Τούρκοι αποσπούσαν απόρρητα από ΝΑΤΟϊκούς με “ροζ” εκβιασμούς

Τούρκοι αποσπούσαν απόρρητα από ΝΑΤΟϊκούς με "ροζ" εκβιασμούς

Στο στόχαστρο κυκλώματος εκβιαστών και κατασκοπείας είχαν πέσει δεκάδες ή και εκατοντάδες στελέχη του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, με στόχο την απόσπαση απόρρητων πληροφοριών. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του επικεφαλής του δικτύου Nordic Monitor, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος επικαλείται ντοκουμέντα από σχετική δικογραφία, πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο εγκληματικό δίκτυο με τη συμμετοχή δεκάδων Τούρκων, ενεργά στελέχη των σωμάτων ασφαλείας.

Τα στοιχεία που παραθέτει το ρεπορτάζ είναι εξαιρετικά σοβαρά και βασίζονται σε έγγραφα της αστυνομίας προς την τουρκική εισαγγελία, χρονολογούμενα το 2012. Κατόπιν μιας μακρόχρονης επιχείρησης της αστυνομίας παραπέμφθησαν πάνω από 350 (!) άτομα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η δράση ενός 45χρονου Τούρκου στο σώμα μηχανικών της Σμύρνης, ονόματι Αντάτς Κεσκίν, ο οποίος φέρεται να κανόνιζε συνευρέσεις αλλοδαπού στρατιωτικού προσωπικού νατοϊκών χωρών με γυναίκες, ως επί το πλείστον αλλοδαπές.

Στη συνέχεια, τα στελέχη αυτά εκβιάζονταν με οπτικοακουστικό υλικό για να δώσουν πληροφορίες ή και απόρρητα έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια το κύκλωμα πουλούσε έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο Κεσκίν είναι καθηγητής αγγλικών και κατατάχθηκε στο στρατό μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Δίδασκε αγγλικά στους νεοσύλλεκτους ενώ είχε αναλάβει ρόλο συντονιστή και μεταφραστή στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Ήξερε «πολλά στελέχη του ΝΑΤΟ και είναι αυτός που οργανώνει τα πράγματα. Στη Σμύρνη χρησιμοποιούσε συνήθως το ξενοδοχείο Aktur, δωμάτιο 204, στο οποίο είχε τοποθετήσει εξοπλισμό παρακολούθησης», ανέφερε η Ναρίν Κορκμάζ, μια εκ των ηγετικών μελών του κυκλώματος.

«Γνώριζε πολλά κορίτσια» για να κάνει τη “δουλειά” του… Εκτός από το ξενοδοχείο, χρησιμοποιούσε και διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, που ανήκε σε άλλο ύποπτο για συμμετοχή στο κύκλωμα, ονόματι Αλί Ερτάν Γιλντιράν. Ο τελευταίος, κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2018, επιβεβαίωσε ότι γνώριζε τον Κεσκίν και ότι ήταν αυτός που ενημέρωνε την Κορκμάζ για τα πιθανά θύματα.

Το υλικό που συνέλεγε ο Κεσκίν αφορούσε κυρίως σε αλλοδαπούς αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και το φυλούσε σε κρυπτογραφημένο μέσο αποθήκευσης. Ο ίδιος διευκόλυνε την Κορκμάζ να διεισδύσει στο κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή Ναρλιντερέ, στη Σμύρνη, καθώς και σε στρατιωτική σχολή στην Κωνσταντινούπολη.

Τεράστιος όγκος υλικού

Στα μέσα του 2011, φαίνεται ότι οι κωδικοί που διατηρούσε ο Κεσκίν για τα συστήματα στα οποία είχε πρόσβαση, εξαφανίστηκαν, αλλά εντοπίστηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτι που ανήκε στον πατέρα του. Επίσης, στο υλικό που κατέσχεσε η αστυνομία περιλαμβάνεται πλήθος φωτογραφιών και βίντεο ερωτικών συνευρέσεων των θυμάτων του, καθώς και απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, σε αποσπώμενους δίσκους, DVD και CD.

