ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπάϊντεν: Ανακοίνωσε την πρώτη δόση κυρώσεων

Μπάϊντεν: Ανακοίνωσε την πρώτη δόση κυρώσεων

Με την χαρακτηριστική λέξη «εισβολή», ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν , ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε νέο διάγγελμα του. Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε το «πράσινο φώς» από την Άνω Βουλή να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό, ενώ Το ΝΑΤΟ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για το Ουκρανικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμα του  ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Ρωσία κατέλαβε δύο περιοχές της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η Ουάσινγκτον είναι αμυντικά, καθώς η Ρωσία πιστεύεται ότι θα κλιμακώσει τη δράση της και στρατιωτικά το επόμενο διάστημα. «Ανακοινώνω την επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επιπλέον κυρώσεις» είπε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Παρίσι , ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις  σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Ξεκαθάρισε δε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ για το πακέτο κυρώσεων που πρότεινε.  Παράλληλα, ο Μπορέλ ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. «Ο Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων», τόνισε.

Ο Πούτιν

Πάντως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πήρε το «πράσινο φως» από την Άνω Βουλή να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο για «πυρηνικές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας, που στοχεύουν τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Η καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει η Ουκρανία είναι να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω τη γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.

Στις Βρυξέλλες μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC), ο Γ.Γ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ,  χαρακτήρισε την κρίση στην Ουκρανία ως «την πιο επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε μία γενιά».

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ . Πρόσθεσε ότι η  Μόσχα, μετά από τις επιχειρήσεις της για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, πλέον ξεκινά στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι