Τραμπ-Πούτιν-Ερντογάν – Το τρίγωνο του διαβόλου και η Ελλάδα

Τραμπ-Πούτιν-Ερντογάν – Το τρίγωνο του διαβόλου και η Ελλάδα

Η εισήγηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στο κλαμπ των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών, δεν ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν επισταμένως την πορεία του. Για τον Ταγίπ Ερντογάν εκφράστηκε ανοικτά και δημόσια και έτσι πληροφορηθήκαμε τις σκέψεις του. Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ακόμα προσεκτικός διότι καραδοκούν οι Δημοκρατικοί, που επιθυμούν διακαώς να τον τιμωρήσουν για την «κλοπή» των εκλογών του 2016. Πιστεύουν και σήμερα ότι πίσω από τη νίκη του σημερινού Προέδρου κρύβονται οι Ρώσοι.

Είναι ένας ισχυρισμός που δεν αποδεικνύεται στον απόλυτο βαθμό, αλλά είναι πιστευτός από εκατομμύρια ανθρώπους. Ο εισαγγελέας Μιούλερ δεν μπόρεσε να αποδείξει με βεβαιότητα 100% το ρωσικό σχέδιο, αλλά έχει αφήσει πολλά υπονοούμενα, που ανάγκασε τους νομοθέτες και τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν την έρευνα. Η επόμενη χρονιά, που είναι και εκλογική, προμηνύεται κόλαση.

Ο κ. Τραμπ δεν είναι ο πιο προσεκτικός άνθρωπος όταν δρα, αντιδρά, σχεδιάζει και «συνωμοτεί». Μερικές φορές έχει αυτό-καρφωθεί, δημιουργώντας προβλήματα στον εαυτό του και τους συνεργάτες του. Και επειδή είναι ασυγκράτητος στο λόγο και τη σκέψη, κάνει λάθη. Ένα από αυτά τα λάθη είναι και η γνώμη που εξέφρασε για να συμμετέχει ξανά στην G7 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί με τους ηγέτες της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας.

H πρόταση απορρίφθηκε ήδη από τον σύμμαχό του Μπόρις Τζόνσον και τον ακόμα φίλο του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα τεθεί ως θέμα συζήτησης στη σύνοδο σήμερα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, που είναι πιο πονηρός -και ευφυής- από τον κ. Τραμπ, και το αποδεικνύει, άραξε και περιμένει. Γιατί να κινηθεί ο ίδιος αφού θα επιχειρήσει να του κάνει τη δουλειά ο Αμερικανός πλανητάρχης;

Για πολλούς που δεν παρακολουθούν την πολιτική της Αμερικής σε ότι αφορά τη Ρωσία, να θυμίσουμε ότι η Ουάσιγκτον τιμώρησε τη Μόσχα με κυρώσεις και αυτή απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν ψηφίσει τον πιο σκληρό νόμο, τον γνωστό CAATSA, ειδικά για τη Ρωσία, διότι πίστευαν πως με τον τρόπο αυτό θα έβαζαν φρένο στον Πούτιν, ο οποίος έχει διεισδύσει στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή πολλών συμμάχων των ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη. Ο κ. Τραμπ, όπως ήταν αναμενόμενο, υπονόμευσε το νόμο που ο ίδιος υπέγραψε, και δεν τιμώρησε, ως όφειλε, την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Ο άτακτος Τούρκος πρόεδρος

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραβίασε την «ψυχή» του συγκεκριμένου νόμου, αφού αφορά την ρωσική πολεμική βιομηχανία. Η στάση του Αμερικανού προέδρου προβληματίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών, και στο Δημοκρατικό Κόμμα όλο και περισσότερο ενισχύεται ο φόβος -θα έλεγα και η επιβεβαίωση- ότι υπάρχει μία υπόγεια συνεννόηση του κ. Τραμπ με τον Πούτιν, τον Ταγίπ Ερντογάν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες.

Διαβάστε περισσότερα στο hellasjournal

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι