Τζολάνι: Ζητά από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση κατά των Κούρδων
04/02/2025Η συναντηση μεταξύ του προέδρου Αχμάντ Αλ-Σαράα της Συρίας και του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Η συνάντηση αυτή έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή απαλλαγμένη από το καθεστώς Χαμενεΐ και τις πολιτοφυλακές του, και προμηνύει μια σημαντική αναμόρφωση των σχέσεων της Συρίας με τις χώρες του Κόλπου, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία.
Ο Αχμάντ Αλ-Σαράα, που έφυγε από τη Σαουδική Αραβία ως παιδί, επιστρέφει στη χώρα ως πρόεδρος της Συρίας, σε μια στιγμή καίριας σημασίας για την πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής.
Αυτή η ιστορική επίσκεψη, που ήδη έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, ανοίγει νέους ορίζοντες για τη Συρία και τη συνεργασία της με τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι σημερινές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία, αναμένεται να προσφέρουν πρόσθετες δυνατότητες για τη Συρία.
Ο Αχμάντ Αλ-Σαράα ααποκάλυψε οτι η Δαμασκός ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση κατά των SDF, προκειμένου να δοθεί χώρος για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο Αλ-Σαράα προσθέτει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για μια συμφωνία με τις SDF.
— The Economist
The Economist: Τι συμβαίνει με τη βορειοανατολική Συρία, την περιοχή των Κούρδων; Οι συνομιλίες με τις SDF έχουν σταματήσει. Θα επιτρέψετε ένα ομοσπονδιακό σύστημα όπως ζητούν οι Κούρδοι ή υπάρχει κίνδυνος για περισσότερη βία, ακόμα και εμφύλιο πόλεμο;
Αχμάντ Αλ-Σαράα: Πρώτον, ένα ομοσπονδιακό σύστημα στη Συρία δεν έχει τη λαϊκή αποδοχή, και πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας στο μέλλον, καθώς οι κοινότητές μας δεν είναι συνηθισμένες στην πρακτική της ομοσπονδίας. Αυτό σημαίνει ότι οι απόψεις του λαού θα στραφούν προς την πλήρη ανεξαρτησία στο όνομα της ομοσπονδίας.
Δεύτερον, η περιοχή αυτή έχει αραβική πλειοψηφία που δεν εγκρίνει την κυριαρχία των SDF σε αυτήν. Επιπλέον, στη βορειοανατολική Συρία υπάρχουν κάποιες ξένες ένοπλες ομάδες με ιστορικό σύγκρουσης με την Τουρκία. Έχουμε διαβεβαιώσει όλες τις χώρες ότι η Συρία δεν θα αποτελέσει πλατφόρμα για πρόκληση ζημιάς σε γειτονικές χώρες, και δεσμευτήκαμε σε αυτό. Η Τουρκία αισθάνεται μεγάλη ανησυχία για την παρουσία του PKK στη βορειοανατολική Συρία και προετοιμαζόταν να εξαπολύσει μια ολοκληρωτική στρατιωτική επιχείρηση εκεί. Ζητήσαμε, όμως, να αναβληθεί, ώστε να δοθεί χώρος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει επίσης λαϊκή πίεση από το αραβικό στοιχείο της περιοχής, που ζητά την επανένταξη της περιοχής στο συριακό κράτος και την απομάκρυνση της κυριαρχίας των SDF.
Οι SDF δεν έχουν επίσημα ανακοινώσει ότι ζητούν ομοσπονδία, επειδή γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό προς το παρόν στη Συρία. Αντίθετα, έχουν δηλώσει την προθυμία τους να ενταχθούν στο κράτος και να ενσωματώσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στον εθνικό στρατό. Όμως, οι συζητήσεις αφορούν τις λεπτομέρειες—υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, αλλά πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία.
The Economist: Πιστεύετε, λοιπόν, ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία και απλά απομένουν οι λεπτομέρειες;
Αχμάντ Αλ-Σαράα: Ας πούμε ότι δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Συμμετέχουμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την ελπίδα να επιλύσουμε τα ζητήματα ειρηνικά και χωρίς καταστροφικές συνέπειες.