Βαφτίζει σεκιουριτάδες τους τζιχαντιστές και τους στέλνει στη Λιβύη ο Ερντογάν
31/12/2019Έντονη κινητικότητα επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο θέμα της λιβυκής κρίσης με τον Ερντογάν να βάζει στην τελική ευθεία το σχέδιό του για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα. Ο σχετικός νόμος έχει κατατεθεί ήδη στην τουρκική βουλή, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση παραδέχθηκε εμμέσως, ότι μελετά την αποστολή και Σύρων ανταρτών. Την ίδια ώρα ανασυντάσσεται και το άλλο μέτωπο, με την Αίγυπτο να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.
Η τουρκική προεδρία διαβίβασε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη, με σκοπό να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία ο Ερντογάν έχει συνάψει ήδη δύο παράνομα και αμφισβητούμενα πρωτόκολλα συνεργασίας. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη και ουσιαστικά πρόκειται για μια χωριστή εντολή του Κοινοβουλίου προς τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση, ανάλογη με εκείνη που δίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή Τούρκων στρατιωτικών στο Ιράκ και την Συρία.
Το σχέδιο του Ερντογάν είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες, αλλά επιταχύνθηκε μετά το επίσημο αίτημα του Σάρατζ για στρατιωτική βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση που ζήτησε ο Ερντογάν από την προηγούμενη εβδομάδα. Έπεσε, ωστόσο, πάνω στην άρνηση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και αντιτίθεται στην εμπλοκή Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη.
Αντιδρούν και οι Τούρκοι
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ουνάλ Τσεβικιόζ, δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Τσαβούσογλου ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε τις συγκρούσεις, που ήδη μαίνονται στη Λιβύη, και θα προκαλούσε την εξάπλωσή τους σε ολόκληρη την περιοχή. Ο ίδιος εξέφρασε, παραλλήλως, την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στη διπλωματία» και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει «μέρος σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων». Χαρακτήρισε τέλος το όλο εγχείρημα ως «προετοιμασία για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση».
Με τις δηλώσεις αυτές, ο Τσεβικιόζ δεν εξέφρασε απλώς την πάγια θέση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να μην εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων (έχει ψηφίσει νομοσχέδια για τη στρατιωτική δράση στη Συρία). Αντιθέτως, δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα οθωμανικά οράματα του Ερντογάν και να συντάσσεται, στο θέμα της Λιβύης τουλάχιστον, με την διεθνή και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή άποψη.
Την ίδια ώρα πάντως, έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση σχετικά με σχέδια του Ερντογάν να στείλει στη Λιβύη και Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό Τούρκων στη Συρία. Το ενδεχόμενο αυτό, αν δεν έχει γίνει ήδη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς παράγοντες συζητούν πλέον λίγο πολύ ως πακέτο την κατάσταση στη Λιβύη και την βόρεια Συρία, αποδεικνύει εμμέσως ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε βάλει εξαρχής στο ίδιο ζύγι την Ιντλίμπ και την Τρίπολη.
Τους βαφτίζει “σεκιουριτάδες”
Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί διαψεύδουν βέβαια ότι η Άγκυρα ζήτησε να σταλούν μαχητές τους στη Λιβύη. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς, έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με τουρκική εταιρεία, προκειμένου να …εργαστούν ως “σωματοφύλακες” στις βάσεις που σχεδιάζει να στήσει η Τουρκία στην αφρικανική χώρα. Παραλλήλως, τουρκικές πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι το θέμα εξετάζεται και ότι υπάρχει μία τάση να γίνει η αποστολή, αλλά η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Οι ίδιες πηγές αρνούνται κατηγορηματικά ότι Σύροι αντάρτες βρίσκονται ήδη στην Τρίπολη, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, έχει δει μόνο Ρώσους μισθοφόρους και την έντονη δραστηριότητα μιας αεροπορίας, που δεν είναι λιβυκή. Κάνει μάλιστα λόγο για «άφιξη πολλών αεροσκαφών από τη Συρία στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης». Η Βεγγάζη όμως είναι το προπύργιο του Χαφτάρ, ο οποίος μάχεται κατά του Σάρατζ, και θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να σταλούν εκεί μισθοφόροι υποστηρικτές του.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης αρνείται επίσης την παρουσία Σύρων αντικαθεστωτικών και υποστηρίζει, από την περασμένη Κυριακή, ότι το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο έχει τραβηχτεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε, ωστόσο, ότι 300 φιλότουρκοι Σύροι μαχητές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη και ότι πολλοί άλλοι εκπαιδεύονται σε τουρκικά στρατόπεδα.
Η αποστολή Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Ιντλίμπ, δεν θα βόλευε όμως μόνον τον Ερντογάν, που σε αυτήν την περίπτωση θα έκανε για άλλη μία φορά τη δουλειά του με ξένο αίμα. Στην Ιντλίμπ “σέρνεται” μια ρωσοτουρκική συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία έχει αναλάβει τον διαχωρισμό των Σύρων ανταρτών από τους τζιχαντιστές. Είναι ένα έργο που έχει αναθέσει ο Πούτιν στον Ερντογάν, για την καθυστέρηση του οποίου ο Ρώσος πρόεδρος έχει εκφράσει πολλές φορές την δυσαρέσκειά του στον Τούρκο ομόλογό του.
Διπλωματική επίθεση
Την ώρα πάντως που η Τουρκία έχει μπει στην τελική ευθεία για την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, ο στρατάρχης Χαφτάρ φέρεται να εντείνει την επίθεσή του κατά της Τρίπολης και η σύμμαχός του Αίγυπτος συγκάλεσε στο Κάιρο έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.
Η συνεδρίαση της παναραβικής οργάνωσης, η οποία εδρεύει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, έγινε σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και στο ψήφισμα που εκδόθηκε υπογραμμίζεται η «ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών». Η αποστροφή αυτή στρέφεται ευθέως ενάντια στο σχέδιο του Ερντογάν για την αποστολή στη χώρα Τούρκων στρατιωτών και Σύρων μαχητών και βαθαίνει τη ρήξη ανάμεσα στην Άγκυρα και τον αραβικό κόσμο. Ο Αραβικός Σύνδεσμος επισημαίνει και τον κίνδυνο που επιφέρει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη στην ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Τον κίνδυνο αυτόν εξέφρασε και στον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν, με τον οποίο φέρεται ότι συμφώνησε, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να συντονίσουν τις δράσεις τους στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου, καθώς και να διευκολύνουν τις ενδολυβικές διαπραγματεύσεις. Πρωτοβουλίες ανέλαβε και η Μέρκελ που μίλησε για το θέμα με τον Ερντογάν και τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να διευρυνθούν οι προσπάθειες για πολιτική και διπλωματική λύση στην λιβυκή κρίση. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει άλλωστε, νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ότι υποστηρίζει την γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Λιβύη. Στόχος των Ευρωπαίων είναι να αποφευχθεί μια “συριοποίηση” της Λιβύης, ο “φίλος” του Πούτιν Ερντογάν το δοκίμασε όμως αυτό το πείραμα και για την ώρα “του βγήκε”.