κατά του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πλέον με καθημερινές επισκέψεις στις σεισμόπληκτες πόλεις προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους με όλα τα μέσα που διαθέτει. Ωστόσο, τα επιδόματα δεν αρκούν και έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ ανακοίνωσε ότι 206 εισαγγελείς αναλαμβάνουν να διερευνήσουν τυχόν ευθύνες των κατασκευαστών των κτιρίων που κατέρρευσαν και προανήγγειλε τσουνάμι συλλήψεων εργολάβων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu «οι γενικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν παντού τις δικαστικές έρευνες σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες του σεισμού στις κατασκευές και ιδιαίτερα στα χιλιάδες κτίρια κατοικιών» που κατέρρευσαν. «Όποιος έχει διαπράξει σφάλματα, από αμέλεια ή ανεπάρκεια θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου», δήλωσε ο Μποζντάγκ. Το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων της χώρας διόρισε 206 εισαγγελείς. Ο Bozdag είπε επίσης ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των υπευθύνων και θα απαγορευτεί η έξοδός τους από τη χώρα, για να μην διαφύγουν.

Επίκειται τσουνάμι συλλήψεων 

Οι ανακοινώσεις αυτές μεθερμηνεύονται ως προαναγγελίες συλλήψεων και τώρα μένει να φανεί τι κλίμακας θα είναι. Το βράδυ έγινε γνωστό από τις τουρκικές αρχές ότι συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο εργολάβος Μεχμέτ Γιασάρ Τζοσκούν ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει στο Μαυροβούνιο. Συνελήφθη έχοντας πάνω του μετρητά. Ο Τζοσκούν ήταν ο κατασκευαστής ενός από τα συγκροτήματα κατοικιών που κατέρρευσαν στην Αντιόχεια.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ουδέποτε έλεγξε για την τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών, ούτε όμως προχώρησε στην επικαιροποίηση αυτών των κανονισμών ώστε να κτίζονται ασφαλέστερες πολυκατοικίες και συγκροτήματα καταστημάτων. Παράλληλα, ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει αναλυτική κατάσταση των εσόδων από τον αντισεισμικό φόρο που είχε επιβληθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια (και έπληξε την Κωνσταντινούπολη) και που διατέθηκαν τα έσοδα από τον φόρο.

Νέα βοήθεια ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Νέα επιδόματα για τους σεισμοπαθείς εξήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τρεις μέρες μετά τις αρχικές εξαγγελίες για 10.000 λίρες σε κάθε οικογένεια (περίπου 500 ευρώ) που όπως φάνηκε δεν ήταν ικανό να μετριάσει την οργή που εκδηλώνεται μετά την οδύνη και την απόγνωση των ανθρώπων που επλήγησαν. Από τη Μαλάτεια ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να διατεθεί στα ταμεία της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κονδύλι ύψους 100 δισ. λιρών (περίπου 5 δισ. ευρώ) και από εκεί να γίνουν οι καταβολές των πρώτων επιδομάτων.

Θα ακολουθήσουν και άλλα βοηθήματα είπε ο Ερντογάν και ανέφερε ότι θα δοθούν 15.000 λίρες σε κάθε νοικοκυριό που θα αποφασίσει να μετεγκατασταθεί σε άλλη περιοχή (περίπου 750 ευρώ) και επιπλέον υποσχέθηκε επιδότηση ενοικίου 5.000 λιρών τον μήνα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων (250 ευρώ) και 2.000 λίρες τον μήνα στους σεισμοπαθείς ενοικιαστές (100 ευρώ). Παράλληλα τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι καταυλισμοί σκηνών και οι πόλεις-κοντέιντερ που θα γίνουν στις παρυφές των κατεστραμμένων πόλεων των 10 επαρχιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε δημοσίως και στις προσφορές που έχει η Τουρκία από άλλες χώρες: «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε συλλυπητήρια όσο και προσφορές βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα. Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο το συντομότερο δυνατό και να εξαλείψουμε τα παράπονα του λαού μας. Μετά τις εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών, θα ξεκινήσουμε τις εργασίες ανακατασκευής… Στη συνέχεια θα αρχίσει η ανέγερση νέων κατοικιών».

«Οι νεκροί στην Τουρκία ανήλθαν σε 19.388», δήλωσε χτες ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν ζήτησε ενότητα, όμως αυτό που κατ’ ουσία είπε ήταν ένα κατηγορώ κατά της αντιπολίτευσης που τον επικρίνει και των πολιτών που τον εγκαλούν καθημερινά από τα social media για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Νεκρό το ζευγάρι των Ελλήνων

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια συνεχίζονται με περιορισμένες ελπίδες καθώς σήμερα διανύουμε την 5η ημέρα από τους σεισμούς και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα μόνον από θαύμα θα μπορούσε να επιζήσει κανείς στα συντρίμμια σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Τέτοιο θαύμα αναφέρθηκε στο Καχραμάνμαρας όπου διασώθηκε σήμερα ένας άνδρας που βρίσκονταν 110 ώρες κάτω από τα ερείπια.

 

Η έρευνα για την ανεύρεση των δύο Ελλήνων που αγνοούνται στην Αντιόχεια, ολοκληρώθηκε από την ΕΜΑΚ το μεσημέρι χωρίς να εντοπιστεί ίχνος ζωής στην πολυκατοικία όπου διέμεναν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι απεσταλμένοι των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων το ζεύγος Αντύπα είναι νεκρό. Νωρίτερα η κόρη του ζευγαριού Ρίτα Αντύπα μίλησε στο STAR για τον 65χρονο πατέρα της, Γιώργο και την 62χρονη μητέρα της, Νίντα και είπε ότι δεν έχει κανένα νέο:

«Είμαι στην Κωνσταντινούπολη, ήρθα από το Ντουμπάι γιατί ζω εκεί. Όλη την ώρα προσπαθώ να πάρω τηλέφωνο σε ανθρώπους και να βρω κάτι για τους γονείς μου, αλλά τίποτα. Η τελευταία φορά που μίλησα μαζί τους ήταν πριν τον σεισμό. Μετά τον σεισμό, όχι. Πήρα τις ελληνικές αρχές από την πρώτη στιγμή. Δεν μας παίρνουν τηλέφωνο, εμείς τους παίρνουμε».

Στους δρόμους των κατεστραμμένων πόλεων η αστυνομία και ο στρατός έχουν αρχίσει πυκνές περιπολίες μετά τις αναφορές για λεηλασίες σε καταστήματα, κυρίως τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Δόθηκαν μάλιστα στη δημοσιότητα και video από την σύλληψη δραστών, για παραδειγματισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι