Τρόμος στην Ευρώπη – Αλλάζει στρατηγική η Ιταλία, “ιατρική πολέμου” στη Γαλλία

Προβλέψεις για χιλιάδες θανάτους από κορονοϊό στην Βρετανία

Ο τρόμος για την εξάπλωση του κορωνοϊού σκεπάζει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς εκτός από την Ιταλία, που έχει ξεπεράσει σε θανάτους την Κίνα, εξαιρετιά κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γεμανία. Αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων καταγράφεται, ωστόσο, και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία των χιλιάδων θανάτων, στην οποία μέχρι την Παρασκευή είχαν νοσήσει συνολικά 37.680 άνθρωποι προσανατολίζεται πλέον σοβαρά στην υιοθέτηση του νοτιοκορεατικού μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ιταλικές αρχές είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην διεξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τεστ, με στόχο να ανιχνευθεί ο ιός στους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Στη συνέχεια, οι ιταλικές αρχές θα μπορούν να ελέγξουν αυτούς τους ασθενείς, παρακολουθώντας μέσω συστήματος GPS όλες τις κινήσεις τους, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν έρχονται σε επαφή με υγιείς πολίτες.

Στο δρόμο της Νότιας Κορεάς 

Σημειώνεται ότι στη Νότια Κορέα, αυτά τα τεστ έγιναν κυρίως σε οδηγούς, με γρήγορο τρόπο και χωρίς να υπάρχει παρατεταμένη, άρα και επικίνδυνη, επαφή με τους νοσηλευτές. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι εξετάσεις έγιναν κατ΄οίκον. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο ιός ανιχνεύθηκε σε τουλάχιστον 250.000 άτομα, τα οποία ενημερώθηκαν και μπήκαν σε καθεστώς παρακολούθησης για την προστασία του υπόλοιπου πληθυσμού.

Αν και πολλοί ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι αυτή η «τεχνολογική παρακολούθηση» θέτει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του απόρρητου της προσωπικής ζωής των πολιτών, οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή την στιγμή, εκείνο που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Πολύ περισσότερο όταν, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, χρειάστηκαν στρατιωτικά οχήματα για να μεταφέρουν περισσότερα από εβδομήντα φέρετρα που δεν μπόρεσαν να αποτεφρωθούν στο Μπέργκαμο, σε άλλες ιταλικές πόλεις και περιφέρειες. Μια ενέργεια που κρίθηκε απαραίτητη για να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, η οποία έχει επίσης τεθεί ολόκληρη σε καραντίνα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 1.326 από τους 1.002 που ήταν την Παρασκευή. Στην Ισπανία νοσούν πλέον 24.926, από 19.980 που είχαν ανακοινωθεί χθες. Παραλλήλως, στη Γαλλία, ειδικά μετά τη φαεινή ιδέα του Μακρόν να μην αναβάλει τις τοπικές εκλογές, καλπάζει επίσης η διασπορά του ιού, αυξάνοντας δταατικά τα κρούσματα και τους θανάτους.

“Ιατρική πολέμου” στη Γαλλία 

Στην ανατολική Γαλλία μάλιστα, τα νοσοκομεία, όπως ανέφερε η Ελληνίδα αναισθησιολόγος – εντατικολόγος, Χρυσούλα Παπαγεωργίου, εφαρμόζουν ήδη “ιατρική πολέμου”. Επιλέγουν δηλαδή ποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ, ενώ για τα βεβαρημένα περιστατικά σημειώνει: «Φροντίζουμε να μην υποφέρουν και να φεύγουν από τη ζωή χωρίς πόνο, χωρίς δυσφορία και χωρίς αίσθημα έλλειψης οξυγόνου».

Σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει η εξάπλωση του ιού και στη Γερμανία, όπου η Βαυαρία είναι ήδη σε καραντίνα, ενώ δεν αποκλείονται περιοριστικά μέτρα και στα υπόλοιπα κρατίδια. Μπροστά στον γενικότερο πανικό, ακόμη και οι πειθαρχημένοι σε γενικές γραμμές Γερμανοί έκαναν τις προηγούμενες ημέρες επιδρομή στα σούπερ μάρκετ, γεγονός που ανάγκασε τη Μέρκελ, να πάρει καροτσάκι και να κάνει τα λιτά ψώνια της σε κατάστημα του Βερολίνου.

Ο τρόμος σκεπάζει όμως και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η Ελβετία ανέφερε σήμερα 6.100 περιστατικά μόλυνσης, έναν αριθμό που είναι αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με χθες, ενώ έχει καταγράψει και 56 θανάτους. Τη μεγαλύτερη πίεση στη χώρα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα σύνορα με την Ιταλία στο καντόνι του Τιτσίνο. Ωστόσο, οι υπηρεσίες υγείας γνωστοποίησαν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά νοσοκομειακά κρεβάτια στο Τιτσίνο, αν και, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.200 περιστατικά μέσα σε μία ημέρα, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 13 από χθες.

Αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης σημειώνεται και στην  Ολλανδία, όπου οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 637 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 3.631. Κατά 30 αυξήθηκαν και οι νεκροί ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 136, με τα θύματα να είναι μεταξύ 63 και 95 ετών. Την ίδια ώρα, τον πρώτο θάνατο επιβεβαίωσε η Φινλανδία, η οποία έχει αμφισβητήσει ευθέως τον ΠΟΥ και δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να γίνονται τεστ σε όποιον παρουσιάζει σύμπτωμα, αλλά μόνο στις ευπαθείς ομάδες.

Μετά την αλλαγή προσανατολισμού κατά 180 μοίρες και η Βρετανία οργανώνει από τη Δευτέρα την επίθεσή της κατά της εξάπλωσης του ιού. Η Υπηρεσία Υγείας (NHS) ήρθε σε συμφωνία με τα ανεξάρτητα νοσοκομεία της χώρας για τη διάθεση περισσότερων κλινών, αναπνευστήρων, αλλά και χιλιάδων μελών νοσηλευτικού προσωπικού, από την επόμενη εβδομάδα. Έκτακτα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και ενίσχυσης των δημόσιων υγειονομικών δομών παίρνουν και οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων ευρωπαίκών κρατών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι