Quantcast
Τραμπ και CIA σφάζονται στην ποδιά του πρίγκιπα Σαλμάν - slpress.gr
Τραμπ και CIA σφάζονται στην ποδιά του πρίγκιπα Σαλμάν, Ιωάννης Μπαλτζώης

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να θυμηθούμε πότε κάποια δολοφονία ενός σημαντικού κατά τα άλλα ανθρώπου, εκτός από αρχηγό κράτους, προκάλεσε τόσο πολύ θόρυβο και τόσες αντιδράσεις, όσο η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Το περίεργο ακόμη είναι ότι ο Λευκός Οίκος και η CIA έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τον υπεύθυνο αυτής της στυγερής δολοφονίας. Μάλιστα η CIA είναι σαφής και δείχνει ξεκάθαρα τον πρίγκηπα διάδοχο του Θρόνου, τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, γνωστό ως “πρίγκηπα Μοχάμεντ” ή “MBS”, τον αγαπημένο υιό του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, τον ουσιαστικό κυβερνήτη και απόλυτο άρχοντα του βασιλείου.

Το γιατί τον εκτέλεσαν με τόσο φρικτό τρόπο, έχει αποκαλυφθεί. Ο Κασόγκι ήξερε πολλά από τα «βρώμικα» του Βασιλείου και, όταν έπεσε σε δυσμένεια, έφυγε στις ΗΠΑ για να γλυτώσει. Το βασίλειο φοβόταν μην ανοίξει το στόμα του, γιατί είχε ήδη αρχίσει συνεργασίες με την CIA κι όχι μόνο. Μέχρι στιγμής, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η CIA «δεν έχει τίποτα αξιόπιστο, το οποίο να αποδεικνύει την εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ, στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας συνεχίζουν να αξιολογούν όλες τις πληροφορίες, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, εάν ο πρίγκιπας γνώριζε αυτό το τραγικό γεγονός».

Το βασίλειο προφανώς θα επιβραβεύσει τις ΗΠΑ για τη στάση τους αυτή. Αλλά πώς; Το Ριάντ θα μπορούσε να κάνει πίσω σε δύο μέτωπα: Στον πόλεμο στην Υεμένη και στην απομόνωση του Κατάρ. Με αυτόν τον τρόπο, «η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να δείξει καλή πίστη στις ΗΠΑ και να διατηρήσει τη μεγάλη στρατηγική υποστήριξη που έχει από τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει στο CNBC η Έμιλι Χόουθορν, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία –μαζί με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο– διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους πέρσι, κατηγορώντας το Κατάρ ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Η Ντόχα το αρνείται κατηγορηματικά. Η αλήθεια είναι ότι η Σαουδική Αραβία μαζί με το Κατάρ στήριζαν και χρηματοδοτούσαν τις Ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και ιδιαίτερα το ISIS, Αλ Νούσρα, Χαγιάτ Ταχρίμ αλ Σαμ κλπ.

Ο σημαντικότερος όμως λόγος της στήριξης Τραμπ σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο σε θέματα της Μέσης Ανατολής, Middle East Eye είναι απλός: Η Σαουδική Αραβία αγοράζει όπλα από τις ΗΠΑ, βοηθά στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και είναι το «άγρυπνο μάτι» στην περιοχή, που ελέγχει τις δραστηριότητες του Ιράν. Όταν οι αμερικανικές αξίες, όπως η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συγκρούονται με τα αμερικανικά συμφέροντα, ο σημερινός πρόεδρος είναι δεδομένο ότι θα επιλέξει να υπερασπιστεί τα τελευταία.

Η «διαφοροποίηση» της CIA έχει σχέση με την απομάκρυνση από τον MBS του αγαπημένου της CIA μυστικού της συνεργάτη, του πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Νάγιεφ, καθώς και μερικών άλλων συνεργατών των από θέσεις κλειδιά στις υπηρεσίες πληροφοριών του Βασιλείου. Πρόκειται για απομακρύνσεις που δυσαρέστησαν υπερβολικά την CIA. Μάλιστα εκφράζουν την άποψη ότι ο διάδοχος του Θρόνου δεν θα πρέπει να γίνει Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμώντας ότι είναι υπερβολικά απερίσκεπτος και αναξιόπιστος για να κυβερνήσει το Βασίλειο μετά τον θάνατο του πατέρα του, αν και στην ουσία ο πρίγκηπας είναι ο ουσιαστικός κυβερνήτης.