Όλα καταγράφονται σε λεπτομερή αναφορά εκατοντάδων σελίδων που συντάχθηκε από τους εμπειρογνώμονες το Δεκέμβριο του 2012. Ο Κεσκίν –τα τηλέφωνα του οποίου παρακολουθούσε η αστυνομία το 2011 και 2012– επιβεβαίωσε ο ίδιος την ύπαρξη αυτού του υλικού ενώπιον του δικαστή Ατίλα Ραχμάν, το Μάιο του 2013. Μεταξύ άλλων, από τα έγγραφά του προκύπτει η ύπαρξη έτερου μέλους του κυκλώματος, με το ψευδώνυμο “Σάιο”, που θεωρείτο πρόσωπο-κλειδί.

Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι και το σπίτι του Σάιο, στην περιοχή Καρσιγιακά της Σμύρνης, χρησιμοποιείτο για την καταγραφή των συνευρέσεων στρατιωτικών στελεχών. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σαϊγκίν Εζντεμίρ και κατά το πόρισμα της έρευνας των Αρχών, τα έγγραφα που διοχέτευε αφορούσαν στις επιδόσεις της 151ης μοίρας της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τις αξιολογήσεις και την ετοιμότητά τους. Ήταν τόσο λεπτομερή που ανέφεραν ακόμα και τις συχνότητες που χρησιμοποιούσαν και τις θέσεις τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκε ένα ακόμα σπίτι που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα του Κεσκίν, που ανήκε σε μια γυναίκα, ονόματι Σαφίγιε Κετέν. Στο σπίτι της βρέθηκε σκληρός δίσκος με πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά εγγράφων προς τη Ρωσία. Ακολούθησαν νέες έφοδοι στα γραφεία και τα σπίτια ατόμων που αναφέρονταν στα αρχεία του σκληρού δίσκου, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 27 ακόμα ύποπτοι. Μετά και από τις τελευταίες εισαγγελικές παραπομπές, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κυκλώματος υπολογίζεται σε 831, ενώ η δικογραφία με το απομαγνητοφωνημένο και το ψηφιακό υλικό έφτασε τις 1900 σελίδες!

Έγγραφα αμερικανικού ενδιαφέροντος

Δεδομένου ότι το κύκλωμα του Κεσκίν είχε διεισδύσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Τουρκία βρέθηκε εκτεθειμένη, εξηγεί ο Μποζκούρτ. Για παράδειγμα, από έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της Κορκμάζ υπήρξε μέλος που αποκάλυψε τις δυνατότητες των μονάδων πυροτεχνουργών του ΝΑΤΟ.

Ταυτοποιήθηκαν επίσης, άτομα, όπως ο Μπουλέντ Καραασλάν, ένας ειδικός πυροτεχνουργός, που διοχέτευσε απόρρητες οδηγίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με εκρηκτικά και συναφή εξαρτήματα. Στέλεχος της αεροπορίας, επιπλέον, φέρεται να παρέδωσε ανάλυση κατασκευής εκρηκτικών του FBI στο κύκλωμα, που εξηγούσε πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει αυτοσχέδιες βόμβες και πού μπορούν να τοποθετηθούν (πχ. σε ένα αυτοκίνητο).

Ένας πιλότος επίσης παρέδωσε, με τη μορφή 22 παρουσιάσεων (PowerPoint) του 2009, στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου και πώς αυτός χρησιμοποιείται από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και το ΝΑΤΟ. Αλλά και ένας υποσμηναγός παρέδωσε αρχείο με εκατοντάδες σελίδες τεχνικών, κανονιστικών και τακτικών πληροφοριών για μαχητικά F16. Άλλος αξιωματικός της αεροπορίας διοχέτευσε ευαίσθητες πληροφορίες για τα μεσαίου βεληνεκούς εδάφους αέρους συστήματα πυραύλων Hawk.

Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας Μπιλγκίν Οζκαϊνάκ, και για τον οποίο ζητήθηκε ισόβια από τον εισαγγελέα, με την κατηγορία δημιουργίας και λειτουργίας παράνομης οργάνωσης, παράνομης απόκτησης μυστικών πληροφοριών του στρατού και κοινοποίησής τους σε τρίτους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Το πιο “ενδιαφέρον” στοιχείο από όλα, τελικώς, είναι –πάντα σύμφωνα με τον Μποζκούρτ– ότι η υπόθεση τέθηκε στο συρτάρι με παρέμβαση του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, και πολλοί από τους υπόπτους επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι εισαγγελείς και οι αστυνομικοί αξιωματούχοι που αποκάλυψαν την εγκληματική συμμορία διώχθηκαν…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι