Τρεις Πολιτείες εκκρεμούν για την Γερουσία – Τί εκτιμούν οι Δημοκρατικοί
10/11/2022Τρεις Πολιτείες εκκρεμούν για τον έλεγχο της Γερουσίας. Αρχικά, σε επαναληπτικές εκλογές οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα η Τζόρτζια για την εκλογή γερουσιαστή, καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έχει φθάσει στο 99% (σε απόλυτο αριθμό δεν έχουν μετρηθεί περίπου 40.000 ψήφοι). Προηγείται ο δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ που συγκεντρώνει 49,2% έναντι του ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ που έχει 48,7%. Ο τρίτος ανεξάρτητος υποψήφιος Τσέις Όλιβερ, με το 2,1% που απέσπασε στέρησε την δυνατότητα ανάδειξης γερουσιαστή από τον πρώτο γύρο, καθώς απαιτείται το 50% + 1. Για να εκλεγεί σήμερα ο δημοκρατικός Γουόρνοκ που έχει την πρωτιά θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 32.000 από τις ψήφους που δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί. Ο ρεπουμπλικάνος μαθηματικά δεν μπορεί να εκλεγεί.
Η κατανομή των εδρών στη Γερουσία, που διαθέτει συνολικά 100 έδρες και μετράει επιπλέον η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις που προεδρεύει του Σώματος, αυτή την ώρα διαμορφώνεται 49-48 υπέρ των Ρεπουμπλικάνων. Εκκρεμεί ακόμα η καταμέτρηση σε δύο πολιτείες, την Αριζόνα και τη Νεβάδα, που αν τις πάρουν οι Δημοκρατικοί, κλείνει το θέμα της Γερουσίας καθώς θα έχουν 50 έδρες, όπως είχαν και στην απερχόμενη, ό,τι και αν γίνει στη Τζόρτζια σε ένα μήνα στην τελική αναμέτρηση.
Στην Αριζόνα, η καταμέτρηση βρίσκεται στο 76% των ψηφοδελτίων και προπορεύεται ο δημοκρατικός υποψήφιος Μαρκ Κέλι με 51,4% ενώ ο ρεπουμπλικάνος Μπλέικ Μάστερ έχει 46,4% και ο τρίτος υποψήφιος Βίκτορ Άβιλα, πρώην ρεπουμπλικάνος που κατήλθε ως ανεξάρτητος έχει 2,1%. Αν οι ψήφοι που δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί έχουν ανάλογη κατανομή, ο δημοκρατικός υποψήφιος θα εκλεγεί και το αποτέλεσμα στη Γερουσία πάει 49-49.
Στη Νεβάδα, με καταμετρημένο το 84% των ψήφων, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Άνταμ Λάξαλτ συγκεντρώνει 49,4% ενώ η δημοκρατική Κάθριν Κορτέζ-Μάστο 47,6% και ποσοστό 1,2% καταψήφισε και τους δύο υποψηφίους. Εκκρεμεί η καταμέτρηση 160.000 ψηφοδελτίων και η διαφορά του Λάξαλτ από την Κορτέζ-Μάστο είναι περίπου 15.000 ψήφοι και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η δημοκρατική υποψήφια, που θεωρούνταν σύμφωνα με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις φαβορί, να πάρει την πρωτιά και να εκλεγεί.
Στην αντίθετη περίπτωση, εάν εκλεγεί ο Λάξαλτ, οι Δημοκρατικοί για να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας θα πρέπει να κερδίσουν οπωσδήποτε τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια, πολιτεία που, όπως σημειώνει το CNN, και το 2021 είχε δώσει τη νίκη στους Δημοκρατικούς και τον έλεγχο του Κογκρέσου, με δύο επαναληπτικές εκλογές, για Γερουσία και Βουλή.
Άνοιγμα συνεργασίας από Μπάιντεν
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων οι Δημοκρατικοί παίρνουν έως τώρα 191 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 209. Απομένει η καταμέτρηση για 35 έδρες και η εκτίμηση αποτελέσματος στα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν τον έλεγχο της Βουλής (απαιτούνται 218 έδρες από τις 435) έστω και με οριακή πλειοψηφία, μίας-δύο εδρών. Η καταμέτρηση συνεχίζεται σε ορισμένες μεσο-δυτικές πολιτείες και ως εκ τούτου η διαφορά μάλλον θα είναι μεγαλύτερη υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.
Η παραγωγή νομοθετικού έργου για την κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι δυσκολότερη, όμως, εάν διατηρήσει την Γερουσία, θα μπορεί να ελπίζει σε συγκλίσεις για την προώθηση κρίσιμων θεμάτων που δεν προκαλούν εσωτερική πόλωση, ενώ παράλληλα θα διατηρηθούν οι ισορροπίες στις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής.
Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι «κόκκινο κύμα» (κόκκινο είναι το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων και μπλε των Δημοκρατικών), που ευαγγελίζονταν ο Τραμπ δεν υπήρξε στις ενδιάμεσες εκλογές. Τις ενδιάμεσες εκλογές είχαν χάσει οι προκάτοχοί του Δημοκρατικοί πρόεδροι, Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον. Στο επιτελείο των Δημοκρατικών είναι εδραία η πεποίθηση ότι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενδεχομένως και χωρίς να χρειαστεί επαναληπτικός γύρος στη Τζόρτζια.
Έχει κάθε λόγο λοιπόν να απευθύνει μήνυμα συνεργασίας τονίζοντας στο διάγγελμά του: «Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του αμερικανικού λαού. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο». Το άνοιγμα δεν αφορά στην σκληρή πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, που έχει κόψει κάθε γέφυρα με την διοίκηση Μπάιντεν, όμως υπάρχει και η μετριοπαθής πτέρυγα που μπορεί να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες, από την άκρατη πόλωση που επικράτησε τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης των Δημοκρατικών.
Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι
Το μπαλάκι θα πάει λοιπόν στους Ρεπουμπλικάνους (εφόσον οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν τελικά τον έλεγχο της Γερουσίας) και το πρόβλημα για τον Τραμπ είναι ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τις δάφνες μίας νίκης που δεν ήρθε. Άλλωστε, ήδη προβάλλουν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών σε δύο χρόνια, όπως ο συντηρητικός ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις που επανεξελέγη πανηγυρικά.
Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος επικρίνεται για την προεκλογική στρατηγική του, να προωθήσει τους πιο τραμπικούς υποψήφιους και όχι να ρίξει το βάρος του στις κρίσιμες πολιτείες, όπως για παράδειγμα στην Πενσιλβάνια, όπου ο δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε καθαρά τον ρεπουμπλικάνο Τουρκοαμερικανό γιατρό Μεχμέτ Οζ, φίλο του Ερντογάν. Η εμμονή του Τραμπ να προωθεί «υποψηφίους του χάους» όπως ο ίδιος, ήταν ο βασικότερος λόγος που ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μάλλον δεν θα γίνει ηγέτης της πλειοψηφίας, όπως σημειώνουν οι ΝΥ Times και η Washington Post.