Γιατί ο Ερντογάν ξαναφόρεσε το προσωπείο του ισλαμοδημοκράτη

Σκιές και ψίθυροι στο Βασίλειο

Για τους γνωρίζοντες, ο πρίγκιπας Σαλμάν σαφώς διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι, αφού κανείς άλλος δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ και οι σκληροπυρηνικοί του Επιτελείου του, συνεχίζουν να αρνούνται να αποδώσουν κατηγορίες, στηρίζοντας τον πρίγκηπα, ακόμη και από τότε που «πραξικοπηματικά» άλλαξε η σειρά διαδοχής. Πέρυσι, το «Συμβούλιο Αλήθειας» της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε σε 34 μόλις λεπτά(!) την αλλαγή στη διαδοχή κι έτσι ο πρίγκηπας Μοχάμεντ από δεύτερος στην σειρά έγινε πρώτος, δηλαδή πρίγκηπας – διάδοχος του Θρόνου, αποσταθεροποιώντας την περιοχή ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, όπως και ο βραβευμένος συγγραφέας Στέφαν Λέντμαν, σε άρθρο του στις ΗΠΑ.

Μάλιστα πρόσφατα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις αξιόπιστες πηγές μέσα από το βασιλικό περιβάλλον ανέφερε ότι «μερικά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, που κυβερνά την χώρα, συνωμοτούν για να αποτρέψουν την βασιλεία από τον πρίγκηπα Σαλμάν». Το ίδιο πρακτορείο μάλιστα προσθέτει πως δεκάδες πρίγκιπες και ξαδέλφια από τις ισχυρές οικογένειες της δυναστείας Σαούντ επιθυμούν αλλαγή στη σειρά διαδοχής. Ωστόσο, δεν θα ενεργήσουν, καθόσον γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι σήμερα εφικτό, όσο είναι εν ζωή ο 82χρονος βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, λόγω της αδυναμίας του προς τον αγαπημένο του υιό.

Μάλιστα αναφέρουν και επιθυμούν να τεθεί πρώτος στην σειρά διαδοχής ο πρίγκιπας Αχμέντ Μπιν Αμπντουλαζίζ, 76 ετών, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Η εν λόγω εκδοχή, εκτός από πολλά βασιλικά μέλη, υποστηρίζεται και από ορισμένα δυτικά κράτη και από ορισμένους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Αξιόπιστη σαουδαραβική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο πρίγκιπας κατέστρεψε με τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του τους θεσμικούς πυλώνες σχεδόν ενός αιώνα της κυριαρχίας της δυναστείας των Σαούντ: την οικογένεια, τους κληρικούς, τις φυλές και τις οικογένειες των εμπόρων. Και αυτό εκτιμάται ακόμη και μέσα στο οικογενειακό βασιλικό περιβάλλον, τουλάχιστον ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Και, τελικά, ήλθε η δολοφονία Κασόγκι, που αποδυνάμωσε την ισχύ του, και το μόνο που απομένει να δούμε είναι, αν αυτό αρκεί για να αντικατασταθεί από την διαδοχή, ως πρίγκηπας του Στέμματος.

Αγορά ή όχι S-400;

Ο πρίγκιπας επικρίνεται ακόμη και από τις ΗΠΑ για κάποια ανοίγματα και επιλογές του προς τη Ρωσία και ιδιαίτερα σε θέματα αμυντικού εξοπλισμού. Ήδη, με εντολή του Σαλμάν, το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας προσανατολίζεται στην αγορά οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από τη Ρωσία, όπως το βαλλιστικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400. Μάλιστα στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία, Ράεντ Χαλέντ Οριμλί, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την αγορά “βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχουν ακόμη τελειώσει” .

Η αγορά αυτή συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Βασιλιά Σαλμάν στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2017, στηρίζοντας έτσι τις επιλογές του υιού του πρίγκηπα Σαλμάν, με αποτέλεσμα να εξοργίσει την Ουάσιγκτον και να πιέζει το Ριάντ να την ακυρώσει, προσφέροντας το πυραυλικό βαλλιστικό σύστημα Terminal High Defence Area Defense (THAAD).

Νέες επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης κατά της Σαουδικής Αραβίας

Πάντως ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει το εν λόγω σύστημα, ή και κάποια άλλα Ρωσικά οπλικά συστήματα, αφού όπως φαίνεται με την υπόθεση Κασόγκι και την εμφανή στήριξη των ΗΠΑ, αν και η ενοχή του πρίγκηπα – διαδόχου φαίνεται σχεδόν σίγουρη, το Βασίλειο θα εξαργυρώσει την στήριξη των ΗΠΑ, υπακούοντας στις εντολές των.

Με οδηγό τον Μακιαβέλι

Είναι φανερό πλέον ότι ο πραγματικός σκοπός της στήριξης του προέδρου Τραμπ, ασχέτως τι υπονοεί η CIA σχετικά με τη Σαουδική Αραβία, είναι στην πραγματικότητα μία «τιμή» για αυτήν την υποστήριξη. Το «κρυμμένο μήνυμα» που έστειλε η δήλωση Τραμπ στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι, για να σωθεί ο ίδιος ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, θα πρέπει να εκταμιεύσει 450 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.

Κατά την επίσκεψη του στο Ριάντ στα μέσα Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, συμβούλευσε τον πρίγκηπα Μοχάμεντ με ποιο τρόπο θα πρέπει να απομονωθεί από το σκάνδαλο Κασόγκι. Περιλαμβάνει την πιο βολική επιλογή, να ενοχοποιήσει ένα αθώο μέλος της κυβέρνησης, προκειμένου να απομονώσει από τις ευθύνες όσους ευρίσκονται στην ηγεσία και ιδιαίτερα εδώ, τον πρίγκηπα Μοχάμεντ.

Ο Μακιαβέλι, στο έργο του “Ο Ηγεμόνας”, υποστηρίζει ότι οι ηγεμόνες πρέπει να αποστασιοποιούνται από την κρατική βία και εγκληματικότητα, μετατοπίζοντας τις ευθύνες σε βολικούς ηλιθίους. Φαίνεται όμως, εκτός από τα μέλη της ομάδας εκτέλεσης που ήδη συνελήφθησαν, θα ακολουθήσει και η σύλληψη του Σαουδάραβα πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη Μοχάμεντ αλ Ουταίμπι. Έτσι εκτιμάται ότι τελικά η ηγεσία του βασιλείου, δηλαδή ο πρίγκιπας Σαλμάν, θα ακολουθήσει μια βασική αρχή από τον Ηγεμόνα του Νικολό Μακιαβέλι, αν δε υπάρξει άλλη καλύτερη και βιώσιμη επιλογή.

Σε έκθεσή της, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, η CIA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι υπήρξε εντολή από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα. Το βασίλειο ασφαλώς το αρνείται. Και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα – άγνωστο πότε – ο πρόεδρος Τραμπ αρκείται στις διαβεβαιώσεις του Ριάντ και στηρίζει τον πρίγκιπα. Το μοναδικό τιμωρητικό μέτρο στο οποίο έχει προχωρήσει η Σαουδική Αραβία είναι κυρώσεις εις βάρος 17 Σαουδαράβων αξιωματούχων, που εμπλέκονται στη υπόθεση.

Σύμφωνα με τις αποκαλυφθείσες πληροφορίες, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία για την άμεση εμπλοκή του πρίγκιπα στην άγρια δολοφονία του Κασόγκι, που έγινε με έγκριση και εξουσιοδότηση του διαδόχου. Το μόνο που προκαλεί αμφιβολίες ακόμη, είναι αν μπορεί να παραμείνει ο πρίγκιπας του στέμματος στη θέση του μετά από όλα αυτά. Όμως, όπως εκτιμάται, παρά τους ψιθύρους θα παραμείνει.

Ο δε πρίγκηπας Μοχάμεντ θα πρέπει να “ξεσκονίσει” τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλλι, για να βρει και άλλους τρόπους για να ξεφύγει και φυσικά να υλοποιήσει χωρίς παρέκκλιση τις εντολές των ΗΠΑ: Να κάνει πίσω σε Υεμένη και Κατάρ, όχι ρωσικά οπλικά συστήματα και οπωσδήποτε αμερικανικές επενδύσεις – αγορές πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι